Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

«Τα Σκόπια μπορεί να αποκτήσουν Αλβανό πρωθυπουργό;»"Είναι δυνατόν ένας αλβανός πρωθυπουργός στα Σκόπια;"

Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο νότιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων, στις 11 Δεκεμβρίου νίκησαν δύο μεγάλοι  σλαβικοί πολιτικοί συνασπισμοί.
Το 2014,   το VMRO-DPMNE  υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, μαζί με το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα DUI υπό τον Αλί Αχμέτι, σχημάτισαν κυβέρνηση συνασπισμού.
Αυτή η συμμαχία δεν έγινε αποδεκτή από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για αρκετούς βασικούς λόγους, όπως: την αποτυχία συμφωνίας για την διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα (λόγω αδιαλλαξίας του Γκρούεφσκι), την προσέγγιση με τη Ρωσία και τη Σερβία και την αδράνεια της κυβέρνησης για την πορεία προς την ΕΕ, καθώς και πολλά εσωτερικά προβλήματα, όπως εκείνα που αφορούν τους Αλβανούς,  η μη εφαρμογή της συμφωνίας πλαισίου της Οχρίδας, οι οικονομικές πολιτικές και οι  συγκρούσεις με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης του SDSM,  Ζόραν Ζάεφ.
Το  SDSM υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ
 
Ο Ζάεφ κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό Γκρούεφσκι για παραβάσεις του νόμου καθώς και τις επανειλημμένες δηλώσεις του κατά των Αλβανών, αγνοώντας υποσχέσεις του για πλήρη ισότητα στην εκπαίδευση, στην πολιτική, στην κοινωνία.
Πρέπει να ειπωθεί ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα – SDSM,  ευνοείται  από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για την ανάληψη της εξουσίας στα Σκόπια, ακριβώς γιατί οι ιδέες του συμπίπτουν για την ισότητα μεταξύ των Σλάβων και των Αλβανών. Οι Αλβανοί αποτελούν περίπου το 40% του πληθυσμού και βασικό τους μέλημα είναι η προσέγγιση με την ΕΕ και η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας. Η θέση αυτή του SDSM δίνει αισιοδοξία στους Αλβανούς των Σκοπίων.
Ωστόσο, κατά τις πρόωρες εκλογές, ευνοήθηκε το VMRO-DΡΜΕ και ο πρώην πρωθυπουργός Γκρούεφσκι, παρά του ότι κατηγορήθηκε από τον Ζάεφ για διαφθορά και παραβιάσεις του νόμου.
Το DUI, του Αλί Αχμέτι που υπήρξε πιστός σύμμαχος του VMRO-DΡΜΕ, υπέστη σοβαρή εκλογική ζημιά χάνοντας εννέα έδρες, έχοντας την εικόνα του υποτελούς κόμματος στον Γκρούεφσκι, δίνοντας, έτσι,  τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση θα αποκτήσει αρκετές έδρες.
Η ένωση των Αλβανών
Μία από τις καλύτερες θεωρητικές δυνατότητες των Αλβανών στα Σκόπια, είναι η ένωσή τους σε ένα ενιαίο συνασπισμό κομμάτων, που θα έδινε τη δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων τους, μελλοντικά και δεύτερον θα προσανατόλιζε το νοτιοσλαβικό κράτος προς την ΕΕ.
Αυτήν η θεωρητική δυνατότητα των Αλβανών χάθηκε στις πρόσφατες εκλογές αλλά οι Αλβανοί ελπίζουν στην παροιμία: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ»- «më mirë vonë se kurrë».
Η πρόσκληση του Αλβανού πρωθυπουργού
Ακριβώς για αυτόν το λόγο, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, κάλεσε τους επικεφαλής των κύριων αλβανικών κομμάτων του νοτιου σλαβικού κράτους, προκειμένου να τους πείσει να κάνουν συνασπισμό με τον Ζάεφ, ίσως κατόπιν εντολής του επικεφαλής της CIA,  Τζον Μπρέναν, που επισκέφθηκε πρόσφατα τα Τίρανα. Ωστόσο, ο Αλί Αχμέτι δεν έδειξε προθυμία στο κάλεσμα του Ράμα και καθυστέρησε να πάει στα Τίρανα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα και ο υπουργός Εξωτερικών, Μπουσάτι. Η συνάντηση κοινοποιήθηκε στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.
Γεωπολιτική σύγκρουση
Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια γεωπολιτική  σύγκρουση. Από μια πλευρά είναι οι ΗΠΑ και η ΕΕ, που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση και από την άλλη είναι η Ρωσία που υποστηρίζει τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι. 
Είναι ατυχές το γεγονός ότι ο Αλί Αχμέτι, πρόεδρος του DUI,  υποστηρίζει για κυβερνητικό συνασπισμό τον Γκρούεφσκι, αντί να κάνει κυβερνητικό συνασπισμό με τον Ζάεφ. Αυτό δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ή το έχουν συνειδητοποιήσει πολλοί λίγοι Αλβανοί στα Σκόπια.
Ο συντάκτης του αλβανικού άρθρου σημειώνει ότι μόνο ένας συνασπισμός των αλβανικών κομμάτων θα μπορούσε να δώσει στην αλβανική μειονότητα αυτά τα οποία δικαιούται στο νοτιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.