Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

«Πόλεμος» Ερντογάν – Μακρόν: «Ποιοι νομίζετε ότι είστε;»

Σε σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γαλλία με αφορμή την συνάντηση του προέδρου της Γαλλίας χθες (29/3) στο Μέγαρο των Ηλυσίων με αντιπροσωπεία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)«Πόλεμος» Ερντογάν – Μακρόν: «Ποιοι νομίζετε ότι είστε;»
. Μετά τη λήξη της συνάντησης Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να στείλει στρατεύματα στο Μανμπίτζ της Συρίας για να στηρίξει τον κουρδοαραβικό συνασπισμό κόντρα στα σχέδια του Ερντογάν να εισβάλει στην πόλη.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το προεδρικό μέγαρο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θέλει να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ της Τουρκίας και των SDF. Διαβεβαίωσε επίσης τους εκπροσώπους, μεταξύ των οποίων ήταν και μέλη των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, η κουρδική πολιτοφυλακή που αποτελεί τη βασική συνιστώσα των SDF), για την υποστήριξη της Γαλλίας στη σταθεροποίηση της βόρειας Συρίας.
Λίγο νωρίτερα, το γραφείο της αντιπροσωπείας της Ροχάβα (σ.σ. η περιοχή της βόρειας Συρίας που ελέγχεται κατά κύριο λόγο από τους Κούρδους) είχε ανακοινώσει ότι μια αντιπροσωπεία «Αράβων, Κούρδων και χριστιανών» από τη Συρία έγινε δεκτή από τον πρόεδρο Μακρόν προκειμένου να συζητήσει την κατάσταση στο Αφρίν.
«Αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις από τη Γαλλία», πρόσθεσε.
Στην ανακοίνωσή του, το προεδρικό μέγαρο αναφέρει ότι ο Μακρόν εξέφρασε την επιθυμία να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ των SDF και της Τουρκίας, «με τη βοήθεια της Γαλλίας και της διεθνούς κοινότητας».
Μετά τη συνάντηση, ο Κούρδος αξιωματούχος, Χάλεντ Έισα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters δήλωσε ότι το Παρίσι υποσχέθηκε να στείλει στρατεύματα στη Μανμπίτζ της Συρίας για να στηρίξουν τις SDF στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και να αποτρέψει την Τουρκία να προωθηθεί στην πόλη αυτή.
erdogan

Σφοδρή αντίδραση Ερντογάν

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας σήμερα Παρασκευή δήλωσε ότι τον «λύπησε πάρα πολύ» η «πλήρως εσφαλμένη» τοποθέτηση της Γαλλίας.
«Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως με λύπησε πάρα πολύ η πλήρως εσφαλμένη προσέγγιση της Γαλλίας στο ζήτημα αυτό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ποιοί είστε εσείς που μιλάτε για μεσολάβηση ανάμεσα στην Τουρκία και μια τρομοκρατική οργάνωση;», πρόσθεσε.

Ωστόσο στο Παρίσι ανακοινώθηκε σήμερα από την προεδρία της Δημοκρατίας πως η Γαλλία δεν προβλέπει να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία έξω από τον διεθνή συνασπισμό που πολεμά την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Λίγο πριν από την έκδοση της ανακοίνωσης αυτής από το μέγαρο των Ηλυσίων, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης είχε δηλώσει πως η προσφορά υποστήριξης από τη Γαλλία στην πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας ισοδυναμεί με υποστήριξη τρομοκρατών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου