Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

ΜΠΑ'Ι'ΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΤΟΥ 2ΟΥ ΝΑΟΎ: "ΜΠΟΡΟΎΜΕ ΠΆΝΤΑ ΝΑ ΤΟΝ ΞΑΝΑΧΤΊΣΟΥΜΕ ΚΑΛΎΤΕΡΟ.

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, φιλοξένησε την Τετάρτη την ετήσια τελετή φωταγώγησης της μενόρας στον Λευκό Οίκο, την τέταρτη νύχτα του Channukah. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην ιστορία της Χανουκά και στην καταστροφή του Δεύτερου Ναού. Ο Μπάιντεν συνέκρινε τον ιερό ναό με τον "ναό της δημοκρατίας μας". Η σύγκριση αυτή έκανε εντύπωση σε πολλούς ως ειρωνική, καθώς η δημοκρατία είναι μια ελληνική έννοια, οι ίδιοι άνθρωποι (και ιδέες) εναντίον των οποίων πολέμησαν οι Μακκαβαίοι.Αργότερα στην ομιλία του, ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε να είναι αισιόδοξος ότι ο τρίτος Ναός θα ανοικοδομηθεί λέγοντας: "Είτε πρόκειται για τον ναό της Ιερουσαλήμ είτε για έναν ναό της δημοκρατίας μας, τίποτα που έχει σπάσει ή βεβηλωθεί δεν είναι ανεπανόρθωτο... τίποτα. Μπορούμε πάντα να τον ξαναχτίσουμε καλύτερο. Ή ίσως, να τον ξαναχτίσουμε πιο φωτεινό".

Από την ομιλία δεν έλειψαν και οι χαρακτηριστικές γκάφες του προέδρου, όπως το να πει στον σύζυγο της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, Νταγκ, ότι "ηγείται της κυρίας μενορά".

Ο Μπάιντεν καλωσόρισε επίσης τον νέο πρέσβη του Ισραήλ στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Μάικλ Χέρτζογκ. Μετά την εισαγωγή, ο Μπάιντεν θυμήθηκε τη συνάντησή του με την πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ, λέγοντας ότι επρόκειτο να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του Ισραήλ και των Αιγυπτίων μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το '73 και μια συνάντηση με τη Μέιρ την οποία περιέγραψε ως "τόσο καταθλιπτική".

Σχετικά με τα διδάγματα της γιορτής του Channukah, ο Μπάιντεν δήλωσε: "Η γιορτή του Channukah είναι μια γιορτή που δεν έχει να κάνει με το πώς θα γίνει η γιορτή: "Η ιστορία της Χανουκά παρέχει ένα ισχυρό μάθημα και τροφοδοτεί την πηγή της ελπίδας. Στο σκοτάδι υπάρχει φως. Στον κυνισμό υπάρχει ελπίδα και αισιοδοξία και μια ακλόνητη πίστη ότι τα θαύματα είναι δυνατά".

Η μενορά που άναβε σχεδιάστηκε από τον αείμνηστο Μάνφρεντ Άνσον, έναν μετανάστη που διέφυγε από τη ναζιστική Γερμανία.

Ο Μπάιντεν απένειμε επίσης τιμητική διάκριση σε έναν καλεσμένο, τον ραβίνο Αχάρον Γκλατ, επειδή "ενθάρρυνε το εκκλησίασμα του να εμβολιαστεί".

Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Μπάιντεν που υπερασπίζεται τόσο τη μάσκα όσο και τις εντολές εμβολιασμού χαιρέτισε τα μαθήματα ελευθερίας και ελευθερίας που θα μπορούσαν να αντληθούν από τους Μακκαβαίους.

"Ξέρετε, όταν ανάβουμε αυτή τη μενορά στον Λευκό Οίκο, όταν οι εβραϊκές οικογένειες τοποθετούν μενορά στα παράθυρά τους, διακηρύσσουμε την ελευθερία. Ασκούμε την ελευθερία που επεδίωκαν οι Μακκαβαίοι. Να ασκούν απλώς την πίστη τους και δείχνουμε ότι υπάρχει ακόμη φως. Ότι ακόμη και η πιο εύθραυστη φλόγα μπορεί να διατηρηθεί σε μια παράδοση και να θρέψει την ψυχή ενός λαού. Λίγο φως, λίγο φως όπου κι αν βρεθεί μπορεί να διαλύσει το σκοτάδι και να φωτίσει έναν δρόμο προς τα εμπρός".

israel365news.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ISRAEL 365 NEWS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου