Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017

Αυξάνονται ανησυχητικά οι απαγωγές ανήλικων παιδιών στην Κύπρο.

Στασιμότητα και αδράνεια για τον εντοπισμό της Μαρί-Ελένης.

 Περί τα τέλη Ιουλίου αναμένεται να κατατεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την πρόληψη και διαχείριση των υποθέσεων απαγωγής ή κατακράτησης παιδιών. Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, εντός των επόμενων 15 ημερών οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα πρέπει να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους επί του πρωτοκόλλου, το οποίο έρχεται να συντονίσει τις κυβερνητικές υπηρεσίες και να διευκολύνει τους γονείς που αντιμετωπίζουν περιστατικό απαγωγής του παιδιού τους.
Επίσης, ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε χθες ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής ότι ετοιμάστηκε από το 2014 κείμενο από το Υπουργείο Εξωτερικών, μέσα από το οποίο αξιολογείται ο τρόπος που δρουν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Πρόσθεσε ότι το κείμενο αναρτήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και στόχο έχει να καθοδηγήσει τον γονέα που υποψιάζεται πιθανή γονική απαγωγή του παιδιού του, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί για ενεργοποίηση κρατικών και διεθνών μηχανισμών για τον εντοπισμό και την επιστροφή του παιδιού.
Στο Πρωτόκολλο εμπλέκονται ο Γενικός Εισαγγελέας, η Αστυνομία και τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, Εργασίας και Υγείας. Ο Υπουργός σημείωσε ότι το πρόβλημα με τις απαγωγές παρουσιάζει αυξητική τάση, λόγω της αύξησης των γάμων Κυπρίων είτε με υπηκόους κρατών της ΕΕ, είτε με άτομα από τρίτες χώρες. Σκεύη Κουκουμά VS Ιωνάς Νικολάου Την ίδια ώρα, αντιπαράθεση ξέσπασε εντός της Επιτροπής μεταξύ της βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά και του Υπουργού Δικαιοσύνης, όταν η κ. Κουκουμά ρώτησε τον Ιωνά Νικολάου τι γίνεται με την περίπτωση της απαγωγής της ΜαρίΕλένης, σημειώνοντας ότι παρατηρείται στασιμότητα και αδράνεια από κυβερνητικής πλευράς. Ο Υπουργός, υποδεικνύοντας υπέρμετρο εκνευρισμό, δεν θέλησε να κάνει αναφορά επί του θέματος και αρκέστηκε να δηλώσει ότι λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα και ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα.
Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι τα περί αδράνειας που ακούστηκαν εντός της Επιτροπής δεν ευσταθούν. Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Υπουργού, η κ. Κουκουμά εξέφρασε την ελπίδα να γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και να βρίσκονται σε σωστό δρόμο. Επεσήμανε ότι τα θέματα των απαγωγών παιδιών δεν είναι τροφή για αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι το 2014 το ΑΚΕΛ ήταν εκείνο που ενέγραψε το θέμα στη Βουλή προς συζήτηση. Η κ. Κουκουμά τόνισε ωστόσο ότι πριν από το περιστατικό με τη μικρή ΜαρίΕλένη δεν υπήρξαν κινήσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Επίσης, υπέδειξε ότι οι πιέσεις που ασκήθηκαν τον τελευταίο καιρό ανάγκασαν την κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες και να προχωρήσει στην ανάρτηση του ενημερωτικού υλικού, καθώς και στην ετοιμασία του πρωτοκόλλου συνεργασίας. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής, Στέλλα Κυριακίδου, χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι ετοιμάσθηκε το πρωτόκολλο για τον εντοπισμό ενός παιδιού. Σημείωσε ότι θα συνέρχεται ομάδα που θα συνίσταται από την αστυνομία όχι μόνο για το ανακριτικό πεδίο, αλλά θα περιλαμβάνει και τη διαπραγμάτευση με τον γονέα που άρπαξε το παιδί από εξειδικευμένη ομάδα στην αστυνομία.

Γιώργια Ερωτοκρίτου.
dialogos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.