Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Η Ρωσία... "κατέλαβε" τη Νορβηγία! - ΒΙΝΤΕΟ

Ένα Νορβηγικό τηλεοπτικό κανάλι εχει καταφέρει να εξοργίσει τη Μόσχα. Image

Το τηλεοπτικό κανάλι θα μεταδώσει μια σειρά με θέμα την εισβολή της Ρωσίας στη σκανδιναβική χώρα - μια κίνηση που εξόργισε τη Μόσχα. Η σειρα - που εχει μόνο 10 επεισόδια - θα ξεκινήσει στις 4 Οκτωβρίου και αφηγείται την ιστορία της εισβολής της Ρωσίας, αφου εξτρεμιστές περιβαλλοντολόγοι πάρουν στα χέρια τους την εξουσία και παγώσει η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας.

Ο επικεφαλής του τηλεοπτικού σταθμού TV2 Κρίστοφερ Haug είπε ότι η εκπομπή είναι «πρωτίστως για τη Νορβηγία και τους Νορβηγούς, και όχι για τη Ρωσία ή τους Ρώσους».Στη σειρά, η Ρωσία καταλαμβάνει εν μέρει τη Νορβηγία για τη βιομηχανία πετρελαίου μετά από μια μυστική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η σειρά ειναι η πιο ακριβή τηλεοπτική σειρά στην ιστορία της Νορβηγίας, με κόστος πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Vyacheslav Pavlovsky, ο Ρώσος πρέσβης στο Όσλο, δήλωσε στο ρωσικο πρακτορείο Tass ότι «η Ρωσία, δυστυχώς, έχει το ρόλο του εχθρού».«Στις χειρότερες παραδόσεις του Ψυχρού Πολέμου, (η εκπομπή) αποφάσισε να τρομάξει τους νορβηγούς τηλεθεατές με μια ανύπαρκτη απειλή από την Ανατολή», είπε.
Η εταιρεία παραγωγής έχει ήδη πουλήσει τη σειρά σε σταθμούς σε όλη την Ευρώπη.

Δείτε το trailer
Παρά την πολιτική της νορβηγικής κυβέρνησης για τη βελτίωση της εμπορικής και πολιτικής συνεργασίας με τη Ρωσία, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πάγωσαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον Μάρτιο του περασμένου έτους.
Η Νορβηγία ανέστειλε όλες τις μορφές στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία, μια κίνηση η οποία σταμάτησε τις προσπάθειες για τη δημιουργία και τη διατήρηση «ομαλών σχέσεων» με τη Μόσχα και σε άλλες πτυχές, όπως το εμπόριο, το περιβάλλον, την ασφάλεια και την άμυνα.

Η Ρωσία θέλει να ενθαρρύνει τους γείτονές της στη Βαλτική να ενδώσουν στα ρωσικά συμφέροντα, με το Κρεμλίνο να συμβουλεύει τα σκανδιναβικά κράτη κατά της ένταξης στο αντι-πυραυλικό σύστημα άμυνας του ΝΑΤΟ. Όμως, τον περασμένο μήνα, η Νορβηγία, δεσμεύθηκε να συμβάλει στο σύστημα, καθώς και να αυξήσει τις ετήσιες δαπάνες της για την άμυνα.

Εν τω μεταξύ, καθως οι ρωσοι αυτονομιστές μάχονται για τον έλεγχο της Ανατολικής Ουκρανίας, η Μόσχα έχει στείλει τον στρατό της στα σύνορα του ΝΑΤΟ.Χώρες μέλη του ΝΑΤΟ - εκ των οποίων ειναι και η Νορβηγία - το 2014 αναχαίτισαν πάνω από 400 φορές ρωσικα μαχητικα αεροσκάφη.

Νωρίτερα φέτος, οι ανησυχία των βαλτικών χωρών αυξήθηκε οταν Ρωσικά πλοία ελλιμενίστηκαν σε μυστική ναυτική βάση στην Αρκτική. Στρατιωτικοί ηγέτες στη Νορβηγία, η οποία μοιράζεται τα βόρεια σύνορα της με τη Ρωσία, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την παρουσία του ισχυρού γείτονά της στις «στρατηγικής σημασίας» ακτές της.
Οι φόβοι τους κορυφώθηκαν οταν τρία ρωσικά πλοία πέρασαν όλο το χειμώνα αγκυροβολημένα στην Ναυτική βάση Olavsvern - ένα ορεινό καταφύγιο που κάποτε υπήρξε μια αυστηρά φρουρούμενη στρατιωτική εγκατάσταση.

Η Νορβηγία, η Δανία, η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται σε ζωτικής σημασίας θαλάσσιες οδούς, καθιστώντας τους βασικούς στρατιωτικούς στόχους για το Κρεμλίνο. Η κατάληψη των εδαφών θα επέτρεπε στη Ρωσία να κλείσει τη Βαλτική και να απομονώσει με αυτον τον τρόπο τα πρώην σοβιετικά κράτη της Βαλτικής, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.
Επιπλέον σε μια κίνηση που περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, 33.000 ρωσικά στρατεύματα δοκίμασαν ως σενάριο την εισβολή των τεσσάρων χωρών κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης. Το σενάριο βασίστηκε γύρω από μια υποστηριζόμενη από τη Δύση εξέγερση κατά του Πούτιν στη Μόσχα, με κάποια στρατεύματα να εχουν ως στόχο το βόρειο τμήμα της Νορβηγίας.

Πηγη - Daily Mail
Μετάφραση/Απόδοση - OnAlert             http://www.onalert.gr/stories/h-rwsia-katelabe-thn-norbhgia/44491

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου