Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016

Έτοιμη η Τουρκία για επιχειρήσεις σε Περσικό Κόλπο, Β.Αφρική και Ερυθρά Θάλασσα – «Η στρατιωτική βάση στο Κατάρ ξεκίνησε να λειτουργεί» δήλωσε ο Α.Νταβούτογλου.

Η Τουρκία κατασκεύασε μία πολλαπλού σκοπού στρατιωτική βάση για την αεροπορία και το ναυτικό της στο Κατάρ, η οποία θα στεγάσει περίπου 3000 στρατιώτες σύμφωνα με δημοσίευμα.
Όπως οι ΗΠΑ έτσι και η Άγκυρα διαθέτει τώρα βάση που της επιτρέπει στρατιωτική ανάπτυξη, στο μικρό αυτό κράτος του Κόλπου.tourkikos stratos

Αυτό το νέο ορμητήριο θα επιτρέψει στους Τούρκους στρατιώτες να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, την Βόρεια Αφρική και τον Περσικό Κόλπο.
Έτσι είναι η πρώτη φορά από το 1950 που το τουρκικό ναυτικό θα έχει πρόσβαση στον Ειρηνικό.
«Σήμερα υπογράφηκε μία συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας σύμφωνα με την οποία η στρατιωτική βάση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ξεκινάει την λειτουργία της,» δήλωσε ο Νταβούτογλου.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα για να συζητήσει σχετικά με προοπτικές διμερούς συνεργασίας με την ηγεσία της χώρας.
Η νέα βάση σηματοδοτεί την δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη του τουρκικού στρατού εκτός συνόρων, μετά την εισβολή στην Κύπρο, ενώ οι απώτερες επιδιώξεις αυτής της επέκτασης παραμένουν ασαφείς.
Το Κατάρ φιλοξενεί την μεγαλύτερη αεροπορική βάση στην Μ. Ανατολή, την Al Udeid, που στεγάζει περίπου 10.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό.
Πρόκειται για το αρχηγείο της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, όπως καθορίστηκε από το επιμηκυμένο Σύμφωνο Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Ντόχα.
Η στρατηγική συνεργασία Τουρκίας-Κατάρ έχει συμπέσει με την ουσιαστική αποδέσμευση των ΗΠΑ από την Μέση Ανατολή ενώ το κενό αυτό θέλει να καλύψει η Άγκυρα.
Ταυτόχρονα  η  Άγκυρα αποκτά  ερείσματα εκτός χώρας, και  ο τουρκικός στρατός επεκτείνει  την δράση του σε περιοχές με τεράστια γεωστρατηγική σημασία με το Ιράν να αποτελεί πλέον στόχο.
Βέβαια η τουρκική βάση είχε σχεδιαστεί στο πλαίσιο της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που ξεκινά από το Κατάρ προς την Τουρκία το οποίο προς το παρών με την ρωσική επέμβαση ακυρώθηκε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου