Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Οι Ρώσοι είπαν πώς να μην πέφτουμε θύματα του συνδρόμου της υπνικής παράλυσης.


Σχόλιο Καταχανά: Το παρόν άρθρο άρθρο αναφέρεται στη θέση της σύγχρονης επιστημονικής άποψης επί του θέματος της υπνικής παράλυσης. Δεν εξετάζει το θέμα από τη μεταφυσική του οπτική.

Τα τρομακτικά επεισόδια παράλυσης στον ύπνο μπορούν να προκληθούν από το στρες και τις διαταραχές του ύπνου, δήλωσε μία υπνολόγος

Το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσουν μια κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο «γριάς μάγισσας» ή παράλυση ύπνου, προειδοποίησε την Πέμπτη η Ρωσίδα ψυχοθεραπεύτρια και υπνολόγος Elena Kolesnichenko.

Σε συνέντευξή της στο Moscow 24, η Kolesnichenko εξήγησε ότι μερικές φορές ένα άτομο ξυπνά χωρίς να μπορεί να κινηθεί ή να μιλήσει. Αυτή η οριακή κατάσταση συχνά προκαλεί αίσθημα τρόμου και απελπισίας, αίσθημα σωματικής πίεσης ή την παρουσία ενός ξένου στο δωμάτιο.

«Οι εικόνες των ονείρων είναι συνυφασμένες με την πραγματικότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι τρομακτικές: μυθικά πλάσματα, τέρατα. Εξαιτίας αυτής της μυστικιστικής επίδρασης, η παράλυση ύπνου αποκαλείται επίσης σύνδρομο της «γριάς μάγισσας»», δήλωσε η υπνολόγος.

Η παράλυση του ύπνου διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα έως δύο λεπτά και είναι συνήθως ακίνδυνη, δήλωσε η Kolesnichenko. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να σχετίζεται με ψυχολογικές διαταραχές.

«Η παράλυση του ύπνου μπορεί να προκληθεί από το άγχος και την κατάθλιψη. Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης σε όσους εργάζονται συχνά υπερβολικά και έχουν διαταραγμένες συνήθειες ύπνου. Είναι γνωστό ότι όσοι κοιμούνται ανάσκελα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο», είπε.

Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και τα ναρκωτικά μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη του συνδρόμου της «γριάς μάγισσας», πρόσθεσε η γιατρός.

Επομένως, κατά τη γνώμη της Kolesnichenko, η σωστή καθημερινή ρουτίνα, η απουσία κακών συνηθειών και η μείωση του άγχους είναι το κλειδί για την πρόληψη της πάθησης.

«Εάν έχει συμβεί ένα τρομακτικό επεισόδιο, θα πρέπει να θυμάστε ότι θα τελειώσει σύντομα. Προσπαθήστε επίσης να «ενεργοποιείτε» τους μύες: περιστρέψτε τα μάτια σας, κινήστε τη γλώσσα, τα δάχτυλα των ποδιών και τα χέρια σας», συμβούλευσε η υπνολόγος.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου, η παράλυση στον ύπνο μπορεί επίσης να συμβεί όταν ένα άτομο αποκοιμιέται. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα την πάθουν μόνο «μία ή δύο φορές στη ζωή τους», αναφέρει το NHS.

Ένα ασυνήθιστο παρατσούκλι της πάθησης, εν τω μεταξύ, δεν προέρχεται μόνο από τα εφιαλτικά οράματα που βλέπουν οι άνθρωποι. Η έκφραση «γριά μάγισσα» φέρεται να προέρχεται από το Νιουφάουντλαντ του Καναδά, όπου οι άνθρωποι συνέδεαν το αίσθημα πίεσης, χαρακτηριστικό της παράλυσης στον ύπνο, με ένα πλάσμα που μοιάζει με μάγισσα και κάθεται στο στήθος. Περιγραφές της τρομακτικής εμπειρίας μπορούν να βρεθούν σε λαογραφικές παραδόσεις σε όλο τον κόσμο. Στη Νιγηρία, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ένας δαίμονας-γυναίκα σας επιτίθεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και σας καθιστά ακίνητους, ενώ στην Ιαπωνία το φαινόμενο συνδεόταν με ένα εκδικητικό πνεύμα που προσπαθεί να στραγγαλίσει ένα άτομο που κοιμάται.


Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)

kanenazori.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου