Οι τιμοκατάλογοι που λαμβάνουν τα σούπερ μάρκετ από προμηθευτές και αφορούν στο υπόλοιπο του έτους δείχνουν πως οι ανατιμήσεις σε προϊόντα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν στελέχη του κλάδου.

Οι αυξήσεις αυτές, όπως σημειώνουν στελέχη των σούπερ μάρκετ αφορούν σε προϊόντα που έχουν επηρεαστεί από την ενεργειακή κρίση ενώ όσο συνεχίζεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται αποκλιμάκωση τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο έδειχναν άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή για την ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» κατά 14,8% σε ετήσια βάση. Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφηκαν σε Γαλακτοκομικά και αυγά κατά 24,2%, Ψωμί και δημητριακά κατά 19,3%, κρέατα κατά 17,3%, έλαια και λίπη κατά 16,6% καφές-κακάο-τσάι 13,4% και λαχανικά 13,2%.

Τι έδειξε το «καλάθι του νοικοκυριού» αυτή την εβδομάδα

Την ίδια στιγμή πάντως το «καλάθι του νοικοκυριού» που έχει στόχο να μπει «φρένο» στις ανατιμήσεις σε 51 προϊόντα βασικής ανάγκης, βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα εφαρμογής του, με τα στοιχεία που παρέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης να δείχνουν συγκράτηση τιμών στα περισσότερα προϊόντα εντός καλαθιού των σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους που γνωστοποίησαν τα σούπερ μάρκετ στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων την Τετάρτη, από το σύνολο 816 προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού», στα 186, (ποσοστό 22%), η τιμή μειώθηκε, στα 555, (ποσοστό 69%) η τιμή παρέμεινε σταθερή και σε 75, (ποσοστό 9%), η τιμή αυξήθηκε ελαφρά στις περισσότερες περιπτώσεις, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι περισσότερες αλυσίδες, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησαν σε μειώσεις συνολικά στο κόστος του «καλαθιού» που διαμόρφωσαν, οι οποίες έφτασαν έως το 11,3%.

Το υπουργείο Ανάπτυξης μάλιστα εξετάζει τρόπο ώστε να δημιουργήσει ένα εορταστικό καλάθι ενόψει τον Χριστουγέννων ενώ το επόμενο δεκαήμερο περίπου αναμένεται να ανακοινωθεί και «καλάθι» για καταναλωτές με ειδικές διατροφικές ανάγκες που θα περιέχει περί τα 15 προϊόντα.

Σημειώνεται τέλος ότι ενδιαφέρον για συμμετοχή στο «καλάθι του νοικοκυριού» έχουν εκφράσει και άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο κάτω των 90 εκατ. ευρώ που ήταν υποχρεωμένες να το εφαρμόσουν. Ήδη ο αριθμός των επιχειρήσεων που δημιούργησαν καλάθια έφτασε την Τετάρτη τις 16, και συγκεκριμένα 13 αλυσίδες σούπερ μάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος, Βazaar, Γαλαξίας, Discount Market, Κρητικός, Lidl, Μασούτης, Market In, My Market, Σκλαβενίτης, ΣΥΝΚΑ, ΠίτσιαςΧαλκιαδάκης), το οnline Efresh.gr και oi πλατφόρμες efood και Wolt .

cnn.gr