Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Τα 12 -δύσκολα- σκαλοπάτια για το Brexit.


Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τη «Λευκή Βίβλο» για το Brexit, το έγγραφο στο οποίο περιγράφει τις προτεραιότητές της εν όψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έξοδο της χώρας μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου.

Στο 77 σελίδων έγγραφο, που είναι προσβάσιμο σε όλους, επαναλαμβάνονται οι 12 προτεραιότητες που έχει ήδη ορίσει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην ομιλία της για το Brexit πριν από περίπου δύο εβδομάδες.
Σημείο αιχμής, η επίτευξη μιας περιεκτικής συμφωνίας ελεύθερους εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και οι περιορισμοί στη μετανάστευση.
Ωστόσο, αυτά είναι και τα στοιχεία για τα οποία έχει επικριθεί έντονα η Τερέζα Μέι, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και από αξιωματούχους της Ε.Ε., οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει για δύσκολες διαπραγματεύσεις, όπου τους όρους δεν θα τους θέτει η Βρετανία, αλλά οι 27.
Επίσης, η «Λευκή Βίβλος» τονίζει ότι δεν ένα απεριόριστο μεταβατικό καθεστώς από τη συμμετοχή στην Ε.Ε. έως την πλήρη έξοδο δεν είναι επιθυμητό.
Όπως αναφέρεται, το χρονικό διάστημα που χρειάζεται προκειμένου να εισαχθούν οποιεσδήποτε νέες διευθετήσεις σε θέματα όπως οι έλεγχοι στη μετανάστευση και το τελωνειακό σύστημα μετά την έξοδο από την Ε.Ε. μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση.

Οι 12 προτεραιότητες της Βρετανίας

Στο κείμενο της Λευκής Βίβλου περιγράφονται αναλυτικά οι προτεραιότητες της βρετανικής κυβέρνησης εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων σε 12 κεφάλαια.
Η βρετανική «Λευκή Βίβλος»
Αυτές είναι οι εξής:
1. Η παροχή διαβεβαιώσεων και σαφήνειας.
Όπως αναφέρεται, η βρετανική πλευρά θα παρέχει τις αναγκαίες διαβεβαιώσεις σε κάθε στάδιο που αυτό είναι εφικτό όσο θα πλησιάζουν οι διαπραγματεύσεις.
2. Η ανάληψη πλήρους ελέγχου του νομοθετικού έργου.
Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι η Βρετανία θα αναλάβει την πλήρη ευθύνη της νομοθεσίας της χώρας, μη συμμορφούμενη προφανώς με τη νομοθεσία που παράγεται από τα όργανα της Ε.Ε. και η οποία έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για τα κράτη-μέλη, ενώ δεν θα αναγνωρίζει πλέον τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
3. Η ενίσχυση της Κοινοπολιτείας.
Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι η διασφάλιση ότι η νέα σχέση που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. θα είναι επωφελής για όλα τα μέρη που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, Αγγλία, Σκοτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.
Και τονίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στη Συμφωνία του Μπέλφαστ (και της διαδόχους της), η οποία ορίζει τις σχέσεις των μερών της κοινοπολιτείας.
4. Η προστασία των ισχυρών ιστορικών δεσμών με την Ιρλανδία και η διατήρηση της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών των δύο χωρών, όπως αυτές ορίζονται από τη μεταξύ τους συμφωνία.
Όπως τονίζεται να εργαστούν ώστε να βρεθεί λύση για να διατηρηθεί αυτή η ελευθερία μετακίνησης μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας, ταυτόχρονα με τον έλεγχο της μετανάστευσης και με τρόπο που να προστατεύονται οι δεσμοί με την Ιρλανδία.
5. Ο έλεγχος της μετανάστευσης. Όπως υποστηρίζει η βρετανική κυβέρνηση, θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μπορεί να ελέγχει τον αριθμό των πολιτών της Ε.Ε. που θα εισέρχονται στο βρετανικό.
Στόχος, όπως επισημαίνεται, η εισδοχή περιορισμένου αριθμού «λαμπρών μυαλών» που θα μπορούν να προσφέρουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας και της οικονομίας της. Η αρχή της ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων δεν θα ισχύει στο εξής στη Βρετανία.
6. Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και των Βρετανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπόσχεται ότι θα προστατευθεί το καθεστώς των Ευρωπαίων πολιτών που ήδη ζουν στη Βρετανία, αλλά και των Βρετανών που ζουν σε χώρες-μέλη της Ε.Ε.
7. Η προστασία των εργατικών δικαιωμάτων.
Όπως τονίζεται στη «Λευκή Βίβλο», τα εργατικά δικαιώματα στη Βρετανία είναι πολύ ισχυρότερα από πολλές άλλες χώρες του κόσμου, ακόμη και της Ε.Ε. και η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να εμπεδωθούν και να ενισχυθούν περισσότερο.
8. Η εξασφάλιση σχέσεων ελεύθερου εμπορίου με τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως σημειώνεται, στόχος της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι είναι να «σφυρηλατηθεί» μια νέα στρατηγική συνεργασία με την Ε.Ε., η οποία θα περιλαμβάνει μια «ευρεία, τολμηρή και φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» και ότι θα αναζητήσει μια αμοιβαία επωφελή δασμολογική συμφωνία.
9. Η εξασφάλιση νέων εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες.
Όπως σημειώνεται, στόχος είναι η δημιουργία πολλών και «φιλόδοξων», όπως χαρακτηρίζονται, συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου σε όλο τον κόσμο.
10. Η διασφάλιση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ιδανικός τόπος για την επιστήμη και την καινοτομία.
Με την υπόσχεση ότι θα αναζητηθεί η στενή συνεργασία με τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης, η βρετανική κυβέρνηση υπόσχεται να διατηρήσει τη χώρα στην πρωτοπορία των επιστημονικών ερευνών και ανακαλύψεων.
11. Η συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.
Το κείμενο υπόσχεται πως θα διατηρήσει και θα εντείνει τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη διατήρηση της ασφάλειας, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και στην προστασία του δικαίου σε όλη την Ευρώπη.
Αναφέρεται δε ότι η Βρετανία δεν θα μετέχει στην Ε.Ε., αλλά δεν θα πάψει να είναι μέρος της Ευρώπης.
12. Η επίτευξη μιας ήπιας, σε πλήρη τάξη εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο κείμενο τονίζεται ότι η Βρετανία αναζητά τον τρόπο ώστε να διεξαχθεί μια διαδικασία εξόδου, στο πλαίσιο της οποίας τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι θεσμοί της Ε.Ε. θα προετοιμαστούν κατάλληλα για την εφαρμογή των συμφωνιών που θα προκύψουν μεταξύ τους.
Τονίζεται ότι στόχος είναι μια νέα σχέση συνεργασίας.
http://dialogos.com.cy/blog/ta-12-diskola-skalopatia-gia-to-brexit/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.