Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017

Αφαιρέθηκαν οι ανιχνευτές μετάλλων στην Πλατεία των Τζαμιών.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αφαίρεσε τη νύκτα τις συσκευές ανίχνευσης μετάλλων από τις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών που έχουν προκαλέσει αιματηρές συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Η απόφαση της αφαίρεσης των ανιχνευτών ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Είχε προηγηθεί έντονη διπλωματική δραστηριότητα με στόχο την αποκατάσταση του στάτους κβο στη λειτουργία του προσκυνήματος στην Πλατεία των Τζαμιών, τρίτου ιερότερου χώρου του ισλάμ, και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης.
Το πρωθυπουργικό γραφείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αποδέχθηκε "τις συστάσεις όλων των οργανισμών ασφαλείας για την αντικατάσταση του ελέγχου με ανιχνευτές μετάλλων με ελέγχους ασφαλείας που θα βασίζονται σε προηγμένες τεχνολογίες και σε άλλα μέσα". Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη ποιες θα είναι οι νέες τεχνολογίες στις οποίες θα βασιστούν οι έλεγχοι στις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών, αλλά έγινε γνωστό ότι κάμερες έχουν εγκατασταθεί σε ορισμένες από αυτές.
Αγνωστο είναι επίσης εάν τα νέα μέτρα ασφαλείας θα γίνουν δεκτά από τους Παλαιστίνιους.
Η απόφαση για την αφαίρεση των ανιχνευτών ελήφθη μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Ιορδανό μονάρχη και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμπντάλα ΙΙ ζήτησε την αφαίρεση των συσκευών.
Παράλληλα, χθες έφθασε στο Ισραήλ και ο απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή και είχε συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η Ιορδανία είναι ο τοποτηρητής των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ.
"Το κίνημα αυτό, είναι κίνημα του δρόμου. Εμείς, ως Waqf, ακούμε τον δρόμο. Εάν ο δρόμος πει ναι, θα πούμε ναι. Εάν ο δρόμος πει όχι στα μέτρα, θα πούμε όχι", δήλωσε αξιωματούχος του Waqf, της Αρχής που διαχειρίζεται τους ισλαμικούς ιερούς χώρους στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.
Οι ισραηλινές Αρχές εγκατέστησαν ανιχνευτές μετάλλου στις εισόδους της Πλατείας των Τζαμιών μετά τον φόνο δύο Ισραηλινών αστυνομικών από τρεις Άραβες Ισραηλινούς στις 14 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές, τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίθεση ήταν κρυμμένα στην Πλατεία των Τζαμιών.
Αντιμετωπίζοντας το μέτρο ως προσπάθεια επέκτασης του ελέγχου επί του ιερού τόπου εκ μέρους του Ισραήλ και σε κάθε περίπτωση ως διατάραξη του στάτους κβο, οι Παλαιστίνιοι διαμαρτυρήθηκαν, αρνούμενοι να εισέλθουν στην Πλατεία και αντ' αυτού, προσεύχονταν στους γύρω δρόμους.
Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες, ενώ τρεις Ισραηλινοί δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους σε εβραϊκό οικισμό κοντά στη Ραμάλα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.