Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Su-24 έριξαν "ξύλο" στο αμερικανικό USS Ross στη Μ.Θάλασσα - Eίχε εισβάλει στα χωρικά ύδατα της ρωσικής Κριμαίας.

Πολεμικά αεροσκάφη τύπου Sukhoi-24 του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας υποχρέωσαν το αντιτορπιλικό του αμερικανικού Ναυτικού USS Ross κλάση Arleigh Burke να αποχωρήσει από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, στα όρια των οποίων εκινείτο, σύμφωνα με πηγές των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ανακτηθείσα ρωσική Κριμαία.
 
Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο εκτελούσε αποστολή κατασκοπείας των ρωσικών θέσεων, αμφισβητώντας τα ρωσικά χωρικά ύδατα.
 
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Ross» απέπλευσε από το ρουμανικό λιμάνι της Κωστάντζας, «κατευθύνθηκε προς τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας, εκινείτο ακριβώς στην οριογραμμή τους, οι ενέργειές του ήταν προκλητικές και επιθετικές» αναφέρει πηγή από το Γενικό Επιτελείο του ρωσικού Ναυτικού.
 
Η δραστηριότητα του αμερικανικού πλοίου προκάλεσε την αντίδραση του κέντρου ελέγχου των συνόρων με έδρα τη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, καθώς και των πλοίων του ρωσικού στόλου, τα οποία βρίσκονταν στην περιοχή.
 
Όπως αναφέρει αξιωματούχος του ρωσικού Ναυτικού «τα καταδρομικά αεροσκάφη Su-24, τα οποία απογειώθηκαν, επέδειξαν στο αμερικανικό πλήρωμα την ετοιμότητά τους να παρεμποδίσουν με αυστηρότητα την παραβίαση των συνόρων και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας», με αποτέλεσμα «το αντιτορπιλικό να μεταβάλει ξαφνικά πορεία και να απομακρυνθεί προς τα διεθνή ύδατα στην ανατολική Μ.Θάλασσα».
 
Ο συνομιλητής του ρωσικού πρακτορείου επεσήμανε ότι «όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα, οι Αμερικανοί δεν ξέχασαν το επεισόδιο του Απριλίου του 2014, όταν ένα Su-24 ουσιαστικά εξουδετέρωσε όλον τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό στο υπερσύγχρονο αντιτορπιλικό Donald Cook το οποίο αποτελεί στοιχείο και της ΝΑΤΟϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας» σε παρόμοιο επεισόδιο στα ανοιχτά της Οδησσού.
 
Τότε το αμερικανικό Πεντάγωνο με ανακοίνωσή του είχε κάνει γνωστό πως "για πάνω από 90 λεπτά το ρωσικό μαχητικό κρούσης, ένα SU-24 πετούσε σε απόσταση μόλις 800 με 900 μέτρων περίπου από το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Donald Cook και σε ύψος μόλις 450 ποδών από την επιφάνεια της θάλασσας".
 
Το γεγονός, όμως, ότι πετούσε σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και σε μια ζώνη περίπου ενός χιλιομέτρου γύρω από το καταδρομικό «USS Donald Cook», ανάγκασε τους ανθρώπους του αμερικανικού πλοίου να προβούν σε επανειλημμένες προειδοποιήσεις τις οποίες όμως αγνόησε το ρωσικό αεροσκάφος. Αργότερα αναφέρθηκε ότι το πλήρωμα του καταδρομικού παρουσίασε σημαντικές επιπτώσεις κυρίως ψυχολογικές..
 
Η φημολογία τόσο σε αμερικανικά, όσο και σε ρωσικά blog αναφέρουν ότι "Κάτι έγινε". Και αυτό το κάτι εντοπίζεται στην εφαρμογή ηλεκτρονικών αντιμέτρων από την προηγμένη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου Khibiny-M το οποίο αποτελεί μέρος του εξοπλισμού του Su-35 και πιο ειδικά ενός από τα τρία ραντάρ του Su-35, το οποίο εκτός από αποστολές επιτήρησης εκτελεί ταυτόχρονα και ηλεκτρονικό πόλεμο εκμεταλλευόμενο την εκπομπή του στην "L" Band (ανάλογη δυνατότητα που θα προβληματίσει πολύ την ελληνική αεράμυνα έχει και το τουρκικό AWACS B-737 MESA).
 
Στις 10 Απριλίου 2014 το αμερικανικό πολεμικό USS «Donald Cook» εισέρχεται στα διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, για την εκτέλεση διάφορων ασκήσεων με τις παράκτιες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, αλλά κυρίως για να στηρίξει "ψυχολογικά" τις ΝΑΤΟϊκές χώρες, της Μαύρης Θάλασσας (Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία).
 
Στις 12 Απριλίου, από μια ρωσική αεροπορική βάση της Κριμαίας απογειώνεται ένα άοπλο μαχητικό κρούσης Su-24 Fencer, το οποίο είναι ανάλογο ηλικιακά και τεχνολογικά με τα γερμανικά και ιταλικά Tornado IDS.
 
Τα όσα μεταδώθηκαν τότε αναφέρουν ότι το Khibiny-M κατάφερε να εξουδετερώσει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του πλοίου, περιλαμβανομένου και του CIWS Phalanx και του Aegis.
 
Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, 90' λεπτά κράτησε το όλο σκηνικό - και είναι εντυπωσιακό ότι το αμερικανικό πλοίο δεν είχε την παραμικρή εναέρια υποστήριξη από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία ή της Τουρκία - αναφέρεται ότι και ένα δεύτερο Su-24 Fencer πέταξε πάνω από το κατάστρωμα, προσομειώνοντας το βομβαρδισμό του πλοίου – ξανά και ξανά, συνολικά 12 φορές.
 
Οι Αμερικανοί δεν έχουν τοποθετηθεί ποτέ επί του ζητήματος, αν και θα μπορούσαν να είχαν διαψεύσει το συμβάν. Έκτοτε πέρασε ένας χρόνος και είχαμε άλλο ένα σχεδόν ταυτόσημο γεγονός.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου