Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Σκόπια: Η Αθήνα ανησυχεί για την κρίση στην ΠΓΔΜ! Τι λέει το ΥΠΕΞ.

Σκόπια ΠΓΔΜΙδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στα Σκόπια. Οι διαδηλώσεις και οι ταραχές έχουν πάρει μαζική μορφή και είναι εκτός ελέγχου.


Οι συμπλοκές στους δρόμους είναι καθημερινές με αφορμή την ανάδειξη για πρώτη φορά αλβανικής καταγωγής πολιτικού στην θέση του προέδρου της Βουλής.
Χθες, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ εκατοντάδες διαδηλωτές , οπαδοί του VMRO -DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν πρόεδρο του Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τραυματίστηκαν 4 βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ.

Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Η κατάσταση ανησυχεί ιδιαίτερα την Αθήνα. Το υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της νύχτας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η πΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου.
Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις.
Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της  ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πΓΔΜ.
armynow.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.