Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν ‘planet-killer’ αστεροειδή που απειλεί τη Γη. Ονομάστηκε 2022 AP7 και η πιθανή επίδρασή του θα γίνει αισθητή σε πολλές ηπείρους.Ο αστεροειδής που ονομάζεται Apophis, έχει μια τροχιά που είναι επίσης επικίνδυνα κοντά στη Γη.

 Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν αστεροειδή «δολοφόνο των πλανητών» που απειλεί τη Γη

πηγή RT 1-11-22
Ένας αστεροειδής που ανακαλύφθηκε από μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων είναι ο μεγαλύτερος δυνητικά επικίνδυνος που έχει βρεθεί εδώ και οκτώ χρόνια

Ένας γιγάντιος αστεροειδής θα μπορούσε δυνητικά να διασταυρωθεί με τη Γη, προειδοποίησε μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων , προσθέτοντας ότι αυτός που ανακάλυψαν πρόσφατα είναι ο μεγαλύτερος που έχει εντοπιστεί εδώ και οκτώ χρόνια. Ονομάστηκε 2022 AP7, το ουράνιο σώμα έχει πλάτος 1,5 χιλιόμετρα (0,9 μίλια), αποκάλυψε η ομάδα, προσθέτοντας ότι η πιθανή επίδρασή του θα γίνει αισθητή σε πολλές ηπείρους.«Μέχρι στιγμής, έχουμε βρει δύο μεγάλους αστεροειδείς κοντά στη Γη, με διάμετρο περίπου ένα χιλιόμετρο, μέγεθος που ονομάζουμε «δολοφόνους πλανητών»», δήλωσε ο Scott Sheppard, αστρονόμος στο Εργαστήριο Γης και Πλανήτες του Ινστιτούτου Επιστήμης Carnegie. Ο κορυφαίος συγγραφέας μιας εργασίας που περιγράφει την ανακάλυψη, είπε σε δελτίο τύπου. Αλλά μόνο το 2022 AP7 έχει μια τροχιά που το καθιστά δυνητικά επικίνδυνο για τη Γη, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ο αστεροειδής «δολοφόνος του πλανήτη» κρυβόταν κάπου ανάμεσα στη Γη και την Αφροδίτη, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό του. Οι αστρονόμοι πρέπει να κοιτάξουν προς την κατεύθυνση του Ήλιου για να μελετήσουν αυτήν την περιοχή και τα τελευταίας τεχνολογίας τροχιακά τηλεσκόπια όπως ο James Webb ή το Hubble δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε τέτοιες μελέτες, καθώς η λάμψη του Ήλιου θα έκαιγε τα ευαίσθητα οπτικά τους.
«Μόνο περίπου 25 αστεροειδείς με τροχιές εντελώς εντός της τροχιάς της Γης έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα λόγω της δυσκολίας παρατήρησης κοντά στην λάμψη του Ήλιου», εξήγησε ο Σέπαρντ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας την Κάμερα Σκοτεινής Ενέργειας του τηλεσκοπίου 4 μέτρων Victor M. Blanco στο Διαμερικανικό Παρατηρητήριο Cerro Tololo στη Χιλή.
Αν και το εσωτερικό ηλιακό σύστημα εξακολουθεί να παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα terra incognita όταν πρόκειται για αστεροειδείς, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η περιοχή περιέχει λίγους πιθανούς κινδύνους για τη Γη.
«Υπάρχουν πιθανότατα μόνο λίγοι [κοντά στη Γη] αστεροειδείς με παρόμοια μεγέθη να βρεθούν», είπε ο Σέπαρντ, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς πιθανότατα έχουν τροχιές που δεν θα τους έβαζαν ποτέ σε τροχιά σύγκρουσης με τη Γη. Δεν είναι επίσης σαφές πότε, αν ποτέ, το 2022 AP7 θα μπορούσε να αποτελέσει οξύ κίνδυνο για τη Γη.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Space.com , οι αστρονόμοι παρακολουθούν ήδη έως και 2.200 δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς που έχουν πλάτος μεγαλύτερο από ένα χιλιόμετρο. Τέτοιοι διαστημικοί βράχοι αποτελούν δυνητικά κίνδυνο για ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς ακόμη και ένας αστεροειδής πλάτους 50 μέτρων θα μπορούσε να βλάψει μια ολόκληρη πόλη όπως το Λονδίνο εάν εκραγεί πάνω από το κέντρο της, σημειώνει το μέσο ενημέρωσης.

Ένας αστεροειδής που ονομάζεται Apophis έχει μια τροχιά που είναι επικίνδυνα κοντά στη Γη. Το 2020, οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να χτυπήσει τον πλανήτη το 2068. Αργότερα την ίδια χρονιά, το Τμήμα Πλανητών Επιστημών της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας είπε ότι ο διαστημικός βράχος μήκους 370 μέτρων θα μπορούσε να έρθει στις τροχιές ορισμένων από τους δορυφόρους επικοινωνίας μας ως ήδη από το 2029.
=============
σχετικό δημοσίευμα
RT 16 Νοεμβρίου 2020
Σημαία της NASA   ΠΕΝΤΕ αστεροειδείς καθ' οδόν ΣΗΜΕΡΑ, καθώς οι επιστήμονες εξετάζουν την αποστολή πλανητικής άμυνας στον πλανητοκτόνο Apophis το 2029


Η NASA σήμανε συναγερμό για «δυνητικά επικίνδυνο αντικείμενο» για πέντε αστεροειδείς που αναμένεται να βουίζουν κοντά στη Γη. Έρχεται καθώς η κοινότητα της αστρονομίας συζητά την απειλή που θέτει ο αστεροειδής «Θεός του Χάους» Apophis.

Κατά γενική ομολογία, το 2020 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, και με το τέλος να πλησιάζει, είναι κατανοητό ότι πολλοί αναρωτιούνται αν η ανθρωπότητα θα φτάσει στο 2021, επομένως οι προειδοποιήσεις της NASA για τα επερχόμενα σμήνη αστεροειδών είναι ανεπιθύμητη είδηση.

Τη Δευτέρα, όχι ένας αλλά πέντε αστεροειδείς θα μπουν στην κοσμική μας αυλή.

Το πρώτο είναι το 2020 VR4, με διάμετρο 27 μέτρων (περίπου πέντε καμηλοπαρδάλεις) που θα περάσει τον πλανήτη στα 2,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Λίγο μετά θα γίνει η πιο κοντινή συνάντηση του είδους του διαστημικού βράχου, καθώς το μέγεθος του τηλεφώνου VM5 (11 μέτρα) 2020 VM5, ξεπερνά τα 426.000 χλμ. Για να το θέσουμε αυτό στο πλαίσιο, η μέση απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης είναι περίπου 239.000 μίλια (385.000 χιλιόμετρα), επομένως θα είναι κοντά αλλά όχι πολύ κοντά για άνεση.

Ανεβάζοντας το πίσω μέρος είναι: το εννέα μέτρων 2020 VA3, σε απόσταση 4,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. το 13 μέτρων 2020 VS1 στα 2,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα. και τέλος, θα είναι το 2020 VB3, που θα έχει διπλάσιο ύψος από τον Michael Jordan (ή τέσσερα μέτρα) στα 589.000 χλμ.

Ωστόσο, αυτές οι κοντινές πτήσεις ωχριούν σε σύγκριση με την απειλή που θέτει ο αστεροειδής 99942 Apophis.
Ανακαλύφθηκε το 2004, ο διαστημικός βράχος μήκους 370 μέτρων κατέχει την τέταρτη θέση στη λίστα Sentry της NASA με τις μεγαλύτερες απειλές αστεροειδών για τη ζωή στη Γη. Ενώ οι πιθανότητες του Apophis να χτυπήσει τη Γη το 2068 είναι περίπου μία στις 150.000, ο αστεροειδής πρόκειται επίσης να επισκεφθεί τον πλανήτη μας τον Απρίλιο του 2029 και τώρα η επιστημονική κοινότητα υποπτεύεται ότι αυτή η συγκεκριμένη πτήση μπορεί να είναι πολύ πιο κοντά από υπολογίστηκε προηγουμένως.

Το ακραίο κοντινό πλάνο θα είναι ευγενική προσφορά της επιτάχυνσης Yarkovsky, ένα φαινόμενο στο οποίο ένας αστεροειδής αποκτά πρόωση ασύμμετρα, καθώς τα χημικά στην πλευρά του που βλέπει προς τον Ήλιο διαστέλλονται και εκρήγνυνται, αλλάζοντας ελαφρά την τροχιά του μέσω μικρών εκρήξεων και εκρήξεων αερίου.
Σύμφωνα με μια παρουσίαση στο εικονικό συνέδριο του Τμήματος Πλανητών Επιστημών της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας που δόθηκε από τον αστρονόμο Ντέιβιντ Τόλεν από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, η κοντινή προσέγγιση του Απρίλιο του 2029 του Apophis μπορεί να βρίσκεται στις τροχιές ορισμένων από τους δορυφόρους επικοινωνίας μας.

«Η γνώση είναι η πρώτη γραμμή πλανητικής άμυνας και η συνάντηση του Apophis το 2029 είναι μια ευκαιρία κάθε χίλια χρόνια», αναφέρει το Lunar and Planetary Institute , προσθέτοντας ότι έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις σχετικά με «πιθανές επιτόπιες αποστολές» στο πρωτότυπο παράδειγμα (παιδί αφίσας) των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών»
========
RT 31-10-22
Γίγαντας αστεροειδής κλείνει στη Γη - NASA
Το «δυνητικά επικίνδυνο» ουράνιο σώμα θα χάσει τον πλανήτη μας κατά περίπου 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα, λέει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία


Ένας αστεροειδής στο μέγεθος ενός μεγάλου ουρανοξύστη περνά με φερμουάρ δίπλα από τη Γη γύρω από το Halloween σε σχετικά κοντινή απόσταση λίγο πάνω από 2 εκατομμύρια χιλιόμετρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της NASA.

Το ουράνιο σώμα, που ονομάστηκε 2022 RM4, εντοπίστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο και θεωρείται «δυνητικά επικίνδυνο» λόγω των παραμέτρων του – που είναι μεταξύ 330 και 740 μέτρων (1082 έως 2427 πόδια). Η πιο κοντινή του προσέγγιση στη Γη την 1η Νοεμβρίου θα το κάνει περίπου 2,3 εκατομμύρια χιλιόμετρα (1,4 εκατομμύρια μίλια) μακριά, περίπου έξι φορές περισσότερο από τη μέση απόσταση από τη Σελήνη.

Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ επισημαίνει ως πιθανές απειλές όλους τους αστεροειδείς που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 7,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (4,6 εκατομμύρια μίλια) και έχουν ύψος τουλάχιστον 140 μέτρα (459 πόδια). Τέτοια αντικείμενα παρακολουθούνται από πολλούς αστρονόμους για να ελέγξουν αν οι τροχιές τους υπολογίστηκαν σωστά.
Τον περασμένο μήνα, η NASA crashed ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο στον αστεροειδή Dimorphos για να δοκιμάσει πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα είχε στην τροχιά του. Το έργο ερευνούσε πιθανές ενέργειες που έπρεπε να γίνουν προκειμένου να εκτραπεί μια καταστροφική σύγκρουση, εάν η ανθρωπότητα μπορέσει να εντοπίσει την απειλή εγκαίρως για να ξεκινήσει αντίμετρα.
Το πρακτορείο έκρινε ότι η αποστολή DART ήταν επιτυχημένη που απέδειξε εννοιολογικά την προσέγγιση της πλανητικής άμυνας. Μείωσε την τροχιά του αστεροειδούς 11 ωρών και 55 λεπτών γύρω από τον μεγαλύτερο μητρικό του αστεροειδή, το Δίδυμο, κατά 32 λεπτά, όπως ανέφερε τον περασμένο μήνα.
hellenicrevenge.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου