Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017

Ιράν: Βγαίνουν τα… μεγάλα μαχαίρια εν όψει εκλογών; (vid.)


Με φόντο τα ισχυρά συστήματα αντιαεροπορικής προστασίας ρωσικής προέλευσης S-300, με αφορμή τη στρατιωτική παρέλαση για την «Ημέρα του Στρατού», ο πρόεδρος του Ιράν Χασαν Ρουχανί εξαπέλυσε έμμεσα πυρά, υπονοώντας εμπλοκή δυνάμεων ασφαλείας στην πολιτική…

Στα 19 Μαΐου είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη χώρα, οπότε τα συνήθη δύο «μπλοκ», των συντηρητικών και των προοδευτικών – πάντα στο πλαίσιο της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όχι με βάση τη δυτική ερμηνεία του όρου – παίρνουν θέσεις μάχης με στόχο την επικράτηση.
Οι αναφορές του θεωρούμενου ως «μετριοπαθούς» Ρουχανί, έγιναν με έμμεσο τρόπο, καθώς είπε πως οι ένοπλες δυνάμεις και οι Φρουροί της Επανάστασης, τα τελευταία 30 χρόνια ακολούθησαν τις υποδείξεις και δεν ανακατεύτηκαν στην πολιτική, κάτι το οποίο βέβαια αποτελεί στην καλύτερη περίπτωση μισή αλήθεια.
Ο Ιρανός πρόεδρος ανέφερε, ότι οι δυνάμεις ασφαλείας και οι «Φρουροί», σαν αποκλειστική αποστολή έχουν την αποτροπή απειλών σε βάρος της ασφάλειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι η στρατιωτική ισχύς της χώρας δεν στοχεύει σε οποιονδήποτε γείτονα, εννοώντας τις σουνιτικές μοναρχίες στον Κόλπο.
Όσον αφορά τις εκλογές, έχουν θέσει υπό έγκριση την υποψηφιότητά τους 1.600 άτομα μεταξύ των οποίων 137 γυναίκες, εκ των οποίων το ανδροκρατούμενο Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος θα επιλέξει τους έξι που θα είναι υποψήφιοι.
Πιθανότατα θα αποκλειστεί και ο προηγούμενος πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, ο οποίος αψηφώντας τη συμβουλή του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του.
Μεγάλος όμως αντίπαλος του «μετριοπαθούς» Ρουχανί, εμφανίζεται ο «συντηρητικός» Εμπραχίμ Ραϊσί, γνωστός κληρικός, ο οποίος ζητά σκληρότερη στάση κατά της Δύσης, διατυπώνοντας την άποψη, ότι παρά την αναστολή των κυρώσεων, η ιρανική οικονομία απέτυχε να αναπτυχθεί.
Ο Ρουχανί από την πλευρά του «διαφημίζει» την πυρηνική συμφωνία με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, την ΕΕ και τη Γερμανία, η οποία άνοιξε νέους δρόμους για την Ισλαμική Δημοκρατία και σε περίπτωση εκλογής του αντιπάλου του, ή γενικότερα ενός συντηρητικού, αυτό το μεγάλο επίτευγμα θα τεθεί σε κίνδυνο.


defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.