Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

Γυμνάσιο Ζευγολατιού: «Ο αγώνας είναι ή τώρα ή ποτέ» λέει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.


Δραματική ανακοίνωση για την κατάσταση στο σχολείο και τους κινδύνους που απειλούν την τοπική κοινωνία.

ΟΣύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Ζευγολατιού σχετικά με γεγονότα που ταλανίζουν το σχολείο από την αρχή της σχολικής χρονιάς, αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς το Γυμνάσιο Ζευγολατιού βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Η αλλαγή της επιδοματικής πολιτικής της κυβέρνησης (με την χορήγηση του επιδόματος για τα παιδιά στο τέλος της σχολικής περιόδου) ώθησε πολλές οικογένειες Ρομά να γράψουν τα παιδιά τους (κάθε ηλικίας!) στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου έτσι ώστε αυτή τη στιγμή ο αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών να ξεπερνάει κάθε όριο και κάθε δυνατότητα του σχολείου να τους φιλοξενήσει.

Το ήδη νοσηρό περιβάλλον της παραβατικότητας που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια αναπτύχθηκε σε υπερβολικό βαθμό με αποτέλεσμα η σχολική χρονιά να έχει ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς. Οι μαθητές αντέδρασαν με επαναλαμβανόμενες απόπειρες κατάληψης αλλά και αποχής από τα μαθήματά τους, γεγονός που έφερε την κατάσταση στο απροχώρητο.

Παράλληλα, το σχολείο είναι χωρίς διεύθυνση, από την αρχή της σχολικής χρονιάς παραμένει ακέφαλο, αφού η μέχρι πρότινος Διευθύντρια παραιτήθηκε από τη θέση της και η αναπλήρωσή της δεν έχει γίνει ακόμη.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου & Λυκείου Ζευγολατιού με ενέργειές του και καθημερινή παρουσία στο σχολείο και παρεμβάσεις στον σύλλογο Διδασκόντων, πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με την δημοτική αρχή και τον προϊστάμενο της Β/θμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας. Πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του συλλόγου είναι να γίνει διασπορά των μαθητών Ρομά σε όλα τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής του δήμου Βέλου-Βόχας καθώς η υπερσυγκέντρωσή τους σε ένα σχολείο αυξάνει κατακόρυφα την παραβατικότητα και παράγει συνθήκες γκετοποίησης του σχολείου.

Οι διαδοχικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο στο σχολείο όσο και στο δημαρχείο Βέλου-Βόχας με την παρουσία του δημάρχου Αννίβα Παπακυριάκου, της πρόεδρου της β/θμιας σχολικής επιτροπής Μαρίας Καλλίρη, του αντιδημάρχου Νίκου Ρόζου και του προέδρου της α/θμιας σχολικής επιτροπής Μιχάλη Σδράλη. Και στις δύο συναντήσεις το παρόν έδωσε ο προϊστάμενος της Β/θμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας κ. Σαμαράς.

Ως σύλλογος ζητήσαμε από τον δήμαρχο να παρέχει φύλακα στο σχολείο κατά τις ώρες λειτουργίας του, τουλάχιστον, έτσι ώστε να περιοριστεί η ολοένα αυξανόμενη παραβατικότητα που έχει επιφέρει σημαντικές ζημιές στο κτήριο και τον υλικό εξοπλισμό του σχολείου. Σε ό,τι αφορά στην επιδιόρθωση των ζημιών η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε για την άμεση αποκατάστασή τους, ενώ για το θέμα του φύλακα μας υποσχέθηκαν ότι θα προσπαθήσουν να βρουν λύση.

Επαναφέραμε το περυσινό μας αίτημα για την τοποθέτηση καμερών στο χώρο του σχολείου, το οποίο εκκρεμεί και παρά τις διαβεβαιώσεις του δήμου δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτό και δεν έχει υλοποιηθεί. Επιμένουμε σε αυτή την λύση ως ένα μέτρο αποτρεπτικό έναντι στις παραβατικές συμπεριφορές μαθητών, αλλά και στην είσοδο εξωσχολικών στο σχολείο.

Επιπλέον, ζητήσαμε μετ’ επιτάσεως τόσο από τον δ/ντή της Β/θμιας Εκπαίδευσης όσο και από την δημοτική αρχή να γίνει διασπορά των μαθητών κατά το μέγιστο δυνατό διότι είναι αδύνατον να λειτουργήσει το σχολείο με αυτό τον αριθμό (και τις ηλικίες) των μαθητών στην Α΄ τάξη. Ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε με το Γυμνάσιο Βραχατίου από το οποίο εισέπραξε αρνητική απάντηση για την υποδοχή μαθητών από το Γυμνάσιό μας, με το Γυμνάσιο Βέλου που είπε ότι μπορεί να φιλοξενήσει 8 μαθητές και με το Εσπερινό Γυμνάσιο το οποίο είπε ότι μπορεί να απορροφήσει ικανό αριθμό, για τους οποίους μάλιστα εξασφαλίστηκε και δωρεάν μετακίνηση.

Ωστόσο, εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι καμία μετακίνηση μαθητή δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συναίνεση των γονέων του και ως εκ τούτου χρειάζεται η κινητοποίηση και η προσπάθεια όλων για να πεισθούν οι γονείς να δεχθούν την εφαρμογή της διασποράς.

Γι’ αυτό κάνουμε έκκληση σε όλους τους φορείς και κυρίως στην δημοτική αρχή, συμπολίτευση και αντιπολίτευση να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να δουλέψουν για την λύση του. Ιδιαιτέρως δε η έκκλησή μας απευθύνεται στους δημοτικούς συμβούλους του Ζευγολατιού, καθώς και στον πρόεδρο και το τοπικό συμβούλιο του Ζευγολατιού και τους καλούμε να αναγνωρίσουν την τραγική κατάσταση στην οποία θα περιέλθει το χωριό μας, αν αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους και δεν συνεργαστούν και συναινέσουν για να βρεθεί μια λύση.

Η γκετοποίηση των σχολείων μας η οποία έχει ξεκινήσει από το Δημοτικό Σχολείο όταν πριν από τρία περίπου χρόνια ο τότε σύλλογος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, έχει προωθηθεί στο Γυμνάσιο και σε λίγο θα πνίξει το Λύκειο και όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης στο χωριό μας θα λειτουργούν σ’ αυτό το πλαίσιο.

Έχετε κατανοήσει τι σημαίνει αυτό, αγαπητοί εκπρόσωποι του χωριού μας, στον α΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης; Είναι αδύνατον η τοπική κοινωνία να μείνει ανεπηρέαστη από μια τέτοια κατάσταση στα σχολεία μας. Γκετοποίηση των σχολείων μας σημαίνει ερημοποίηση, απαξίωση και υποβάθμιση όλου του χωριού μας. Γκετοποίηση και ολική καταστροφή μιας ιστορικής κοινότητας στην καρδιά της Βόχας. Πιστεύετε ότι μπορεί να βγει κάποιος κερδισμένος από μια τέτοια εξέλιξη;

Σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να συστρατευτείτε μαζί μας στον αγώνα και στις διεκδικήσεις μας για την διατήρηση της αξιοπρέπειας και της εύρυθμης λειτουργίας στα σχολεία μας. Ο αγώνας είναι ή τώρα ή ποτέ. Γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά για όλους μας…»

gnomipoliton.com

Καμία δικαιολογία πιά για το Γυμνάσιο Ζευγολατιού.

Καμία δικαιολογία. Κανείς δεν μπορεί να πει δεν ήξερα. Κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι δεν το πρόσεξε, δεν το άκουσε, δεν το είδε.

Συνεχίζεται ο αναβρασμός και οι διαμαρτυρίες στο Γυμνάσιο Ζευγολατιού. Παρότι ο νέος διευθυντής προσπαθεί απεγνωσμένα να βάλει μια σειρά και να κρατήσει τις ισορροπίες, τα πράγματα φαίνεται ότι κινούνται σε τεντωμένο σκοινί, το οποίο θα είναι ευτύχημα αν δεν σπάσει.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίστηκε να γίνει ένα ψήφισμα που θα πάει «πιο πάνω» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, δηλαδή στους βουλευτές, στο Υπουργείο Παιδείας κ.λπ. Όπως παραδέχθηκαν όμως όλοι οι παριστάμενοι στο Δημοτικό Συμβούλιο και όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Πανταζής, το ψήφισμα αυτό θα είναι άνευ ουσίας, διότι όλοι γνωρίζουν ποια είναι η τύχη αυτών των ψηφισμάτων.

Επιπλέον, εκείνο που δεν έχει διασαφηνιστεί σε καμία συζήτηση και σε καμία δήλωση είναι ποιες θα είναι οι προτάσεις που θα ακολουθούν αυτό το ψήφισμα, ή την κάθε διεκδικητική κίνηση. Είναι γνωστό ότι όταν υπάρχει διεκδίκηση πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, στις οποίες επικεντρώνεται ο αγώνας και οι πιέσεις ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα. Μέχρι σήμερα, τόσο από πλευράς Συλλόγου όσο και από πλευράς δήμου δεν έχουν ακουστεί συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να αποτελέσουν σημείο διεκδίκησης έναντι της Πολιτείας. Στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από μίας ώρας συζήτηση με ανάλυση των προβλημάτων, υπήρξαν κάποιες πολύ ειδικές προτάσεις, όπως ασφάλεια στα σχολεία, επέκταση του ωραρίου του φύλακα, τοπική διασπορά για την επόμενη σχολική χρονιά κλπ. Προτάσεις οι οποίες ναι μεν τοποθετούνται ολοφάνερα προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι συγκροτημένες, πλήρεις και τεκμηριωμένες.

Φυσικά γι’ αυτό δεν ευθύνεται ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ο οποίος εκφράζει την αγωνία του με κάθε τρόπο και απεγνωσμένα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για να ασχοληθεί η Πολιτεία με το καυτό ζήτημα που αντιμετωπίζει το σχολείο. Ένα μερίδιο ευθύνης φέρουν οι αιρετοί, όλων των παρατάξεων και όλων των αποχρώσεων, που έχοντας τη γνώση της λειτουργίας των δομών της διοίκησης στο μέτρο του δυνατού, έπρεπε να έχουν δώσει μια κατεύθυνση και ένα στίγμα προσανατολισμού στους αγωνιούντες γονείς που τους πνίγει το δίκιο.

Τεράστιο μερίδιο ευθύνης έχουν προφανώς οι κυβερνητικοί βουλευτές και οι κυβερνώντες παράγοντες, που είναι αυτοί που παραμένουν άφαντοι, ενώ σε άλλες περιπτώσεις όπως έχουμε σημειώσει ξανά, διαγκωνίζονταν για το ποιος μεσολάβησε για θρανία, καρέκλες και δωρεάν μεταχειρισμένα λάπτοπ από τις τράπεζες. Τώρα, ενώπιον του πραγματικά σοβαρού προβλήματος, ποιούν τις νήσσες, καμώνοντας πως δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν ξέρουν. Αυτοί είναι οι πρώτοι που πρέπει να βρεθούν ενώπιον των μεγάλων ευθυνών τους προς την τοπική κοινωνία.

Τι πρέπει να γίνει

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, τόσο ο Σύλλογος Γονέων όσο και οι αιρετοί, συμπολίτευση και αντιπολίτευση του δήμου Βέλου-Βόχας πρέπει να συμπράξουν και να συμφωνήσουν μεταξύ τους σε κοινή στάση και κοινές ενέργειες. Μεταξύ τους δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν κι αν το μεγάλο πρόβλημα του Γυμνασίου Ζευγολατιού – που δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου του κοινωνικού προβλήματος που υποβόσκει – δεν αντιμετωπιστεί με ενιαία στρατηγική, αλλά γίνει πεδίο αντιπαράθεσης, χαμένοι θα βγουν και θα βγούμε ΟΛΟΙ.

Με κοινή στρατηγική λοιπόν, απέναντι σε μία πολιτεία που κωφεύει και με συγκεκριμένες προτάσεις. Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι προτάσεις:

1. Αλλαγή της νομοθεσίας για την επιδοματική πολιτική. Ναι στα επιδόματα ως κίνητρο για την ενσωμάτωση μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά με διαφοροποιημένους όρους. Με αυστηρά όρια ηλικίας. Εγγραφές στην Α΄ Δημοτικού μέχρι συγκεκριμένη ηλικία και αφού έχει προηγηθεί η προνηπιακή εκπαίδευση. Και αφού έχουν γίνει κανονικά όλα τα εμβόλια του παιδιού. Αποκομμένη από τις υπόλοιπες προπαρασκευαστικές δραστηριότητες η επιδοματική φοίτηση στο Δημοτικό Σχολείο μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Προβλήματα που μεταπηδούν σταδιακά στις επόμενες εκπαιδευτικές βαθμίδες. Εννοείται ότι το ηλικιακό κριτήριο πρέπει να υπάρχει στην διαδικασία εγγραφής σε κάθε τάξη. Επίσης, σε ό,τι αφορά την φοίτηση στο Γυμνάσιο επιπλέον θα πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης μαθησιακή αξιολόγηση. Για όλα τα παιδιά. Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση απαιτεί ένα σύνολο γνώσεων για την παρακολούθησή της, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα αναλφαβητισμού.

2. Αναγκαστική διασπορά μαθητών Ρομά σε όλα τα σχολεία που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις από τον καταυλισμό ή οικισμό. Αυτή πρέπει να είναι και η σημαντικότερη πρόταση που θα αποτελέσει αιχμή του δόρατος. Η αναγκαστική διασπορά θα πρέπει να νομοθετηθεί βασισμένη στο νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο θεσμοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από μερικά χρόνια η διασπορά οικογενειών Ρομά εκτός του οικισμού/καταυλισμού με την επιδότηση ενοικίων. Το να συγκεντρώνονται όλα τα παιδιά Ρομά στο πλησιέστερο σχολείο και μόνον σε αυτό σταδιακά οδηγεί στην γκετοποίηση του σχολείου (βλέπε Δημοτικό Σχολείο Εξαμιλίων) και κατ’ επέκτασιν της κοινωνίας. Όταν σήμερα στο σύνολο 230 παιδιών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ζευγολατιού τα 130 είναι Ρομά καταλαβαίνουμε τι πρόκειται να γίνει στο εγγύς μέλλον. Δεδομένου ότι από τη μία η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί και ενισχύει οικονομικά κάθε λύση ενσωμάτωσης των Ρομά, στην κοινωνία αφετέρου καταδικάζει τα σχολεία που το μαθητικό δυναμικό τους είναι αμιγώς Ρομά, καταλαβαίνει και ο πλέον αδαής ότι η πρόταση αυτή μπορεί να τεκμηριωθεί επαρκέστατα και γίνει ένα πολύ δυνατό και λογικό αίτημα.

Αυτές – κατά τη γνώμη μου, επαναλαμβάνω – πρέπει να είναι οι δύο προτάσεις πάνω στις οποίες πρέπει να επικεντρωθεί ο δίκαιος αγώνας των Γονέων και να συστρατευθούν οι δυνάμεις της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας: Αλλαγή των κριτηρίων στην επιδοματική πολιτική. Νομοθετημένη διασπορά μαθητών Ρομά σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία.

Οι προτάσεις πρέπει να απευθύνονται προς την Πολιτεία. Οι αρμόδιοι να αναλάβουν την ευθύνη της Πολιτείας σε τοπικό επίπεδο είναι βουλευτές. Οι κυβερνητικοί βουλευτές. Δεν μπορεί να είναι άφαντοι και αδιάφοροι στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία του Ζευγολατιού, της έδρας του δήμου Βέλου-Βόχας, αυτή τη στιγμή. Συνεπώς, με βάση την πρόταση του κ. Σιάχου όπως την συμπλήρωσε ο δήμαρχος κ. Παπακυριάκος και την υιοθέτησε όλο το δημοτικό συμβούλιο, πρέπει να γίνει το συντομότερο, Ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο εν είδει λαϊκής συνέλευσης, στο οποίο να κληθούν και να παραστούν οι βουλευτές και κυρίως οι κυβερνητικοί (κ.κ. Δήμας, Ταγαράς, Κόλλιας), εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι Αντιπεριφερειάρχες, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ.ά. Η συνέλευση προφανώς, δεν θα έχει ως στόχο τη δημιουργία έντασης όπως ονειρεύονται ή φαντάζονται όσοι ηθελημένα αλληθωρίζουν από την αλήθεια. Το Ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει ως στόχο την ενημέρωση των αρχών και των εκπροσώπων της Πολιτείας για το πρόβλημα και κυρίως για τις λύσεις που προτείνονται.

Το γράφω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ και με την σαφήνεια με την οποία το έχω ήδη πει στους εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και του Δήμου Βέλου-Βόχας: Αν η πίεση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας και η τοπική κοινωνία την δεδομένη στιγμή, δεν ξεπεράσει τα όρια του δήμου μας, δεν σπάσει τα στεγανά και δεν φτάσει στα αυτιά της εξουσίας, τότε τίποτα δεν θα γίνει και τίποτα δεν θα αλλάξει.

Κι αν πετύχουν οι λίγοι που προσπαθούν να κρατήσουν το πρόβλημα σε τοπικό επίπεδο, είτε για να το διαχειριστούν για τα μικροπολιτικά οφέλη τους, είτε για να μην ενοχλήσουν την Κυβέρνηση, τότε θα βγούμε όλοι χαμένοι και αυτό που μας περιμένει τα επόμενα χρόνια θα είναι η μαζική υποβάθμιση του τόπου μας, η απαξίωση των σχολείων και της κοινωνίας μας.

Η πίεση πρέπει να διοχετευθεί προς εκείνους που μπορούν να νομοθετήσουν και να αλλάξουν τις καταστάσεις. Κι αυτό γίνεται με δυνατές φωνές και δημοσιότητα.

Δράση τώρα λοιπόν. Με προτάσεις συγκεκριμένες. Περιέγραψα τις δύο που θεωρώ πολύ σημαντικές. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν πολλοί και καλύτεροι γνώστες του θέματος από μένα που μπορούν να βοηθήσουν και να τις τεκμηριώσουν πλήρως.

Δράση τώρα. Δίπλα στον Σύλλογο Γονέων. Υποστηρικτικά και όχι με διάθεση καπελώματος.

Δράση τώρα. Όλοι μαζί. Για το καλό των παιδιών μας. Για το καλό της κοινωνίας μας. Για το μέλλον και την ελπίδα στον τόπο μας.

ΓΙΩΤΑ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ

gnomipoliton.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου