Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Χιλιάδες τόνοι νεκρών ψαριών ξεβράζονται στην Ιαπωνία - τρεις μήνες αφότου η χώρα απελευθέρωσε επεξεργασμένο ραδιενεργό νερό της Φουκουσίμα στη θάλασσα.

Χιλιάδες τόνοι νεκρών ψαριών ξεβράστηκαν σε μια παραλία στη βόρεια Ιαπωνία, προκαλώντας εικασίες ότι η απελευθέρωση επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχει προκαλέσει καταστροφή στα τοπικά οικοσυστήματα. 

Οι σαρδέλες και μερικά σκουμπριά ξεβράστηκαν στην ακτή στο Χακοντάτε, στο βορειότερο κύριο νησί της Ιαπωνίας, το Χοκάιντο, το πρωί της Πέμπτης, δημιουργώντας μια ανησυχητική κουβέρτα από κομμάτια που κάλυψε σχεδόν ένα μίλι ακτογραμμής. 

Οι αξιωματούχοι δεν μπόρεσαν να βρουν εξήγηση για το φαινόμενο, αλλά ο Takashi Fujioka, ερευνητής του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας του Hakodate, διατύπωσε διάφορες θεωρίες για το γιατί τα ψάρια θα μπορούσαν να έχουν πεθάνει μαζικά.


Είπε ότι μπορεί να εξαντλήθηκαν λόγω έλλειψης οξυγόνου ενώ κινούνταν σε ένα πυκνοκατοικημένο κοπάδι σε ρηχά νερά, ή μπορεί να μπήκαν ξαφνικά σε κρύα νερά κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους και να υπέκυψαν σε σοκ.

Έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις παρόμοιων φαινομένων που εμφανίστηκαν σε διάφορα σημεία της ακτογραμμής της Ιαπωνίας.

Αλλά το συγκεκριμένο φαινόμενο εμφανίστηκε μόλις τρεις μήνες αφότου οι ιαπωνικές αρχές άρχισαν να απελευθερώνουν επεξεργασμένο ραδιενεργό νερό πίσω στη θάλασσα - μια κίνηση που εξόργισε τους γείτονές της, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Νότιας Κορέας.

Η Κίνα απαγόρευσε έκτοτε τα ιαπωνικά θαλασσινά και επέκρινε τη χώρα ως "εξαιρετικά εγωιστική και ανεύθυνη", με τη ναυαρχίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, την εφημερίδα The Global Times, να γράφει ότι θα μπορούσε να ανοίξει "το κουτί της Πανδώρας" και να προκαλέσει φόβους για έναν "πραγματικό Γκοτζίλα". 

Νοτιοκορεάτες διαδηλωτές επιχείρησαν επίσης να εισέλθουν στην ιαπωνική πρεσβεία στη Σεούλ κρατώντας πανό που έγραφαν "Η θάλασσα δεν είναι ο σκουπιδοτενεκές της Ιαπωνίας".

Οι κάτοικοι της περιοχής που παρατηρούσαν την ακτογραμμή στο Hakodate δήλωσαν ότι δεν είχαν ξαναδεί κάτι παρόμοιο. 


Κάποιοι μάζεψαν τα ψάρια για να τα πουλήσουν ή να τα φάνε, γεγονός που ώθησε την πόλη να προτρέψει τους κατοίκους να μην καταναλώνουν τα ψάρια σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της,


Τα ψάρια που αποσυντίθενται θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα οξυγόνου στο νερό και να επηρεάσουν το θαλάσσιο περιβάλλον, δήλωσε ο Fujioka.


'Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα κάτω από ποιες συνθήκες ξεβράστηκαν αυτά τα ψάρια, οπότε δεν συνιστώ να τα τρώτε', κατέληξε.

Τον Μάρτιο του 2011 ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Φουκουσίμα καταστράφηκε μετά από σεισμό και επακόλουθο τσουνάμι που κατέστρεψαν τα συστήματα ψύξης του εργοστασίου, με αποτέλεσμα να λιώσουν τρεις αντιδραστήρες. 


Τώρα, μια υποθαλάσσια σήραγγα χρησιμοποιείται για την απόρριψη του ραδιενεργού νερού που έχει υποστεί επεξεργασία από το Προηγμένο Σύστημα Επεξεργασίας Υγρών, το οποίο χρησιμοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται ισοτοπική αραίωση για να καταστήσει το νερό λιγότερο επικίνδυνο. 

Κατά τη διαδικασία αυτή, το τρίτιο - ένα λιγότερο επιβλαβές ραδιενεργό ισότοπο - προστίθεται στο μολυσμένο νερό, το οποίο στη συνέχεια αναμιγνύεται με "καθαρό θαλασσινό νερό", αραιώνοντας τη συγκέντρωση των πιο επιβλαβών ουσιών. 


Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το επεξεργασμένο νερό είναι ασφαλές.

Όμως, οι επικριτές λένε ότι η έλλειψη μακροπρόθεσμων δεδομένων σημαίνει ότι είναι αδύνατο να πούμε με βεβαιότητα ότι το τρίτιο δεν αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία ή το θαλάσσιο περιβάλλον. 

Η Greenpeace δήλωσε ότι οι ραδιολογικοί κίνδυνοι δεν έχουν εκτιμηθεί πλήρως και ότι οι βιολογικές επιπτώσεις του τριτίου "έχουν αγνοηθεί".

dailymail.co.uk


ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com


1 σχόλιο: