Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Μητρόπολη Θεσσαλονίκης: Το παρασκήνιο της παραίτησης Άνθιμου και η παρότρυνση της πανίσχυρης επιτροπής «γηραιών ιεραρχών»

 Τον προσεχή Οκτώβριο στην επόμενη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναμένεται να ανακοινωθεί ο διάδοχος του κκ Άνθιμου στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.


Η είδηση για την παραίτηση του 88χρονου αρχιερέα
 που κρατούσε το τιμόνι της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης από το 2004 προκάλεσε αίσθηση σήμερα, ωστόσο δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους καλά γνωρίζοντες.

Σύμφωνα και με το voria.gr, το προχωρημένο της ηλικίας του οδήγησε τον κκ Άνθιμο να λάβει την απόφαση να αποχωρήσει, καθώς βλέπει ότι οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν και δεν μπορεί να υποστηρίξει τα καθήκοντά του με τον δέοντα τρόπο.

Η απόφαση Άνθιμου συνέπεσε όμως και με τις ενέργειες του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να προχωρήσει σε διαδοχή μητροπολιτών, που είτε λόγω γήρατος είτε λόγω ασθενειών θα έπρεπε να δώσουν το χρίσμα σε νεότερους ποιμένες της Εκκλησίας για να συνεχίσουν το έργο τους.

Όπως αναφέρει το orthodoxia.info, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης φέρεται να εκμυστηρεύτηκε την απόφασή του να παραιτηθεί στον πνευματικό του γιο και διάδοχό του στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Μητροπολίτη Άνθιμο, ο οποίος χθες τον επισκέφθηκε στο μητροπολιτικό μέγαρο συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Χίου Μάρκο, έναν εκ των τριών της επιτροπής που συνέστησε προ ημέρων η ΔΙΣ (Χίου, Φθιώτιδος, Λαρίσης) προκειμένου να εξετάσουν το θέμα των γηραιών ιεραρχών.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, ύστερα από συζήτηση που είχε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης με τους δύο αρχιερείς, αποφασίστηκε πως θα ήταν καλό για όλους, τον ίδιο τον γηραιό ιεράρχη, την Μητρόπολή του, αλλά και την Εκκλησία εν συνόλω, να κατατεθεί παραίτηση προς την Ιερά Σύνοδο ώστε η όλη διαδικασία να κυλήσει ειρηνικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε ενέργειες και σε άλλες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι ποιμενάρχες των οποίων θεωρείται πως λόγω γήρατος ή προβλημάτων υγείας αδυνατούν επί μακρόν να ασκήσουν με αποτελεσματικότητα τα καθήκοντα τους.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης:
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ανακοινούται ότι, χθες, ημέρα Δευτέρα, 7η του μηνός Αυγούστου έτους 2023, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, υπέβαλε αρμοδίως την παραίτησή του και έθεσε εαυτόν στη διάθεση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της περί Αυτόν Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ποιος είναι ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος, κατά κόσμον Διονύσιος Ρούσσας, γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1934 στη Σαλμώνη Ηλείας και αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του το 1952 και πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις της Φιλοσοφικής και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιλέγοντας την πρώτη. Το 1957 έλαβε πτυχίο από την Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατόπιν εργάστηκε ως άμισθος βοηθός της έδρας της Βυζαντινής Φιλολογίας καθώς και ως δάσκαλος στα εκπαιδευτήρια Ελληνική Παιδεία, των οποίων διετέλεσε και διευθυντής γυμνασίου, ενώ σπούδασε και στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1964 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Θήρας Γαβριήλ και τον επόμενο χρόνο, το 1965, Πρεσβύτερος. Από το 1965 ήταν προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου της οδού Μετσόβου Αθηνών, όπου παρέμεινε μέχρι την εκλογή του στη Μητροπολη Αλεξανδρούπολης, τον Ιούλιο του 1974.

Το 2003 μετά την εκδημία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β΄ μετατέθηκε στη χηρεύουσα Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου