Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

«Ο Ερντογάν έχει πάρει την απόφαση να χτυπήσει, μένουν οι λεπτομέρειες»-Γ.Τσιτσιλιάνος.

 Παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες μία έντονη καθημερινή αυξανόμενη ανησυχητική   ρητορική  ολόκληρου σχεδόν του πολιτικού συστήματος  της  Τουρκίας με έντονα και απαράδεκτα  σχόλια και συνθήματα  σε βάρος της χώρας μας .

Γράφει ο

Γιώργος Σπ. Τσιτσιλιάνος

Επίσης,  επί του πεδίου παρατηρούμε  επιθετικές κινήσεις από τα τουρκικά Drones  που οφείλουμε να τις διερευνήσουμε σε βάθος ,και στη συνέχεια  να τις αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ,δεδομένου ότι αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να συνεχιστεί  για ευνόητους λόγους . Είχαμε την συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου της Τουρκίας με κύριο θέμα την Ελλάδα ,απ’ όπου προέκυψαν για ακόμη μία φορά επιθετικές πολεμικές   δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν .Αν προσθέσουμε και τις τελευταίες δηλώσεις του “Νύχτα θα έρθουμε “

,” Η στήριξη από τις ΗΠΑ δεν θα σας σώσει “  δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο ,ότι ενδεχομένως βρισκόμαστε στην τελική φάση ενός πολύ καλού οργανωμένου τουρκικού αναθεωρητικού σχεδίου, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ,ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις που θα επικρατήσουν την κατάλληλη για τα τουρκικά σχέδια χρονική στιγμή . Και το λέω αυτό ψύχραιμα , γιατί θεωρώ  σχεδόν βέβαιο ,ότι έχουν πάρει την απόφασή τους να μας επιτεθούν . Ωστόσο, περιμένουν στη γωνία να διερευνήσουν σε βάθος τις κινήσεις των συμμάχων μας, και πως θα διαμορφωθεί η διεθνής γεωπολιτική και οικονομική  κατάσταση που επηρεάζεται άμεσα από το ενεργειακό.

Οι λογοι που συγκλίνω προς αυτή την κατεύθυνση είναι: 

•Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ μπορεί να λένε ” ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται  και ότι  αυτά είναι ελληνικά σύμφωνα με το διεθνές 

δίκαιο “. Ωστόσο,  δεν προχωρούν στο δια ταύτα ,δηλαδή δεν παίρνουν  καθαρή θέση, αφήνοντας κάποιο κενό. Και όταν λέω καθαρή θέση εννοώ να δηλώσουν επίσημα ότι σε περίπτωση  επίθεσης της Τουρκίας στην Ελλάδα , τότε αυτή θα έχει να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ και την ΕΕ αμυντικά και  με πολύ σκληρά οικονομικά  μέτρα .Μόνο με αυτό τον τρόπο ενδεχομένως θα   βάλουν την Τουρκία  στη θέση της και τον Ερντογάν να σταματήσει να            ” κελαηδά”.

Όσο οι ΗΠΑ και η ΕΕ αποφεύγουν να κάνουν μία  παρόμοια δήλωση ,ο Ερντογάν θα αξιολογεί τις δηλώσεις,την  διεθνή γεωστρατηγική σκηνή , και ανάλογα θα αποφασίσει πότε θα έρθει η κατάλληλη χρονική στιγμή.

• Το ενεργειακό είναι επίσης κυρίαρχο θέμα και ιδιαίτερα τώρα με την καταστροφή των αγωγών Nord Stream 1 και 2 και το πιθανό κλείσιμο των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ουκρανία.Το γεγονός αυτό δεν ήταν τυχαίο, και ενδεχομένως κρύβει ένα συνολικό σχέδιο αποσταθεροποίησης της Ευρώπης που θα επηρεάσει και τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη αναγκαστικά έχει στρέψει και θα στρέψει ακόμη περισσότερο την προσοχή της στην ενεργειακη κρίση ,που είναι λογικό, ώστε να εξασφαλίσει ηλεκτρική  ενέργεια στους πολίτες της. Και επομένως το θέμα της επιθετικότητας  της Τουρκίας θα έρθει σε δεύτερη ή τρίτη  προτεραιότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία θα εφοδιάζεται κανονικά με φυσικό αέριο από την Ρωσία, ενώ η χώρα μας ίσως   αντιμετωπίσει προβλήματα με τον εφοδιασμό της , γεγονός που θα μας επηρεάσει αμυντικά.

•Επίσης η δημοφιλία του Τούρκου προέδρου συνεχώς μειώνεται .Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση  είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα χάσει τις επερχόμενες εκλογές λόγω της τουρκικής οικονομίας που βαδίζει από το κακό στο χειρότερο. Επομένως λογικό είναι  να  κάνει τα αδύνατα δυνατά για να αποφύγει αυτό το ενδεχόμενο .

•Οι τελευταίες μας σοβαρές εξοπλιστικές προμήθειες ,που έχουν την δυνατότητα  να δώσουν την  ισχυρή  δύναμη ποιοτικά στην αποτρεπτική μας ικανότητα χρειάζονται  χρόνο για να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά  οι γείτονες . Δυστυχώς , δεν έχουν ληφθεί οι κατάλληλες εξοπλιστικές απαραίτητες αποφάσεις. Όπως είναι το πρόγραμμα   της προμήθειας των νέων κορβετών που είναι μία συνολική λύση στον εκσυγχρονισμού του στόλου  σε συνδυασμό με την προμήθεια των φρεγατών Belharra . Επίσης, δεν είδαμε την  ενίσχυση του στόλου με πλοία ενδιάμεσης λύσης όπως ήταν ο σχεδιασμός του ΓΕΝ, ενώ το πρόγραμμα της αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα .

• Η οικονομία μας λόγω του ενεργειακού  βρίσκεται σε ασύμβατα οικονομικά νερά ,αφού όλα τα οικονομικά στοιχεία καθημερινά μεταβάλλονται.Το δεκαετές ομόλογο τρέχει κοντά στο 5% ,οπότε ο δανεισμός καθίσταται αδύνατος προς το παρόν .Συνεπώς η διαχείριση του κρατικού προϋπολογισμού προϋποθέτει σύνεση ,να καλύψουμε με τον βέλτιστο τρόπο τις ανάγκες μας ανάλογα με τις προτεραιότητές μας. Στοιχεία λαϊκισμού λόγω των επερχόμενων εκλογών δεν πρέπει να παρατηρηθούν λόγω των εξελίξεων,  γιατί ζούμε σε μία θολή οικονομική και γεωπολιτική κατάσταση με αβέβαιο μέλλον και επομένως όλα οφείλουμε να τα λαμβάνουμε υπόψη για να μην αιφνιδιαστούμαι , και  να μην βρεθούμε για ακόμη μία φορά σε οικονομικό  εκτροχιασμό  ,που αυτή τη φορά είναι βέβαιο ότι  ο λαός μας  δεν θα το αντέξει. Συνεπώς και η πατρίδα μας βρίσκεται και αυτή σε οικονομική αρρυθμία λόγω των εξελίξεων με το ενεργειακό που δεν γνωρίζουμε την κατάληξη, και όλα θα εξαρτηθούν από τις οικονομικές  αποφάσεις που θα δρομολογήσει η ΕΕ προς την  θετική ή αρνητική κατεύθυνση. Ωστόσο, τα οικονομικά κερδοσκοπικά συμφέροντα είναι τόσο ισχυρά στην Ευρώπη ,που πολύ αμφιβάλλω αν οι ευρωπαίοι είναι ικανοί να μεταβάλλουν την  ανεξήγητη λογική τους στο ενεργειακό .

•Ο Ερντογάν είναι πανούργος ,η κάθε δήλωσή του κρύβει σκοπιμότητα ,τίποτα δεν είναι τυχαίο, διαθέτει τα χαρακτηριστικά του προέδρου Πούτιν , έχει άριστες σχέσεις με την Ρωσία και το Ιράν και πιθανόν να κρύβει κάποιο ” άσσο στο μανίκι ” για τις τουρκικές επιδιώξεις .Αυτή είναι η δουλειά της ΕΥΠ , και όχι να παρακολουθεί τους μη αρεστούς πολίτες .

Η μάχη της καρέκλας στις ΕΔ.

Μέσα σε αυτή την γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση και με τον ” τούρκο ” στην πλάτη μας ,είχαμε και τον θόρυβο από δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με τον αρχηγό του στόλου . Ας μην κρυβόμαστε πίσω από τις ” κουρτίνες” , ανέκαθεν οι κυβερνώντες προωθούσαν τα δικά τους παιδιά ,ανεξάρτητα αν αυτά ήταν ικανά ή όχι ,εκτός κάποιων εξαιρέσεων μετρημένων στα δάχτυλα .Αυτό δεν πρόκειται  να  αλλάξει λόγω της κακής  νοοτροπίας που επικρατεί  διαχρονικά. Είναι μία άρρωστη κατάσταση που επιβλήθηκε από τα πολιτικά κόμματα που θέλησαν να αλώσουν κομματικά τις ΕΔ . Επομένως τα  στελέχη θα έπρεπε να δηλώσουν την κομματική τους ταυτότητα  για να επιβιώσουν ,διαφορετικά το μέλλον τους ήταν σκοτεινό . Η εξουσία της ” καρέκλας” για την ηγεσία ,είναι συνάρτηση της πολιτικής τοποθέτησης του εκάστοτε στελέχους ή του πολιτικού μέσου  ,και αυτό συμβαίνει και τώρα . Που είναι το περίεργο ; Είναι η πρώτη φορά; Ή θα είναι η τελευταία ;  Αυτό που θα πρέπει να δει σοβαρά η πολιτική ηγεσία ,είναι να αποφασίσει τι στελέχη επιθυμεί να προκύψουν από τις παραγωγικές σχολές των ΕΔ . Στελέχη του κομματικού σωλήνα   ή  σκεπτόμενα ικανά άτομα που θα έχουν το θάρρος της γνώμης τους, να βελτιώσουν με τομές και  ρίξεις την επιχειρησιακή και δομική λειτουργία των ΕΔ .

militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου