Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Η Κίνα δοκιμάζει μια καινοτόμο τεχνολογία τροποποίησης του καιρού στο οροπέδιο του Θιβέτ.

 


Η Κίνα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει χημικά για να δημιουργήσει βροχή για να προστατεύσει τη συγκομιδή σιτηρών της.
Η Κίνα λέει ότι θα προσπαθήσει να προστατεύσει τη συγκομιδή σιτηρών της από την ξηρασία που σημειώνει ρεκόρ χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες για να προκαλέσει βροχή, ενώ τα εργοστάσια στα νοτιοδυτικά περίμεναν για να δουν αν θα κλείσουν για άλλη μια εβδομάδα λόγω έλλειψης νερού παράγουν υδροηλεκτρική ενέργεια.
Το πιο ζεστό και ξηρό καλοκαίρι από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να καταγράφει βροχοπτώσεις και θερμοκρασία πριν από 61 χρόνια, έχει μαράνει τις καλλιέργειες και άφησε τις δεξαμενές στο μισό της κανονικής στάθμης του νερού. Εργοστάσια στην επαρχία Σιτσουάν έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα για να εξοικονομηθεί ενέργεια για τα σπίτια καθώς η ζήτηση για κλιματισμό αυξήθηκε, με θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου (113 βαθμούς Φαρενάιτ).
Οι αρχές λαμβάνουν μέτρα έκτακτης ανάγκης για να «διασφαλίσουν τη φθινοπωρινή συγκομιδή σιτηρών», η οποία είναι το 75% του ετήσιου συνόλου της Κίνας
Οι αρχές θα «προσπαθήσουν να αυξήσουν τη βροχή» σπέρνοντας σύννεφα με χημικά και ψεκάζοντας τις καλλιέργειες με «παράγοντα συγκράτησης νερού» για να περιορίσουν την εξάτμιση, ανέφερε το υπουργείο Τανγκ στον ιστότοπό του. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πού θα γίνει αυτό.
Μια μικρότερη κινεζική συγκομιδή σιτηρών θα είχε δυνητικό παγκόσμιο αντίκτυπο. Θα ενίσχυε τη ζήτηση για εισαγωγές, προσθέτοντας ανοδική πίεση στον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη που βρίσκεται σε υψηλά πολλών δεκαετιών.
21-8-22

==========
Η Κίνα θα κάνει να βρέχει σε έκταση 3 φορές μεγαλύτερη από την Ισπανία
πηγή   RT 8-4-2018Από το 2013 η Κίνα δημιουργεί 55 δισεκατομμύρια τόνους τεχνητής βροχής ετησίως.

Η χώρα ξεκινά τώρα το μεγαλύτερο έργο βροχοποιίας (βροχοποίησης) που έχει γίνει ποτέ. 
Σύμφωνα με το σχέδιο, που ανακοινώθηκε αυτόν τον μήνα, Απρίλιο 2018,  οι κινεζικές αρχές σκοπεύουν να επιβάλουν βροχοπτώσεις και χιόνια σε 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (620. 000 τετραγωνικά μίλια), μια περιοχή περίπου τριπλάσια σε μέγεθος από την Ισπανία.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει νέα στρατιωτική τεχνολογία αλλαγής των καιρικών συνθηκών που αναπτύχθηκε από την κρατική εταιρεία China Aerospace Science and Technology Corporation. Η χώρα σχεδιάζει να κατασκευάσει δεκάδες χιλιάδες θαλάμους καύσης στις βουνοπλαγιές του Θιβέτ. Οι θάλαμοι θα καίνε ένα στερεό καύσιμο, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα ένα σπρέι ιωδιούχου αργύρου να να εκτοξεύεται (ανεβαίνει) προς τον ουρανό.
========
σχετικό δημοσίευμα
«Κρεμαστοί κήποι» της Κίνας; «Δασικοί πύργοι» για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης της χώρας (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ) https:// on.rt.com/82oc========
«Περισσότεροι από 500 καυστήρες έχουν αναπτυχθεί σε αλπικές πλαγιές στο Θιβέτ, το Xinjiang και άλλες περιοχές για πειραματική χρήση. Τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει δείχνουν πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα", δήλωσε ένας ανώνυμος ερευνητής στην Morning Post. "Μερικές φορές το χιόνι άρχιζε να πέφτει σχεδόν αμέσως μετά την ανάφλεξη του θαλάμου. Ήταν σαν να βρισκόμαστε στη σκηνή ενός μαγικού σόου", είπε.
Το οροπέδιο του Θιβέτ είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή νερού σε μεγάλο μέρος της Κίνας και σε μεγάλη περιοχή της Ασίας. Οι παγετώνες και οι ταμιευτήρες του τροφοδοτούν τον Κίτρινο, τον Γιανγκτσέ, τον Μεκόνγκ και άλλους μεγάλους ποταμούς που διασχίζουν την Κίνα, την Ινδία, το Νεπάλ και άλλες χώρες.
Ψεκασμένα από αεροπλάνα, τα σωματίδια θα παρέχουν στους διερχόμενους υδρατμούς κάτι για να συμπυκνωθούν γύρω τους, σχηματίζοντας σύννεφα. Αυτά τα σύννεφα θα φέρουν τη βροχή. Ένας μόνο θάλαμος σποράς σύννεφων θα μπορούσε να δημιουργήσει μια λωρίδα σύννεφων που θα κάλυπτε μια περιοχή 5 χιλιομέτρων.

Παραδοσιακά, η διαδικασία δημιουργίας βροχής ή "σποράς σύννεφων" σημαίνει την εκτόξευση χημικών ουσιών στα σύννεφα, οι οποίες επιταχύνουν τη δημιουργία κρυστάλλων πάγου που τελικά γίνονται βροχή. Η Κίνα χρησιμοποιεί επίσης στρατιωτικά αεροσκάφη για τους σκοπούς αυτούς. Η βροχόπτωση είναι επίσης ένας δημοφιλής τρόπος για τον "καθαρισμό" του αέρα στην Κίνα, όπου η βαριά αιθαλομίχλη αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για πολλές πόλεις.
Η πρακτική της τροποποίησης του καιρού έχει γίνει πιο συχνή σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων για μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις. Το 2008, η Κίνα εκτόξευσε περισσότερους από 1.100 πυραύλους που περιείχαν ιωδιούχο άργυρο στον ουρανό του Πεκίνου πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων για να διαλύσουν τα σύννεφα και να διατηρήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες χωρίς βροχή. Το Πεκίνο έχει ένα "σχέδιο ανάπτυξης" για την τροποποίηση του καιρού μέχρι το 2025.
=======

Η Κίνα κατασκευάζει τεράστιο σύστημα τροποποίησης καιρού για να δημιουργήσει περισσότερη βροχή 
18-4-2018


Η Κίνα δοκιμάζει μια καινοτόμο τεχνολογία τροποποίησης του καιρού στο οροπέδιο του Θιβέτ. Η χώρα στοχεύει να εφαρμόσει ένα έργο μεγάλης κλίμακας τροποποίησης του καιρού για να διασφαλίσει μια σταθερή παροχή βροχών σε μια περιοχή τρεις φορές το μέγεθος της Ισπανίας - σχεδόν ένα εκατομμύριο km 2 .
Το σύστημα αποτελείται από ένα δίκτυο θαλάμων στερεών καυσίμων που παράγουν ιωδιούχο άργυρο, μια χημική ένωση με δομή που μοιάζει με πάγο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη σπορά νεφών.
Δεκάδες χιλιάδες μικροί θάλαμοι καύσης εγκαθίστανται στα υψίπεδα του Θιβέτ σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι βροχοπτώσεις στην περιοχή. Μόλις εγκατασταθεί, το σύστημα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις βροχοπτώσεις της περιοχής έως και 10 δισεκατομμύρια m3 ετησίως, που ισοδυναμεί με το 7% της συνολικής χρήσης νερού στην Κίνα.
Είναι το μεγαλύτερο μεμονωμένο έργο τροποποίησης καιρού στον κόσμο που έχει αναληφθεί ποτέ. Το σύστημα χρησιμοποιεί μικρούς, τεχνικά απλούς θαλάμους που καίνε στερεό καύσιμο που παράγει ιωδιούχο άργυρο.
Όταν ο άνεμος ανατινάζει το βουνό, τα σωματίδια εκτοξεύονται στον αέρα όπου σχηματίζουν σύννεφα βροχής. Το σύστημα αναπτύχθηκε από την κινεζική κρατική εταιρεία Aerospace Science and Technology Corporation .
Οι καυστήρες αναπτύχθηκαν από επιστήμονες της αεροδιαστημικής που έπρεπε να βρουν έναν τρόπο να καούν αποτελεσματικά το στερεό καύσιμο υψηλής πυκνότητας σε περιβάλλον φτωχό σε οξυγόνο σε υψόμετρο άνω των 5.000 μέτρων.
Ο τρέχων σχεδιασμός των θαλάμων είναι τόσο ακριβής που φέρεται να καίει για μήνες χωρίς συντήρηση, απελευθερώνοντας μόνο ατμό και διοξείδιο του άνθρακα, επιτρέποντάς τους να αναπτυχθούν ακόμη και σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές.

«[Μέχρι σήμερα] περισσότεροι από 500 καυστήρες έχουν εγκατασταθεί σε αλπικές πλαγιές στο Θιβέτ, το Xinjiang και άλλες περιοχές για πειραματική χρήση. Τα δεδομένα που συλλέξαμε δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα», δήλωσε ένας ερευνητής που εργάζεται στο σύστημα, σύμφωνα με τη South China Morning Post .
Το σύστημα τροποποίησης του καιρού αναπτύχθηκε αρχικά ως μέρος του αμυντικού προγράμματος της Κίνας. Η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία έχουν αναπτύξει όλες τεχνολογίες τροποποίησης του καιρού για να παρέχουν τη μέγιστη αντίσταση σε περιόδους σύγκρουσης 
Οι χώρες έχουν επίσης εξερευνήσει τρόπους για να μειώσουν τις πιθανότητες ξηρασίας, πλημμύρας και άλλων φυσικών καταστροφών. Η Aerospace Science and Technology Corporation υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με το Πανεπιστήμιο Tsinghua και την επαρχία Qinghai για την εγκατάσταση του συστήματος τροποποίησης του καιρού σε μεγάλη κλίμακα .

Η συνεργασία θα συνδυάσει γνώσεις για τους θαλάμους καυσίμου με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Χρονιάς 2016, το οποίο διερεύνησε ευκαιρίες για να αναχαιτίσει τα σύννεφα βροχής των μουσώνων της Ινδίας που σαρώνουν την περιοχή. Εάν είναι επιτυχές, το σύστημα θα αυξήσει την παροχή νερού κατά πέντε έως δέκα δισεκατομμύρια m3 ετησίως.

Ο Πρόεδρος της Διαστημικής Εταιρείας Lei Fanpei δήλωσε: «[Η αλλαγή του καιρού στο Θιβέτ] είναι μια κρίσιμη καινοτομία για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης νερού στην Κίνα. Θα συμβάλει σημαντικά, όχι μόνο στην ανάπτυξη της Κίνας και στην ευημερία του κόσμου, αλλά και στην ευημερία όλης της ανθρωπότητας».

Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τεχνολογία τροποποίησης του καιρού, η πιο αξιοσημείωτη από τις οποίες ήταν η αποτροπή βροχοπτώσεων στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Σε αυτή την περίπτωση, πύραυλοι γεμάτοι με ιωδιούχο άργυρο εκτοξεύτηκαν στα σύννεφα για να διασφαλιστεί ότι είχαν ως αποτέλεσμα βροχόπτωση πριν φτάσουν στην πρωτεύουσα.
Η τεχνικά σχετικά απλή φύση του έργου Tibetan Highlands σημαίνει ότι το κόστος μπορεί να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ είναι ακόμα δυνατή η απόκτηση δεδομένων υψηλής ποιότητας 


Όλες οι επικοινωνίες και ο λοιπός ηλεκτρονικός εξοπλισμός του προτεινόμενου συστήματος θα τροφοδοτούνται από ηλιακή ενέργεια. Κάθε θάλαμος μπορεί να παρακολουθείται και να ελέγχεται με μια εφαρμογή smartphone. Πολλές από τις λεπτομέρειες του έργου υπόκεινται σε υψηλό επίπεδο ασφάλειας και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ημερομηνία έναρξης.
Η λειτουργία των θαλάμων ελέγχεται από ακριβή δεδομένα που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο από ένα δίκτυο 30 μικρών μετεωρολογικών δορυφόρων που παρακολουθούν τη δραστηριότητα των μουσώνων στον Ινδικό Ωκεανό.
Το επίγειο δίκτυο θα χρησιμοποιήσει επίσης άλλες μεθόδους σποράς νεφών - χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, drones και πυροβολικό - για να μεγιστοποιήσει την επίδραση του συστήματος τροποποίησης του καιρού.
Τα Θιβετιανά υψίπεδα έχουν τεράστιους παγετώνες και τεράστιες υπόγειες δεξαμενές. Η περιοχή αναφέρεται συχνά ως ο υδάτινος πύργος της Ασίας και επηρεάζει άμεσα τους περισσότερους από τους μεγάλους ποταμούς της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων του Κίτρινου Ποταμού, του Γιανγκτσέ, του Μεκόνγκ, του Σαλουέν και του Βραχμαπούτρα. Τα ποτάμια έχουν εξαιρετική σημασία για σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.
Παρά τα πλούσια σε νερό ρεύματα αέρα που σαρώνουν το οροπέδιο καθημερινά, είναι ένα από τα πιο ξηρά στη γη. Οι περισσότερες περιοχές δέχονται λιγότερα από 100 χιλιοστά βροχής ετησίως. Μια περιοχή που δέχεται λιγότερα από 250 χιλιοστά βροχής ετησίως ορίζεται ως έρημος από το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ( USGS )υπάρχει έντονα η ανησυχία ότι η αλλαγή του καιρού σε μια περιοχή μπορεί να διαταράξει τα καιρικά φαινόμενα αλλού.

Η κυβέρνηση του Ασάμ, στη βορειοανατολική Ινδία, εξέφρασε ανησυχίες μετά από αναφορές για σύστημα τροποποίησης του καιρού στις 26 Μαρτίου 2018. Το σύστημα έχει πυροδοτήσει φόβους για πιο καταστροφικές πλημμύρες στις κατάντη περιοχές των ορεινών περιοχών του Θιβέτ.
Κάθε χρόνο, οι πλημμύρες του ποταμού Βραχμαπούτρα και των παραποτάμων του σκοτώνουν εκατοντάδες ανθρώπους, καταστρέφουν σπίτια και χωράφια. Φοβάται τώρα ότι περισσότερη βροχή στην πηγή του Βραχμαπούτρα θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.
Οι παρόχθιες πολιτείες του Ασάμ και του Αρουνάτσαλ Πραντές υποφέρουν από την «απερίσκεπτη καταπάτηση» της Κίνας στο φυσικό οικοσύστημα των ορεινών περιοχών του Θιβέτ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Himanta Biswa Sarma.«Τώρα έχουν εμφανιστεί συγκλονιστικές αναφορές για αυτό το νέο σύστημα. Η Κίνα μας δημιουργεί ήδη τόσα προβλήματα και αντιμετωπίζουμε πλημμύρες κάθε χρόνο. Όταν εισαχθεί αυτό το νέο σύστημα, σίγουρα θα υπάρχουν πολλές επιπτώσεις. Θα ζητήσω από το Ministry of Home Affairs (MHA)  να εξετάσει το θέμα και να συντονιστεί με τις κινεζικές αρχές. Το κέντρο θα πρέπει να ζητήσει από την Κίνα να μην καταπατήσει  το φυσικό οικοσύστημα στο οροπέδιο του Θιβέτ», πρόσθεσε, σύμφωνα με αναφορές των Times of India .
Ο Sarma, ο οποίος προηγουμένως έθεσε το ζήτημα της διακοπής της Κίνας να μοιράζεται υδρολογικά δεδομένα του Βραχμαπούτρα με την Ινδία, είπε: «Κάποια στιγμή, λόγω της παρέμβασης της Κίνας, το κέντρο θα προσεγγίσει τον ΟΗΕ ή τα Ηνωμένα Έθνη για να διεξαγάγει κοινή έρευνα, επικοινωνήστε με μια διεθνή αρχή. . Ποτέ δεν ξέρεις τι άλλο κάνουν ή έχουν ήδη κάνει οι Κινέζοι».
πηγή   18-4-18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου