Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017

Το ΝΑΤΟ δεν είναι αρκετό! Η ΕΕ εγκαινιάζει τη δική της στρατιωτική συμμαχία.

Η συμφωνία για την PESCO ή μόνιμη δομημένη συνεργασία υπογράφηκε στις Βρυξέλλες από 23 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 28 ψήφους τη Δευτέρα. 


Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Federica Mogherini, υποστήριξε αυτή την κίνηση, χαρακτηρίζοντάς την σαν «ιστορική στιγμή». Με την υποστήριξη ενός αμυντικού ταμείου ύψους 5 δισ. Ευρώ (6,5 δισ. Ευρώ), το PESCO «θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν την οικονομία κλίμακας της Ευρώπης με αυτόν τον τρόπο για να εκπληρώσουμε το χάσμα της παραγωγής που έχουμε. "
Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο, μετά την οποία τα μέλη θα υποχρεωθούν νομικά να συμμετάσχουν σε σχέδια υπό την PESCO. Οι εργασίες για το σύμφωνο άρχισαν πέρυσι εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη συνεχιζόμενη κριτική του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ επειδή δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις για τις αμυντικές δαπάνες.
Η Γερμανία και η Γαλλία καταβάλλουν προσπάθειες να φέρουν την ΕΕ πιο κοντά στην ύπαρξη μόνιμης κοινής ένοπλης δύναμης. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αντιτίθεται σε μια πανευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη εδώ και δεκαετίες, δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας. 
Η Δανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Μάλτα παραιτήθηκαν. ενώ η Αυστρία, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, συμφώνησε να συμμετάσχει την τελευταία στιγμή.
Το PESCO χαρακτηρίζεται σαν ένα μονοπάτι για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του ευρωπαϊκού στρατού , εξορθολογίζοντας τις αποκτήσεις της άμυνας και ενισχύοντας τον εφοδιασμό μέσω ενός δικτύου κέντρων που διασκορπίζονται σε ολόκληρη την ήπειρο. 
Προορίζεται επίσης να καθιερώσει κοινή εκπαίδευση στρατιωτικών αξιωματικών. 
Η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να μεταρρυθμίσει τη συμβολή των ευρωπαίων συμμάχων ακολουθεί παρόμοια στάδια.
https://www.rt.com/news/409724-eu-army-agreement-signed/
AΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.