Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Σεισμός, Τσουνάμι, Ελλάδα – Δείτε την επίσημη έρευνα.

Μπορεί η πιθανότητα ενός φονικού σεισμού που θα συνοδεύεται απο τσουνάμι στην Ελλάδα να φαντάζει απίθανο σενάριο, όμως φαίνεται ότι οι ειδικοί διαγωνούν προτάσσοντας μάλιστα μια επίσημη επιστημονική έρευνα σύμφωνα με την οποία αποδεικνύεται επιστομονικά ότι το σενάριο είναι πιθανό και θα έχει καταστροφικές συνέπειες.
Μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή  κ. Σαμαρά από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και με τη συμμετοχή καθηγητών, φοιτητών και ερευνητών από τα πανεπιστήμια ΑΠΘ και Μπολόνιας έρχεται να μας αποδείξει ότι ένας ισχυρός σεισμός πλέον είναι πολύ πιθανός, αφού οι δυνάμεις που ασκούνται στη λεκάνη της Μεσογείου και κυρίως στη Νότια Κρήτη έχουν αυξηθεί κατά 1 ρίχτερ (δλδ είναι 32 φορές ισχυρότερες από το παρελθόν).

Ένας τέτοιος σεισμός, της τάξης δλδ των 8-8,5 ρίχτερ που  προκαλείται  λόγω της συνεχούς σύγκρουσης της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας με την ευρωπαϊκή, καθώς η πρώτη αργά καταβυθίζεται κάτω από τη δεύτερη, είναι απολύτως σίγουρο ότι θα προκαλούσε ένα καταστροφικό τσουνάμι.Στο χάρτη που σας παραθέτουμε με βαθύ κόκκινο χρώμα φαίνονται οι περιοχές της Ελλάδας που μπορούν να δώσουν σεισμούς έως 9 Ρίχτερ. Αυτές είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Σάμος, η
Μυτιλήνη, η Πάτρα, η Κεφαλλονιά, η Ζάκυνθος, η Ήπειρος, αλλά και μεγάλο τμήμα του Κορινθιακού κόλπου.
tsounami
Οι ερευνητές επεσήμαναν στην έκθεση τους, ότι μπορεί τα τσουνάμι στη Μεσόγειο να μην είναι τόσο συχνά όσο στον Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό, όμως συμβαίνουν κατά μέσο όρο κάθε 100 χρόνια. Περίπου το 10% όλων των τσουνάμι της Γης λαμβάνουν χώρα στη Μεσόγειο Θάλασσα.Με δεδομένο ότι περίπου 130 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου, ο κίνδυνος είναι μεγάλος.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι αυτό καθ΄αυτό το τσουνάμι, αλλά ο μικρός χρόνος αντίδρασης. Γιατί η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα με μικρές αποστάσεις. Επιπλέον δεν έχουν τοποθετηθεί ειδοποιητές, αν και τέτοιες προτάσεις έχουν κατά καιρούς γίνει από την επιστημονική κοινότητα.
Όποιος επιθυμεί να διαβάσει όλη την έρευνα βρίσκεται εδώ :http://www.ocean-sci.net/11/643/2015/os-11-643-2015.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου