Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Δεν πάνε καλά τα πράγματα για τον Άσαντ στη Συρία.

Νέα υποχώρηση πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του προέδρου της Συρίας Άσαντ, αυτή τη φορά εγκαταλείποντας την πόλη Αριχά, στα βορειοδυτικά της χώρας, στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Η Αριχά ήταν η τελευταία πόλη της επαρχίας του Ιντλίμπ που κρατούσαν οι δυνάμεις του Άσαντ.
Η επαρχία, που βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία, ελέγχεται, όχι τυχαία, πλήρως πλέον, από το Μέτωπο αλ Νούσρα, την οργάνωση που κυρίως υποστηρίζει η Τουρκία στην Συρία. Ο Συριακός στρατός δεν παραδέχτηκε, αρχικά, την απώλεια της πόλης, αλλά σε ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για σκληρές μάχες με τις δυνάμεις του αλ Νούσρα που διείσδυσαν στην πόλη, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Με νέα ανακοίνωση, αργότερα, παραδέχτηκε την υποχώρηση των συριακών δυνάμεων από αυτή. Η νέα ήττα καταδεικνύει πως το καθεστώς Άσαντ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια αιματοχυσίας και ενδεχομένως ακόμη και το φάσμα της κατάρρευσης.

Οι μαχητές των κυβερνητικών δυνάμεων και τα μέσα που διαθέτουν έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες και η συνδρομή της Χεζμπολάχ για λογαριασμό των Ιρανών, σε αυτή τη φάση του πολέμου δεν δείχνει ικανή να επαναφέρει το κλίμα αισιοδοξίας και τις επιτυχίες στο στρατιωτικό πεδίο του προηγουμένου διαστήματος.
Πλέον, οι δυνάμεις του Ισλαμικού κράτους δείχνουν να απειλούν αξιόπιστα την «καρδιά» του κυβερνητικού «στρατοπέδου», που είναι οι περιοχές της Δαμασκού και του Χαλεπιού, κάνοντας προφανώς τους Τούρκους να… τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση.

Αναμένεται να διαπιστωθεί στην πράξη, αφενός εάν θα υπάρξει κινητοποίηση από την πλευρά της Μόσχας σε μια προσπάθεια να πετύχει την επιβίωση του καθεστώτος, παρότι η κατάτμηση της χώρας δείχνει αναπόφευκτη οριστικά και αφετέρου, εάν το «φλερτ» των Αμερικανών με τους Ιρανούς στόχο έχει και να οδηγήσει σε αυτοπεριορισμό της Ισλαμική Δημοκρατία, έως ότου επιτευχθούν οι – μη διευκρινισμένοι – στόχοι στο έδαφος της Συρίας.

Αίνιγμα αποτελεί και η στάση των Ισραηλινών, οι οποίοι προφανώς δεν επιθυμούν την ιρανική επιρροή στα βόρεια σύνορά τους, το να πιστεύει όμως κανείς, ότι οι ψυχοπαθείς του Ισλαμικού Κράτους είναι προτιμότερος γείτονας από τον ψυχρά λογικό και αποδεδειγμένα συνεννοήσιμο – στο παρελθόν – Μπασάρ Αλ Άσαντ, είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένο.           http://www.defence-point.gr/news/?p=129792

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου