Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΟΡIΟ ΤΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ. Ο Βούτσιτς αποκάλυψε: Λάβαμε τις τελευταίες πληροφορίες.ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΒΟΥΤΣΙΤΣ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Σερβίας, Aleksandar Vučić, δήλωσε απόψε ότι θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την ειρήνη και ότι θα συνομιλήσει με τον υπουργό Άμυνας Miloš Vučević και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Milan Mojsilović.

- Λάβαμε τις τελευταίες πληροφορίες πριν από λίγο. Η κατάσταση είναι δύσκολη, κυριολεκτικά στα πρόθυρα σύγκρουσης, και ξέρω ότι οι εκπρόσωποι των Σέρβων θα μου πουν ότι έχουν βαρεθεί τα πάντα, αλλά πρέπει να ξέρουν ότι η ζωή όλων μας είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο. Και ότι πρέπει να καταλάβουν.Ο Πρόεδρος ζήτησε για άλλη μια φορά από τη Διεθνή Κοινότητα να επηρεάσει τον Κούρτι και άλλους στην Πρίστινα μόνο και μόνο για να διατηρηθεί η ειρήνη.

Περισσότερες λεπτομέρειες σύντομα.

novosti.rs

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ, ΤΟΥ VUČIĆ: Θα λαμβάνουμε προσεκτικά αποφάσεις για κάθε μας κίνηση και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διατηρήσουμε την ειρήνη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Σερβίας, Aleksandar Vučić, απευθύνθηκε στο κοινό μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

- Είμαι περήφανος για το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία της Σερβίας ήρθε στις Βρυξέλλες με σαφή πρόθεση να συνομιλήσει και να συμφωνήσει, να συμφωνήσει σε συμβιβασμούς, να μην ψάξει για τρίχα στο αυγό και να διατηρήσει την ειρήνη, τις ζωές των ανθρώπων και τη σταθερότητα του ολόκληρη την περιοχή με κάθε κόστος. Δεν ντρέπομαι γι' αυτό - είπε ο Βούτσιτς.

Λέει ότι οι εκπρόσωποι της Σερβίας ενήργησαν υπεύθυνα γιατί πιστεύει ότι δεν υπάρχει μητέρα που θα ήθελε το παιδί της πίσω στο φέρετρο.

- Ο συμβιβασμός δεν είναι κακή λέξη για εμάς - είπε και δήλωσε ότι η Σερβία έκανε ό,τι μπορούσε και δέχτηκε νέες απαιτήσεις σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο πρόεδρος λέει ότι μετά από μιάμιση ώρα γνώριζε ότι δεν υπήρχε τίποτα στη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφορά της πλευράς της Πρίστινα.

Λέει ότι επιβεβαίωσε ότι η Σερβία δεν έχει πρόβλημα με τις «πλάκες KS» και ότι είναι έτοιμη να τις δεχτεί, έχοντας κατά νου ότι είναι ουδέτερες ως προς το καθεστώς. Τότε η άλλη πλευρά αντέδρασε βίαια.

- Είπα ότι μπορούμε να ανοίξουμε όλα τα θέματα, αλλά πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό που έχει ήδη υπογραφεί και ισχύει. Όταν το λες αυτό, ξαφνικά βλέπεις όλη την ουσία του προβλήματος. Προσπαθούν να μας πουν ότι ίσως μια μέρα θα πάρουμε ΖΣΟ, αλλά μόνο όταν αποδεχθούμε τα λεγόμενα τους. ανεξαρτησία. Δεν καταλαβαίνουν ότι το JSO είναι προϊόν της Συμφωνίας των Βρυξελλών και ότι αυτό που υπογράφηκε από δύο μέρη, με την υπογραφή της ΕΕ... Πώς να τους εμπιστευτούμε για οτιδήποτε στο μέλλον, αν δεν μπορούν να σεβαστούν τι είχε υπογραφεί στο παρελθόν; - είπε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος λέει ότι είναι καλύτερο να μιλάς για 100 χρόνια παρά να παλεύεις για μια μέρα.

- Είναι προφανές ότι κάποιος άλλος σχεδιάζει συγκρούσεις εδώ και μήνες. Δεν είναι τυχαίο ότι απόψε ό,τι υπάρχει από την αστυνομία στην Πρίστινα έχει σταλεί σε τέσσερις προορισμούς. Έστησαν τις ειδικές τους μονάδες παντού. Για εμάς, το πρόβλημα είναι ότι οι Σέρβοι γνωρίζουν αρκετά καλά ότι δεν είναι υποχρέωσή τους να αποδίδουν φόρο τιμής που δεν προβλέπεται από καμία πράξη. Υπάρχει τεράστια οργή μεταξύ του σερβικού πληθυσμού στα βόρεια του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια, και απόψε θα έχω ξανά συναντήσεις με τον Μοϊσίλοβιτς και τον Βούτσεβιτς και στη συνέχεια από τις 11 το βράδυ θα έχω συνάντηση με Σέρβους από το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Η έκκλησή μου προς αυτούς είναι να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την ειρήνη - είπε ο Βούτσιτς.
Είπε ότι πρέπει να ανησυχούμε, αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού.

- Όταν έχεις να κάνεις με ανεύθυνους ανθρώπους που παίζουν με τις ζωές των παιδιών των άλλων με τόση ευκολία... Σήμερα είδα πόσες φορές ο Josep Borelj προειδοποίησε τους εκπροσώπους της Πρίστινα ότι έχουν νοημοσύνη για την κατάσταση στο έδαφος. Πρόσφατα λάβαμε πληροφορίες ότι η κατάσταση είναι στα πρόθυρα σύγκρουσης. Οι Σέρβοι πρέπει να κατανοήσουν το αίτημα και το αίτημά μας. Γι' αυτό θα μείνω μέχρι αργά το βράδυ. Για άλλη μια φορά, ζητώ από τη διεθνή κοινότητα και τις δυτικές δυνάμεις που είχαν πάντα επιρροή στην Πρίστινα να προσπαθήσουν να τη χρησιμοποιήσουν και να προσπαθήσουν να φέρουν στον Κούρτι και άλλους στην Πρίστινα καλύτερα δικαιώματα και να διατηρήσουν την ειρήνη», είπε ο Βούτσιτς.

Ο Βούτσιτς είναι ευγνώμων στους εκπροσώπους της ΕΕ για την υπομονή που επέδειξαν.

- Δεν έχω τίποτα εναντίον τους. Ακόμη και όταν οι Αλβανοί ήθελαν να συμπεριλάβουν τα πάντα σε μια συμφωνία για τη σταθεροποίηση των σχέσεων, είπα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά ότι είναι απαραίτητο να εφαρμοστούν όσα είχαν ήδη υπογραφεί. Όταν φτάσετε σε αυτό το θέμα, λένε ότι είχε υπογραφεί από την πρώην κυβέρνηση. Τότε μπορείς μόνο να τραβήξεις τα μαλλιά σου και δεν ξέρεις τι να κάνεις με τον εαυτό σου. Δεν έχει νόημα. Παρά τις ανησυχίες μου, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και θα είμαστε πάντα έτοιμοι για συμβιβαστικές λύσεις και συνέχιση των συνομιλιών», είπε ο πρόεδρος.

Εξήγησε ότι οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια έχουν βαρεθεί τα πάντα.

- Η Σερβία θα είναι πολύ αφοσιωμένη στην ειρήνη. Θα λαμβάνουμε προσεκτικά αποφάσεις για κάθε κίνηση που κάνουμε. Θέλω να πω στον λαό του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια ότι θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τους κρατήσουμε ασφαλείς, αλλά αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει την εκδίωξη του λαού μας, τον φόνο και τον τραυματισμό του λαού μας, θα ήθελα να επαναλάβω ότι θα σταθούμε δίπλα στον σερβικό λαό μας και δεν θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Θα διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά ο σερβικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι έχει πίσω του το σερβικό κράτος σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, το ψήφισμα 1244 και όλα όσα αναφέρονται οι δυτικοί εταίροι όταν μιλούν για την Ουκρανία», είπε ο Βούτσιτς.

novosti.rs

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου