Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018

Το Κουρδικό YPG θα αποχωρήσει από το Μάνμπιτζ!

Το Κουρδικό YPG θα εγκαταλείψει το Μάνμπιτζ(Ιεράπολη)μετά τη συμφωνία των ΗΠΑ με την ΤουρκίαΚουρδικό YPG να αποχωρήσει από τον Manbij μετά τις ΗΠΑ, η Τουρκία καταλήγει σε συμφωνία στη βόρεια Συρία
για τη βόρεια Συρία. Οι ειδικοί λένε ότι η κίνηση δεν ήταν ελεύθερη επιλογή και δεν είναι γνωστό ποιος θα αναλάβει τώρα τον έλεγχο της πόλης.

 Η δήλωση υποσχέθηκε ότι το YPG (Τμήματα Προστασίας του Λαού) "θα λάβει υπόψη την κλήση όταν είναι απαραίτητο για να προσφέρει υποστήριξη και να βοηθήσει τους ανθρώπους του Manbij εάν χρειαστεί".
Η αναγγελθείσα αποχώρηση έρχεται λίγες ώρες μετά τα σχόλια του Τούρκο υπουργού Εξωτερικών Μεβλουτ Κάβουσογλου, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι οι μαχητές του Κουρδικού ΥPG θα αφοπλιστούν και θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον Μανμπιτζ, ως μέρος ενός οδικού χάρτη για την περιοχή που συμφωνήθηκε με τις ΗΠΑ. Δεν είναι σαφές εάν οι μαχητές του YPG συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα τους πριν εγκαταλείψουν την πόλη.
Η απόσυρση του YPG από το Manbij μπορεί να είναι πιο αναγκαστική από την επιθυμία να συμμορφωθεί με οποιαδήποτε αμερικανική-Τουρκική συμφωνία, δήλωσε ο Manish Rai, συντάκτης του γεωγραφικού πρακτορείου ειδήσεων ViewsAround, στην RT. Ο Ράι σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση, το YPG θα εξαναγκάστηκε να βγει από την πόλη, προσθέτοντας ότι «μόλις ο YPG εγκαταλείψει  το Manbij, ο τουρκικός στρατός θα εισέλθει στην πόλη. Αλλά τελικά πιστεύω ότι η Τουρκία θα παραδώσει τον έλεγχο της πόλης σε δυνάμεις ανταρτών, τις οποίες στήριξε όπως έπραξε στην Αφρίν ».
Τα νέα μπορεί να έχουν τραβήξει το στρατιωτικό συμβούλιο του Manbij. Νωρίτερα, ο Shervan Derwish, εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Συμβουλίου του Manbij, είχε πει στην RT Arabic ότι η οργάνωσή του δεν γνώριζε καμία συμφωνία σχετικά με την πόλη.
Σύμφωνα με τον Cavusoglu, η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να μην επιθυμεί να ορίσει το YPG ως τρομοκρατική ομάδα. Η στήριξη των ΗΠΑ για το SDF έθεσε την Ουάσινγκτον σε «αμήχανη κατάσταση», δήλωσε ο δημοσιογράφος και εμπειρογνώμονας της Μέσης Ανατολής Αντρέι Οντίκοφ στην RT.
"Από τη μία πλευρά, υποστήριξαν τους Κούρδους, από την άλλη μεριά έστρεψαν σοβαρά τις σχέσεις με τη συμμαχική Τουρκία του ΝΑΤΟ. Έτσι αντιμετώπισαν μια απλή επιλογή: είτε να συνεχίσουν να πιέζουν την ίδια γραμμή για να υποστηρίξουν τους Κούρδους, είτε να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αρχίσουν κάποιο διάλογο με την Άγκυρα. Προφανώς, επέλεξαν το τελευταίο " , είπε.
Μετά από συνάντηση μεταξύ του Cavusoglu και του αμερικανικού υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo στη Δευτέρα, οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν "ασφάλεια και σταθερότητα" στο Manbij - αλλά ο "χάρτης πορείας" που προέκυψε ήταν ανοιχτός στις λεπτομέρειες.
Παρά τη διφορούμενη γλώσσα της συμφωνίας, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Pompeo, ο Cavusoglu δεν απέφυγε να συζητήσει συγκεκριμένα σχέδια για τον Manbij, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι η πόλη θα εξασφαλιστεί από τις τουρκικές και τις αμερικανικές δυνάμεις.
Το μέλλον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κουρδικών πολιτοφυλακών που καταλαμβάνουν συριακό έδαφος κατά μήκος των νότιων συνόρων της Τουρκίας υπήρξε ένα σημαντικό σημείο σύγκρουσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.
Οι Κούρδοι, που επιδιώκουν μεγαλύτερη αυτονομία, αν όχι ανεξαρτησία από τη Συρία, και έχουν υποστηριχθεί από τις ΗΠΑ, βρίσκονται τώρα σε μια δύσκολη κατάσταση, δήλωσε ο Οντόκοφ. Πρόσθεσε ότι υπάρχει «διαπραγμάτευση» μεταξύ των πλευρών καθώς αγωνίζονται να εκπληρώσουν τους αρχικούς τους στόχους. Η Άγκυρα έχει δηλώσει δημοσίως ότι είναι αντίθετη με τη θραύση της Συρίας, ενώ η Ουάσιγκτον  πιστεύει ότι δεν παραιτείται από το διαχωρισμό της από το κράτος.
Ο Οντίκοφ πιστεύει ότι δεν είναι δυνατή η «ομοσπονδία» στη Συρία και οι Κούρδοι πρέπει να συμφωνήσουν σε μια μορφή μεγαλύτερης αυτονομίας για να αποφύγουν μια πλήρη στρατιωτική σύγκρουση με τη Δαμασκό. Είπε ότι, κατά την άποψή του, οι κουρδικές δυνάμεις πρέπει να ενσωματωθούν στο Συριακό Στρατό, δεδομένου ότι η παράνομη παρουσία ξένων στρατευμάτων στη Συρία τελικά θα τελειώσει.
Η Τουρκία "ήθελε να επιστραφεί η πόλη στους αρχικούς κατοίκους της - την αραβική πλειοψηφία" , δήλωσε ο RT Osman Faruk Loğoğlu, πρώην πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ.
"Το βόρειο τμήμα της Συρίας είναι το έδαφος της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, όπως και η υπόλοιπη χώρα. Τελικά, ο συριακός στρατός πρέπει να πάρει τον έλεγχο ολόκληρου του εδάφους της χώρας.
"Όλοι οι παράγοντες πρέπει να εργαστούν για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση με βάση την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και όλες οι ξένες δυνάμεις πρέπει τελικά να αποσυρθούν από τη Συρία καθώς επιτυγχάνεται λύση" , δήλωσε.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου