Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΌ ΥΠΟΣΤΗΡΊΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΊΝΙΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΉΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΎΣ ΤΟΥ ΝΑΟΎ;

 Πολλές φήμες δεν εξαφανίζονται ποτέ και τέτοιες είναι οι φήμες ότι οι θησαυροί του Ναού που μεταφέρθηκαν από τους Ρωμαίους είναι κρυμμένοι στα υπόγεια του Βατικανού. Ο ραβίνος Χάρι Μόσκοφ ασχολείται ενεργά με αυτόν τον μύθο, προσπαθώντας να διαπιστώσει αν είναι όντως αληθινός και αν οι θησαυροί από τον Δεύτερο Ναό της Ιερουσαλήμ μπορούν ποτέ να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους εγκαίρως για να χρησιμοποιηθούν στον Τρίτο Ναό.Η ΧΡΥΣΉ ΜΕΝΟΡΑ ΕΚΛΆΠΗ ΑΠΌ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΉΜ

Ο ραβίνος Moskoff διερεύνησε αυτή την πιθανότητα στο βιβλίο του, The A.R.K. Report, υπονοώντας ότι ορισμένα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένης της χρυσής Μενορά, κρατούνταν από το Βατικανό. Αρχαία εβραϊκά χειρόγραφα, μοναδικά και πολύ σημαντικά για τους Εβραίους, ανακαλύφθηκαν πράγματι στην υπόγεια βιβλιοθήκη του Βατικανού. Ο Moskoff επικαλείται την ακόμα ορατή απόδειξη που προσφέρει η αψίδα του Τίτου ότι τα σκεύη του Ναού βρίσκονταν αποδεδειγμένα στη Ρώμη κάποια στιγμή στην ιστορία, αν και το γεγονός που απεικονίζεται στην αψίδα έλαβε χώρα αρκετά χρόνια πριν από την κατασκευή της αψίδας, η οποία χτίστηκε τέσσερις αιώνες πριν από την ίδρυση του Βατικανού. 

Για το γεγονός που απεικονίζεται στην αψίδα του Τίτου γράφει επίσης ο Ιώσηπος Φλάβιος, ένας Ρωμαίος-Εβραίος λόγιος του πρώτου αιώνα με ιερατική καταγωγή, ο οποίος αναφέρει ότι τα αντικείμενα του Ναού μεταφέρθηκαν πράγματι στη Ρώμη και τοποθετήθηκαν στον Ναό της Ειρήνης του Βεσπασιανού, που ολοκληρώθηκε το 75 μ.Χ..

Ο Moskoff τόνισε ότι το Βατικανό χτίστηκε ακριβώς πάνω από το παλάτι του αυτοκράτορα. Ο Moskoff σημειώνει ότι σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, οι Βησιγότθοι δεν βρήκαν τα αντικείμενα του Ναού στο παλάτι του Βεσπασιανού. υπονοώντας ότι μπορεί να παρέμειναν κρυμμένα εκεί.

"Είναι αλήθεια ότι το Βατικανό δεν έκλεψε στην πραγματικότητα τίποτα από τον Ναό της Ιερουσαλήμ", τόνισε ο ραβίνος Moskoff. "Θα μπορούσε ακόμη και ο ίδιος ο Πάπας να μην αντιλαμβάνεται τι υπάρχει εκεί μέσα ή πού βρίσκεται. Αλλά θα μπορούσε να είναι ότι εξ ορισμού, ελλείψει εβραϊκού κράτους ή Ναού στην Ιερουσαλήμ, το Βατικανό κληρονόμησε τα σκεύη του Ναού όταν τα ανακάλυψε 600 χρόνια μετά την καταστροφή του Ναού".

Η εξορία των σκευών του Ναού στη Ρώμη επιβεβαιώνεται επίσης από το Ταλμούδ (Γιόμα 57), το οποίο μιλάει για αρκετούς σοφούς, συμπεριλαμβανομένου του ραβίνου Σιμόν μπαρ Γιοχάι (συγγραφέα του Ζοχάρ), οι οποίοι πήγαν στην προ-καθολική Ρώμη προκειμένου να ακυρώσουν τα σκληρά διατάγματα που είχαν τεθεί στην Ιουδαία. Κατέληξαν να είναι βασιλικοί προσκεκλημένοι στο παλάτι του Βεσπασιανού, όταν τους ζητήθηκε να θεραπεύσουν την άρρωστη κόρη του. Όταν θαυματουργικά την θεράπευσαν, τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν αυτά τα εξαιρετικά ιερά αντικείμενα το tzitz (ιερατικό κάλυμμα κεφαλής , αποδεικνύοντας ότι βρίσκονταν σε εκείνο τον τόπο.


5ΟΣ ΑΙΏΝΑΣ: Η ΡΏΜΗ ΛΕΗΛΑΤΕΊΤΑΙ

Τα ιστορικά ίχνη της μενορά φαίνεται ότι χάθηκαν κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα. Οι ιστορικοί εικάζουν ότι το τεχνούργημα πάρθηκε από τους Βησιγότθους Βανδάλους που λεηλάτησαν τη Ρώμη το 455 μ.Χ., μετά την οποία λιώθηκε και ο χρυσός διασκορπίστηκε. Αλλά δεν υπάρχουν ιστορικές αναφορές από την εποχή αυτή που να αφορούν το γεγονός αυτό.

Στο δεύτερο μισό του 12ου αιώνα ένας Ισπανός Εβραίος, γνωστός ως Βενιαμίν της Τουντέλα, έκανε μια περιοδεία στον γνωστό κόσμο, ταξιδεύοντας μέχρι τη Μεσοποταμία. Ισχυρίζεται στο ημερολόγιό του ότι οι Εβραίοι της Ρώμης γνώριζαν ότι τα σκεύη του Ναού ήταν κρυμμένα σε μια σπηλιά στο Βατικανό.

Στο βιβλίο του, ο Moskoff παίρνει συνέντευξη από έναν συνάδελφό του, έναν φοιτητή ραβίνου που σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Βατικανού. Ενώ βρισκόταν εκεί το 2011, ένας συμφοιτητής του, καθολικός με πρόσβαση στη βιβλιοθήκη του Βατικανού, προσφέρθηκε να του επιτρέψει να δει μερικούς από τους θησαυρούς του Ναού που φυλάσσονται εκεί, όπως το τζιτζ, τα παραπετάσματα και άλλα σκεύη. Ο ραβίνος αρνήθηκε από ανησυχία για την τελετουργική καθαρότητα και από φόβο ότι η θέαση των ιερών αντικειμένων θα του προκαλούσε βλάβη. 

Έχει επίσης αναφερθεί ότι το 1930, ο Αρχιραββίνος της Λιβύης, ραβίνος Yitzchak Muhomza, μπήκε πράγματι στο Βατικανό και είδε αυτά τα αντικείμενα, αλλά δεν του επετράπη τότε να μοιραστεί αυτή την πληροφορία.

ΒΑΤΙΚΑΝΌ: ΑΡΝΕΊΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΊΣΕΙ ΤΗΝ ΕΒΡΑΪΚΉ ΔΙΕΚΔΊΚΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΉΜ

Στο άρθρο του με τίτλο "Η Αγία Έδρα και το Ισραήλ", ο Dr. Michael A. Calvo υποστηρίζει ότι η άρνηση του Βατικανού να επιστρέψει αυτά τα αντικείμενα του Ναού βασίζεται στη βασική άρνησή του να αναγνωρίσει την εβραϊκή κυριαρχία στην Ιερουσαλήμ. Αυτό εκφράζεται σήμερα με την άρνηση του Βατικανού να πληρώσει φόρους για τα εμπορικά ακίνητα που κατέχει και εκμεταλλεύεται στην Ιερουσαλήμ. Στην εργασία του, ο Δρ Κάλβο απαριθμεί τα αντικείμενα που πιστεύεται ότι βρίσκονται στην κατοχή του Βατικανού:

Οι κλοπές αυτές περιλαμβάνουν τα καντήλια του Ναού που δόθηκαν στον Πάπα Ιννοκέντιο Γ' από τον Βαλδουίνο Α' μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και τη σφαγή του χριστιανικού ορθόδοξου πληθυσμού, τα σόφαρ και τα σκεύη του Ναού, τα ενδύματα του Αρχιερέα, το Tzitz (στέμμα), το Nezer (λεπίδα), μια χρυσή πλάκα με τις λέξεις Kodesh le-YHWH ("Αφιερωμένο στον Κύριο")- βιβλία προσευχής- έγγραφα- γραπτά- ιερά αντικείμενα- πολιτιστικά αντικείμενα- και πολλά άλλα αντικείμενα τέχνης, βιβλία, Ταλμούδ και χειρόγραφα που το Βατικανό και άλλες εκκλησίες οικειοποιήθηκαν και τοποθέτησαν στις δικές τους αποθήκες, βιβλιοθήκες και μουσεία.

Τα αντικείμενα αυτά αποτελούν την εθνική, θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά του εβραϊκού λαού. Είναι εβραϊκά και ανήκουν στο Ισραήλ, το κράτος του εβραϊκού λαού, όπου ζουν περισσότεροι από τους μισούς Εβραίους του κόσμου.

Σε πρόσφατο άρθρο του στην Jerusalem Post, ο Moskoff υπογραμμίζει το σημείο αυτό, υπονοώντας ότι η υποστήριξη του Βατικανού στο παλαιστινιακό αίτημα για ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ βασίζεται στην επιθυμία να παρακάμψει την εβραϊκή διεκδίκηση των αντικειμένων του Ναού. 


ΑΝΑΣΚΑΦΈΣ ΚΆΤΩ ΑΠΌ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΌ

Η έρευνα για τα αντικείμενα του Ναού συνεχίζεται. Ο ραβίνος Moskoff ισχυρίστηκε επίσης ότι έχει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου διαθέτει πολλά μικρότερα σκεύη από τον Ναό του Ηρώδη, συγκεκριμένα χάλκινα σκεύη βωμού.

Σημείωσε επίσης ότι επί του παρόντος διεξάγονται αρχαιολογικές ανασκαφές κάτω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, οι οποίες ενδέχεται να αποκαλύψουν περισσότερα από τα θεμέλια της Καθολικής Εκκλησίας. 


ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΎΝ ΤΑ ΣΚΕΎΗ

Το Βατικανό λαμβάνει κάθε χρόνο εκατοντάδες επιστολές από Εβραίους και μη Εβραίους που ζητούν να επιστραφούν τα σκεύη στον εβραϊκό λαό. Αν και το Βατικανό απαντά ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα σκεύη του Ναού βρίσκονται στην κατοχή του, τα αιτήματα για την επιστροφή τους συνεχίζονται. Σε μια συνάντηση με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' το 1996, ο Σιμόν Σιτρίτ, τότε Υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων του Ισραήλ, ζήτησε τη βοήθεια του Βατικανού στην αναζήτηση των σκευών του Ναού ως "χειρονομία καλής θέλησης". Η Haaretz ανέφερε ότι "μια τεταμένη σιωπή πλανιόταν πάνω από την αίθουσα αφού ακούστηκε το αίτημα του Σιτρίτ".

Μετά την τολμηρή έκκληση του Σιτρίτ, οι αρχιραββίνοι του Ισραήλ Γιόνα Μέτζγκερ και Σλόμο Αμάρ υπέβαλαν παρόμοιο αίτημα κατά την πρώτη τους επίσκεψη στο Βατικανό. Αυτό επαναλήφθηκε όταν ο τότε πρόεδρος Μοσέ Κατσάβ επισκέφθηκε το Βατικανό. Το 2004, η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA) έστειλε μια ομάδα στη Ρώμη για να ερευνήσει τις αποθήκες του Βατικανού για ενδείξεις αρχαιολογικών ευρημάτων. Ανέφεραν ότι δεν βρήκαν τίποτα απροσδόκητο.

Και παρόλα αυτά, οι φήμες επιμένουν. Το 2013, λίγο πριν ο νεοεκλεγείς Πάπας Φραγκίσκος έρθει στο Ισραήλ για την πρώτη του επίσημη επίσκεψη, ο ραβίνος Yonatan Shtencel, κάτοικος Ιερουσαλήμ, έκανε αίσθηση στα μέσα ενημέρωσης όταν έγραψε μια επιστολή στο Βατικανό ζητώντας από τον Πάπα να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να επιστρέψει τη χρυσή μενορά που είχε κλαπεί από το Ναό. Ο Shtencel στράφηκε προς τον νέο Πάπα ως έναν ηγέτη με "προθυμία να ακούσει άλλα έθνη".

"Είναι καιρός τα ιερά σκεύη, που εκλάπησαν την εποχή αυτών των δύσκολων ιστορικών γεγονότων και μεταφέρθηκαν στη Ρώμη ως λάφυρα πολέμου και παραμένουν μέχρι σήμερα στα χέρια των αρχών του Βατικανού και υπό τον έλεγχό σας, να αλλάξουν καθεστώς", έγραψε ο ραβίνος Shtencel. Δήλωσε ότι με τον τρόπο αυτό, τα πολλά χρόνια που το Βατικανό κατείχε τα αγγεία θα μετατραπούν από κλοπή σε "επιτροπεία" για τον εβραϊκό λαό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Guiseppe Lazzaratto απάντησε, λέγοντας ότι το Βατικανό είχε δώσει στο θέμα "σοβαρή προσοχή". Αν και δεν παραδέχτηκε ότι τα σκεύη του Ναού βρίσκονταν στο Βατικανό, ούτε το αρνήθηκε. Επιβεβαίωσε εκ νέου την αυξανόμενη συγγένεια μεταξύ της Εκκλησίας και των Εβραίων, σημειώνοντας ότι η παρακράτηση των σκευών θα ήταν αντίθετη με αυτή την τάση.

"Εάν μπορείτε να μου παράσχετε οποιαδήποτε απόδειξη ότι τα ιερά σκεύη φυλάσσονται πράγματι στα αρχεία ή κάπου αλλού στο Βατικανό, θα χαρώ πολύ να διαβιβάσω το αίτημά σας στον έπαρχο των ίδιων αρχείων και στον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο", απάντησε.

israel365news.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ISRAEL 365 NEWS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου