Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Αλγόριθμος προβλέπει πότε θα πεθάνεις και πόσα χρήματα θα βγάλεις.

Το θέμα είναι κατά πόσο θέλεις να μάθεις την αλήθεια.


Τι είναι το life2vec; Ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια ζωής και τα μελλοντικά κέρδη ενός ατόμου. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Δανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι δημιούργησαν αυτό το μοντέλο που λειτουργεί σαν ένα chatbot. Το μοντέλο life2vec εκπαιδεύτηκε με τη χρήση ενός κολοσσιαίου συνόλου δεδομένων που προέρχεται από πάνω από έξι εκατομμύρια προφίλ πραγματικής ζωής, τα οποία υπερβαίνουν ολόκληρο τον πληθυσμό της Δανίας. Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν διάφορους παράγοντες, όπως το επάγγελμα, το εισόδημα, το ιατρικό ιστορικό και την τοποθεσία κατοικίας. Με αυτές τις εκτεταμένες πληροφορίες, το μοντέλο φέρεται να μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου και να προβάλει το εισόδημα ενός ατόμου.


Ενώ η τεχνολογία πρόβλεψης είναι συνηθισμένη σε τομείς όπως η διαφήμιση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου προβλέπει πρότυπα συμπεριφοράς, το life2vec αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα. Αυτό το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης επεκτείνει τις δυνατότητες πρόβλεψης σε βαθιά προσωπικούς και υπαρξιακούς τομείς. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας τεχνολογίας είναι τεράστιες και πολύπλευρες. Η Sune Lehmann, η επικεφαλής ερευνήτρια, εξέφρασε στο Newswise ανησυχίες σχετικά με τον ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δημοκρατικό διάλογο γύρω από αυτή την τεχνολογία. 

Επιπλέον, η ικανότητα του μοντέλου να προβλέπει τον θάνατο και την οικονομική πορεία ενός ατόμου εγείρει δυσάρεστα ερωτήματα σχετικά με την ιδιωτική ζωή και την ανθρώπινη επιθυμία να αντιμετωπίζει τέτοιες προσωπικές προβλέψεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη κατασκευάζει προφίλ χρησιμοποιώντας μια σειρά προσωπικών στοιχείων, κατηγοριοποιημένων σε συγκεκριμένους κωδικούς, για να κάνει τις προβλέψεις της. Ωστόσο, λόγω των ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ευαίσθητης φύσης των δεδομένων, ο αλγόριθμος και τα υποκείμενα δεδομένα του δεν είναι προσβάσιμα στο κοινό. 

Εν κατακλείδι, το life2vec αποτελεί απόδειξη των βαθιών δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως καταλύτης για κρίσιμες συζητήσεις σχετικά με τη διασταύρωση της τεχνολογίας, της ηθικής και της ιδιωτικής ζωής στην ταχέως εξελισσόμενη ψηφιακή εποχή μας.


ratpack.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου