Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Κούρτι: Απαράδεκτη η πρόταση της ΕΕ για πινακίδες κυκλοφορίας - Ο Μπορέλ παραιτήθηκε από την εξομάλυνση των σχέσεων Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας./Η EULEX δεν αντικαθιστά την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου στους βόρειους δήμους.

 Μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι μίλησε για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα των παράνομων σερβικών πινακίδων.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν πρέπει να επιβάλλει πρόστιμα για παράνομες πινακίδες και ότι η Σερβία δεν πρέπει να παράγει νέες πινακίδες KM είναι απαράδεκτη για την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου.

«Αλλά για εμάς, φυσικά, είναι απαράδεκτο αν αυτό δεν συνοδεύεται από αυτό που έχουμε κληθεί να κάνουμε, δηλαδή τη συμφωνία να δεσμευτούμε επειγόντως για μια τελική συμφωνία για πλήρη εξομάλυνση».

«Και στην πρόταση που μας έφεραν ο Borell και ο Lajçak για την κοινή δήλωση, υπήρχε ακόμη και προθεσμία μέχρι τον Μάρτιο του 2023», τόνισε ο Kurti.

Ο Κούρτι πρόσθεσε ότι ο Μπόρελ ουσιαστικά παραιτήθηκε από αυτήν την προθεσμία του Μαρτίου 2023 και την πρόταση της ΕΕ για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

«Εμείς λοιπόν που ερχόμαστε εδώ στις Βρυξέλλες για να συμφωνήσουμε σε μια νέα πορεία για μια συμφωνία που θα επιτευχθεί πριν από τον Μάρτιο του 2023. Λυπάμαι που λέω ότι οι μεσολαβητές της ΕΕ, στην προκειμένη περίπτωση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borell ουσιαστικά εγκατέλειψαν αυτήν την προθεσμία του Μαρτίου 2023 και την πρόταση της ΕΕ για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας».

«Το λέω με λύπη γιατί έχουν προτείνει τον Μάρτιο του 2023 και από την άλλη η πρόταση είναι και από την ΕΕ», δήλωσε ο Κούρτι.

Διαφορετικά, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου την εφαρμογή του σχεδίου της για την επανεγγραφή αυτοκινήτων με παράνομες σερβικές πινακίδες σε πινακίδες RKS, ή Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, από τις 22 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η επιβολή προστίμων 150 ευρώ στους οδηγούς που οδηγούν αυτοκίνητα με παράνομες πινακίδες.

Μετά τη φάση των προστίμων, σύμφωνα με το σχέδιο, θα ξεκινήσει η διανομή των δοκιμαστικών πινακίδων, ενώ από τις 21 Απριλίου του επόμενου έτους θα κυκλοφορούν μόνο αυτοκίνητα με πινακίδες RKS. /Τηλεγράφος/

telegrafi.com

AΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΣΟΒΑΡΙΚΗ TELEGRAFI : Corfiatiko.blogspot.com

Η EULEX δεν αντικαθιστά την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου στους βόρειους δήμους.

Η αποστολή EULEX μοίρασε τη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Josep Borrell, σχετικά με τη σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η EULEX έχει δώσει έμφαση στην ασφάλεια και το κενό που δημιουργήθηκε στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου μετά την παραίτηση των Σέρβων αστυνομικών.

«Η EULEX και η KFOR είναι παρόντες, αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν το ρόλο της τοπικής αστυνομίας: αυτή η ευθύνη δεν είναι στην εντολή τους ούτε στις δυνατότητές τους», αναφέρει η ανακοίνωσή τους στο Twitter.

Επιπλέον, ανέφεραν ότι 50 μέλη της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου δεν επαρκούν για να διαχειριστούν την κατάσταση στους τέσσερις βόρειους δήμους του Κοσσυφοπεδίου.

«Αυτό αφήνει ένα πολύ επικίνδυνο κενό ασφαλείας - ένα κενό στο έδαφος, σε μια ήδη πολύ εύθραυστη κατάσταση», κατέληξε η EULEX επικαλούμενη τη δήλωση Μπορέλ./Telegrafi/

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου