Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Φόκλαντ: Σύγκρουση πάλι της Βρετανίας με την Αργεντινή.

«Βρετανική προβοκάτσια» και μάλιστα για προεκλογικούς λόγους, θεωρεί η Αργεντινή την απόφαση της Βρετανίας να ενισχύσει τις στρατιωτικές τις δυνάμεις στα νησιά Φόκλαντ. Λίγες ημέρες πριν, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον είχε ανακοινώσει πως η Βρετανία θα δαπανήσει, εντός των επομένων 10 ετών, 180 εκατ. στερλίνες για την ενίσχυση της άμυνας των νησιών και «την αντιμετώπιση της προκλητικότητας της Αργεντινής».
«Αποτελεί προβοκάτσια των Βρετανών, όχι μόνο έναντι της Αργεντινής, αλλά και του ΟΗΕ», δήλωσε ο Αργεντινός υπουργός Εξωτερικών. Το 2014 ο ΟΗΕ είχε εκδώσει ψήφισμα με το οποίο καλούσε τη Βρετανία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Αργεντινή σχετικά με το status των νησιών, όπως απαιτεί η νοτιοαμερικανική χώρα.


Ωστόσο, οι Βρετανοί νικητές στον πόλεμο του 1982, δεν φαίνονται αποφασισμένοι να χάσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσα κέρδισαν στο πεδίο της μάχης με το αίμα των ανδρών τους και ζητούν να ληφθεί υπόψη δημοψήφισμα που έγινε μεταξύ των κατοίκων των νησιών, οι οποίοι, σε ποσοστό 99,8%, τάχθηκαν υπέρ της Βρετανίας.
Παρόλα αυτά, η Αργεντινή εξακολουθεί να διεκδικεί τα νησιά, κατηγορώντας παράλληλα τη Βρετανία πως η ενίσχυση της άμυνας των νησιών δεν έχει νόημα. «Δεσμευόμαστε στον διάλογο και το διεθνές δίκαιο», είπε ο Αργεντινός υπουργός και συμπλήρωσε πως η Αργεντινή θα θέσει το θέμα στον ΟΗΕ.
Ο στενός συνεργάτης της προέδρου της Αργεντινής, Ανίμπαλ Φερνάντεζ, δήλωσε πως η βρετανική κίνηση έχει σχέση με τις εκλογές της 7ης Μαΐου στη Βρετανία και την χαρακτήρισε ως επίδειξη φτηνού εθνικισμού.
Η Αργεντινή είχε εισβάλει στα νησιά τον Απρίλιο του 1982. Μέσα σε δύο μήνες όμως οι Βρετανοί τα απελευθέρωσαν. Οι ηττημένοι είχαν 649 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Οι Βρετανοί έχασαν 255 στρατιωτικούς και τρεις πολίτες τους, κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Οι Βρετανοί πάντως, μάλλον δεν κινούνται από προεκλογικά κίνητρα, καθώς σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν στη θαλάσσια περιοχή των νησιών.           http://www.defence-point.gr/news/?p=125812

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου