Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

ΚΑΙ DRONES ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ: Μετά από πολιτικές πιέσεις, η Δύση μεταβαίνει σε στρατιωτικές μεθόδους - με δύο στόχους.

ΜΕΤΑ τη σύσφιξη του κρίκου γύρω από τη χώρα μας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, πλέον η ατζέντα είναι ξεκάθαρα η αύξηση της πίεσης στη Σερβία στο «μέτωπο» ασφαλείας.

Και όλα αυτά με στόχο το Βελιγράδι να κάνει αναστροφή και να λύσει το ζήτημα του Κοσόβου κατ' εντολή της Δύσης και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τα τελευταία περιστατικά με ύποπτα drones που εντοπίστηκαν την Τρίτη, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, στην περιοχή πάνω από το Merdar και στην περιοχή της Raška, και αφού οι εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο οδηγήθηκαν ξανά στο οριακό σημείο λόγω της απόφασης του Πρωθυπουργού των Προσωρινών Θεσμών στην Πρίστινα, Aljbin Kurti σε σχέση με την εκ νέου ταξινόμηση των αυτοκινήτων με σερβικές πινακίδες.

Η σοβαρότητα της κατάστασης σχετικά με τις επιθέσεις με drone αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι τη στιγμή της πτήσης, ο νέος υπουργός Άμυνας Miloš Vučević βρισκόταν στη φρουρά της Raska, ο οποίος ήρθε να ελέγξει προσωπικά τη μαχητική ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων στο την άσκηση «Ελιγμοί 2022».

Ο σερβικός στρατός έλαβε εντολή να αυξήσει τη μαχητική του ετοιμότητα σε κάποιο βαθμό, ως μια μορφή απάντησης σε περίπλοκες καταστάσεις ασφαλείας. Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέδωσε επίσης σαφή εντολή για τον στρατό να ανυψώσει αρκετά Migova 29 ως απάντηση στη «ληστεία» πάνω από τον σερβικό ουρανό. Σύμφωνα με τις γνώσεις μας, στόχος αυτής της εναέριας δράσης ήταν η ανίχνευση του εδάφους και ο προσδιορισμός της πιθανής κίνησης ύποπτων drones.

Ο Πρόεδρος Vučić διέταξε την αύξηση της πολεμικής ετοιμότητας, Photo Tanjug

Η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς είπε ότι οι «σημαίες» υψώθηκαν αφού τα drones κατέγραψαν δραστηριότητες στη Ζώνη Ασφάλειας Χερσαίου. Εξήγησε ότι η εντολή δόθηκε από τον Πρόεδρο Vučić ως αρχιστράτηγο και ότι η εντολή είναι πλέον μόνιμη.

- Αν επαναληφθούν τέτοια πράγματα, θα καταρρίψουμε αυτά τα αεροσκάφη, κάτι που θα έκανε οποιαδήποτε χώρα. Το αεροσκάφος κινηματογράφησε δύο στρατώνες στη Ζώνη Ασφάλειας Χερσαίου. Πρόκειται για την ασφάλεια των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί ξένοι παράγοντες που θέλουν να μάθουν ποια είναι τα σχέδιά μας σχετικά με την ασφάλεια του λαού μας στην επαρχία. Όπως και πριν, θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια και να έχουμε θετικό αντίκτυπο στην ασφάλεια.

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή τη στιγμή, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν σκέφτονται ορθολογικά και που θα χρησιμοποιήσουν ό,τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την κατάσταση και να απειλήσει μονομερώς την ασφάλεια όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στα Βαλκάνια..

Φωτογραφία του Tanjug

Ο υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς επιβεβαίωσε επίσης χθες ότι πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη γραμμή της διοικητικής διέλευσης μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, αλλά ότι υπήρχαν και περιστασιακές εισόδους στο έδαφος της κεντρικής Σερβίας. Δεν μπορούσε να πει ποιανού drones ήταν, αλλά προέρχονταν από το έδαφος της επαρχίας. Εάν εντοπιστούν ξανά αεροσκάφη, θα εξαλειφθούν ή θα τεθούν υπό τον έλεγχο της Πολεμικής Αεροπορίας.

- Τις τελευταίες ημέρες, ο στρατός μας παρατήρησε drones να κινούνται κατά μήκος της γραμμής διοικητικού διαχωρισμού της κεντρικής Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, με περιστασιακές εισόδους στο έδαφος της κεντρικής Σερβίας σε μια προσπάθεια να παρατηρήσει τις θέσεις των μονάδων του στρατού μας και ορισμένους στρατώνες - είπε ο Vučević, διευκρινίζοντας ότι τα drones που παρατηρήθηκαν ήταν προς την κατεύθυνση της κίνησης πάνω από τις περιοχές Toplički και Nišava.

Ο Βούτσεβιτς έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι η Σερβία θα προστατεύσει τους ουρανούς της και ότι ο Σερβικός Στρατός έχει την ικανότητα και την ικανότητα να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε έργο. Επισήμανε ότι υπάρχουν διαδικασίες για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων και ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις με πολυβόλα αεροσκαφών, κανόνια και άλλα μέσα προηγμένης γενιάς. Κάλεσε για άλλη μια φορά όλους, κυρίως τις χώρες του Κουίντε, να επιστρέψουν την Πρίστινα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να σταματήσουν αυτή την πολιτική μονομερών αποφάσεων και συνεχών εντάσεων.

Ο υπουργός Άμυνας των Προσωρινών Ιδρυμάτων της Πρίστινα, Armend Mehaj, δήλωσε χθες ότι τα drones που παρατηρήθηκαν πάνω από την περιοχή Raška δεν προέρχονταν από το έδαφος του λεγόμενου Κοσσυφοπέδιο, και κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι το χρησιμοποιεί ως «δικαιολογία για να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων του σερβικού στρατού γύρω από τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και ως μέσο για να σκορπίσει τον πανικό στους πολίτες».

Ωστόσο, οι συνομιλητές της «Novosti» αναφέρουν ότι τα τελευταία γεγονότα στο Κοσσυφοπέδιο και οι κινήσεις της Πρίστινα θέτουν σοβαρές αμφιβολίες για την ακρίβεια των ισχυρισμών του Mehaj. Υπενθυμίζουν ότι οι Αλβανοί αυξάνουν συνεχώς τον προϋπολογισμό για τα λεγόμενα Οι Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (KSF), οι οποίες σύμφωνα με τα σχέδιά τους, και αψηφώντας το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα πρέπει να εξελιχθούν σε στρατό ενός πλαστού κράτους.

Ο ίδιος ο Mehaj παραδέχτηκε πρόσφατα ότι μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της KBS θα διατεθεί για την απόκτηση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και συστημάτων επιτήρησης, καταγραφής και παρατήρησης. Σύμφωνα με πολλούς, το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της KBS για το επόμενο έτος έχει αυξηθεί κατά 20 τοις εκατό και θα ανέλθει στα 123 εκατ. ευρώ δείχνει ότι η Πρίστινα δεν σκοπεύει να σταματήσει να «κροταλίζει όπλα». Το μεγαλύτερο μέρος θα διατεθεί για την προμήθεια όπλων και drones.

Οι συνομιλητές μας αναφέρουν επίσης ότι ο Σερβικός Στρατός έχει καλή συνεργασία και επικοινωνία με την KFOR και ότι είναι απίθανο τα drones που ήρθαν από το Κοσσυφοπέδιο να είναι δικά τους.

Ωστόσο, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τα drones να απογειώθηκαν από βάσεις στο Κοσσυφοπέδιο πέρα ​​από το σύστημα KFOR, όπως το αμερικανικό «Bondstyle». Ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τις παλαιότερες ανακοινώσεις από την Πρίστινα ότι θα αγοράσουν drones από τις ΗΠΑ.

Για τον Zlatomir Grujić, πρόεδρο του Συνδέσμου Συνταξιούχων Στρατιωτικών Αεροπόρους και Αλεξιπτωτιστών της Σερβίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα drones που έχουν εντοπιστεί κατά μήκος της διοικητικής γραμμής και πάνω από το έδαφος της κεντρικής Σερβίας αποτελούν μέρος της εντατικοποίησης της πίεσης στη χώρα μας:

- Αναμενόταν η κλιμάκωση της κατάστασης, ακριβώς προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης και παρατήρησης του εδάφους και των ενόπλων δυνάμεών μας. Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία και προέρχεται από αυτούς που θέλουν να τροφοδοτήσουν ένα νέο σημείο κρίσης. Όλα εντάσσονται σε επιχειρήσεις με στόχο να υπονομεύσουν την ασφάλειά μας, να προκαλέσουν φόβο και ανασφάλεια στους πολίτες. Το σύστημά μας είναι εκπαιδευμένο και έτοιμο να επέμβει σε τέτοιες καταστάσεις. Κάθε χώρα έχει νόμιμο δικαίωμα να προστατεύει το έδαφος και τον ουρανό της.

KFOR: ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΥΠΕΡΠΤΗΣΗΣ

Η KFOR δεν έχει στοιχεία για υπερπτήσεις drones από το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου προς το έδαφος της κεντρικής Σερβίας και κατά μήκος της Ζώνης Χερσαίας Ασφάλειας. Αυτό είπε χθες ο εκπρόσωπος της διεθνούς στρατιωτικής αποστολής, συνταγματάρχης Carmelo Vitale, για το ραδιόφωνο KiM στα σερβικά από το Čaglavice κοντά στην Gračanica.

* * * * * * * * * * *

Εξουδετερωμένο DRONE ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΑΣ

ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟ ΠΗΓΑΙΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ JARINJA, συνετρίβη ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ RAŠKA

ΜΟΝΑΔΕΣ του Σερβικού Στρατού χθες το απόγευμα, μετά από έγκαιρο εντοπισμό και παρακολούθηση, εξουδετέρωσαν εμπορικό drone που κινούνταν από την κατεύθυνση Jarinje-Rudnica προς Raška.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, το drone καταρρίφθηκε με ηλεκτρονικό εμπλοκή, σε άμεση γειτνίαση με στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη φρουρά της Ράσκας.

Ο υπουργός Άμυνας Miloš Vučević δήλωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις προστάτευσαν τον ουρανό πάνω από τη Σερβία και απέδειξαν την ορθότητα της έγκαιρης αντίδρασης της κρατικής ηγεσίας:

- Συγχαίρω τα μέλη των Σερβικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη δράση και την ακρίβειά τους, για την αποφασιστικότητά τους να προστατεύσουν τον ουρανό. Ο ουρανός πάνω από τη χώρα μας είναι ασφαλής – είπε ο υπουργός.

Εικονογράφηση Φωτογραφία shutterstock

Ο Βούτσεβιτς δήλωσε ότι είναι σαφές από πού προήλθε το drone με βάση την κατεύθυνση που κινούνταν και ότι η έρευνα θα καθορίσει ποιος θα μπορούσε να είναι ο οδηγός.

- Θα δούμε, βέβαια, ποιος θα μπορούσε να είναι ο παραγωγός. Ο Σερβικός Στρατός κατέρριψε αυτό το drone χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές συσκευές. Δεν χρησιμοποιήθηκαν κανόνια, αλλά συσκευές τελευταίας τεχνολογίας.

Αυτό δείχνει ότι δεν αστειευόμαστε, ότι δεν απειλούμε κανέναν, δεν κροταλίζουμε τα όπλα, αλλά είμαστε πολύ αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη Σερβία και την ανεξαρτησία και την ελευθερία της. Η Σερβία είναι πάντα υπέρ του διαλόγου και των συμβιβασμών, αλλά δεν είναι πια σάκος του μποξ.

Πρόσθεσε ότι η θέση του σερβικού στρατού σε επιφυλακή πριν από δύο ημέρες προκάλεσε ανησυχία και οργή σε αυτούς που ένιωσαν να τους ζητούν.

- Δεν στείλαμε πουθενά τον στρατό μας, ούτε ενοχλήσαμε κανέναν. Μην μας υποτιμάτε, γίνετε εταίροι με τη Σερβία, ακούστε τι λέει ο Πρόεδρος Vučić δυνατά και καθαρά - ας επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας επεσήμανε ότι τα drones σίγουρα δεν πήγαν για μαγνητοσκόπηση και αναγνώριση των πανέμορφων τοπίων της περιοχής Raški, αλλά «αιωρούνται και κινούνται πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις και προσπαθούν να εντοπίσουν τις μονάδες μας που εκτελούν τακτικά καθήκοντα».

novosti.rs

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου