Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

Aνακαλεί τους πρεσβευτές του το Ισραήλ σε Ν.Ζηλανδία και Σενεγάλη μετά την ψηφοφορία του ΟΗE.Έντονες αντιδράσεις μετά τη ψηφοφορία στον ΟΗΕ για τους ισραηλινούς εποικισμούς.
 O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακάλεσε τους πρεσβευτές της χώρας του στη Νέα Ζηλανδία και στη Σενεγάλη για διαβουλεύσεις, ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπός του, λίγη ώρα μετά την έγκριση μιας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτεί να τερματιστεί η ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε λίγο μετά την υιοθέτηση της απόφασης -της πρώτης που ψηφίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας σε 38 και πλέον χρόνια για να καταδικάσει την ισραηλινή πολιτική της εποικιστικής δραστηριότητας- ότι δεν θα συμμορφωθεί στην απόφαση και ανακάλεσε τους πρεσβευτές του στη Νέα Ζηλανδία και στη Σενεγάλη. Το μέτρο δεν αφορά τη Μαλαισία και τη Βενεζουέλα γιατί οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ που απαιτεί να δοθεί τέλος στην ανέγερση οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη εισηγήθηκαν η Νέα Ζηλανδία, η Μαλαισία, η Βενεζουέλα και η Σενεγάλη. Ο εκπρόσωπος του Νετανιάχου, ο Ντέιβιντ Κις, δήλωσε πως ο ισραηλινός δεξιός πρωθυπουργός έδωσε εντολή να ακυρωθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Σενεγάλης στο Ισραήλ σε τρεις εβδομάδες, ενώ διέταξε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών να ακυρώσει όλα τα προγράμματα βοήθειας προς τη Σενεγάλη.
Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει την ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα δεν θα έπρεπε να εκπλήξει το εβραϊκό κράτος, μετά την απόφαση του Ισραήλ να ανακαλέσει τον πρεσβευτή του από το Ουέλινγκτον.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρεϊ Μακ Κάλι, το Ισραήλ γνώριζε τη θέση του Ουέλινγκτον πολύ νωρίτερα από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ.
«Το Ισραήλ μας ενημέρωσε για την απόφασή του να καλέσει τον πρεσβευτή του στη Νέα Ζηλανδία για διαβουλεύσεις», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωση. «Ήμασταν διαφανείς στην άποψή μας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να στηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και η θέση που υιοθετήσαμε είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την επί μακρόν πολιτική μας στο παλαιστινιακό ζήτημα», δήλωσε ο υπουργός. «Το ψήφισμα δεν θα έπρεπε να εκπλήξει κανέναν και ελπίζουμε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε εποικοδομητικά με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (στην επίλυση) αυτού του προβλήματος».
Το κείμενο τέθηκε σε ψηφοφορία χθες με πρωτοβουλία της Νέας Ζηλανδίας, της Σενεγάλης, της Μαλαισίας και της Βενεζουέλας.
Η απόφαση καλεί το Ισραήλ να «σταματήσει αμέσως και εντελώς οποιαδήποτε εποικιστική δραστηριότητα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μεταξύ τους η Ανατολική Ιερουσαλήμ» και τονίζει ότι οι «εβραϊκοί οικισμοί δεν έχουν νομική αξία και είναι επικίνδυνοι για τη βιωσιμότητα μιας λύσης δύο κρατών».
Η Νέα Ζηλανδία είναι ένα από τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η διετής θητεία της λήγει αυτό τον μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.