Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

«Κούρεμα» συντάξεων έως και 6% από σήμερα.

Οι μειώσεις θα επιβληθούν αναδρομικά από 1η Ιουλίου, άρα τους ερχόμενους μήνες το χαράτσι θα είναι ακόμα πιο βαρύ για τους συνταξιούχους.«Κούρεμα» συντάξεων έως και 6% από σήμερα

«Ψαλιδισμένες» λόγω της αύξησης της παρακράτησης υπέρ ΕΟΠΥΥ θα είναι οι συντάξεις Σεπτεμβρίου του ΙΚΑ και του Δημοσίου που ξεκίνησαν να πιστώνονται από χθες το βράδυ  στους τραπεζικούς λογαριασμούς των  συνταξιούχων. Ανάλογες περικοπές θα υποστούν οι συντάξεις του ΟΑΕΕ που θα καταβληθούν την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου.

Η εισφορά των συνταξιούχων υπέρ του κλάδου υγείας αυξάνεται από το 4% στο 6% στις κύριες συντάξεις όπως προβλέπουν οι μνημονιακές διατάξεις  ενώ άμεση θα είναι η μείωση και στις επικουρικές συντάξεις μέσω της επιβολής της εισφοράς υπέρ υγείας 6%.  Οι μειώσεις θα επιβληθούν αναδρομικά από 1η Ιουλίου. Τα επιπλέον ποσά που υπολογίζονται από την αναδρομική μείωση  επί των συντάξεων των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου 2015, θα παρακρατούνται ισόποσα από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015 και θα  αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ.  Αυτό σημαίνει ότι τους ερχόμενους μήνες το χαράτσι θα είναι ακόμα πιο βαρύ  για τους συνταξιούχους.

Δηλαδή για παράδειγμα , συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1.250  θα υποστεί μείωση  35,6 ευρώ το μήνα καθώς η παρακράτηση  υπολογίζεται στο μικτό ποσό  των 1.780 ευρώ που ελάμβανε ο συνταξιούχος  πριν αφαιρεθούν οι μνημονιακές περικοπές. Το ερχόμενο μήνα η μείωση της σύνταξης θα φτάσει τα 59,3 ευρώ καθώς θα προστεθεί και η πρώτη δόση των αναδρομικών.

Επίσης, δικαιούχος με αρχική σύνταξη 3.000 ευρώ (το 2010) σήμερα λαμβάνει 1.772 ευρώ κύρια σύνταξη και θα επιβαρυνθεί μηνιαίως κατά 60 ευρώ λόγω της αύξησης της εισφοράς.

Τους τρεις ερχόμενους μήνες, λόγω της επιβάρυνσης των αναδρομικών η σύνταξη του θα μειωθεί κατά 120 ευρώ. Αντίστοιχα, ένας συνταξιούχος με επικουρική ύψους 200 ευρώ θα υποστεί μείωση 12 ευρώ ενώ τον ερχόμενο μήνα  η απώλεια θα φτάσει τα 20 ευρώ . . .

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, με μέση επικουρική σύνταξη κοντά στα 160 ευρώ, οι περικοπές που θα επιβληθούν σε μηνιαία βάση, αγγίζουν τα 9-10 ευρώ.

Στις επικουρικές, θα είναι ελαφρύτερες οι απώλειες καθώς η εισφορά αποφασίστηκε να επιβληθεί  στο καταβαλλόμενο και όχι στο αρχικό ποσό.  Από την αυξημένη παρακράτηση αναμένεται να εξοικονομηθεί ποσό 1,3 δισ. ευρώ  το 2015 -16.

Για την  καταβολή των συντάξεων απαιτήθηκε έξτρα τονωτική ένεση από τον προϋπολογισμό.
Το πρόβλημα των αναιμικών εσόδων ( ανεργία , μαύρη εργασία, capital controls) και η αδυναμία συμπλήρωσης των κονδυλίων για συντάξεις ανάγκασαν τους κ. Κατρούγκαλο και Μάρδα να αποφασίσουν την καταβολή έξτρα κονδυλίου 175 εκ. ευρώ στο ΟΑΕΕ.

Όσον αφορά στο  IKA υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί  έξτρα επιχορήγηση 180 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2015 από τον προϋπολογισμό παρότι προσφεύγει κάθε μήνα σε ολιγοήμερο εσωτερικό δανεισμό από  τα Tαμεία των εργαζομένων της ΔEH και του Δημοσίου.    http://www.protothema.gr/economy/article/503903/stin-oura-ton-atm-26-ekat-sudaxiouhoi-gia-tis-psalidismenes-sudaxeis-tou-septemvriou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου