Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Η Ιορδανία στο χείλος του εμφυλίου!: Αδελφοί Μουσουλμάνοι κινητοποιήθηκαν για την ανατροπή του βασιλιά Αμπντάλα.

        Η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Ιορδανίας έχει δώσει ειδοποίηση στον Βασιλιά Αμπντάλα 2, ότι έχει μέχρι τον Οκτώβριο να υποκύψει στις απαιτήσεις τους για τη μετατροπή του Χασεμιτικού Βασιλείου σε μια συνταγματική μοναρχία ή το πρόσωπο της Αραβικής Άνοιξης θα βγει στους δρόμους για την παραίτηση του.
           Πηγές του debkafile από την Μέση Ανατολή αναφέρουν ότι το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία που έχουν παρατηρητές γίνονται όλο και περισσότερο ανήσυχες για την επικείμενη κορύφωση της σύγκρουσης στο Αμμάν ,μεταξύ ισλαμιστών και του θρόνου.
        Για το Ισραήλ, η αναστάτωση στην Ιορδανία προμηνύει τη σύσφιξη της ισλαμικής θηλιάς γύρω από τα σύνορά της - την Αίγυπτο και τη Λιβύη προς τα νότια και τη Συρία στα βόρεια, με απρόβλεπτες συνέπειες σε σχέση με τον πληθυσμό της Ιορδανίας που έχει πολλούς Παλαιστίνιους.
       Η Σαουδική Αραβία, που ήδη απειλείται από την ιρανική επιθετικότητα, φοβάται ότι το βασίλειο του πετρελαίου που είναι δίπλα της, αν ο βόρειος γείτονάς της συνθλιβεί κάτω από τα πόδια της "Αραβικής Άνοιξης".
          Οι βασιλικοί κυβερνήτες του βασιλείου του πετρελαίου, αναφέρουν ότι καθυστερημένα ξύπνησαν στο κίνδυνο και βρίσκονται σε πανικό. Συνειδητοποιούν ότι η ενασχόληση τους με την βοήθεια προς τους αντάρτες της Συρίας για την ανατροπή του Μπασάρ Άσαντ έχει αποπροσανατολίσει την προσοχή τους, από τους εχθρούς που κρύβονται στη δική τους πόρτα.                      Χιλιάδες άρθρα στον αραβικό Τύπο τον τελευταίο χρόνο έχουν προβλέψει ότι μετά την Μουσουλμανική Αδελφότητα που καταλαμβάνει την εξουσία στη Δαμασκό, το Αμμάν θα είναι δίπλα σε αξιοθέατα και θα ακολουθήσει το Ριάντ.
         Η τελευταία DEBKA-Net-Εβδομαδιαία από 21 Σεπτεμβρίου ανέλυσε το χάλι στο κλείσιμο για το μονάρχη της Ιορδανίας και τόνισε τις τρεις από τις επιλογές του:
          1. Θα μπορούσε να υποκύψει στην Μουσουλμανική Αδελφότητα και να ζητήσει την μετάβαση του βασιλείου σε μια συνταγματική μοναρχία και τη μεταφορά της εκτελεστικής εξουσίας σε MB-υπό την ηγεσία της κυβέρνησης μέσω των εκλογικών μεταρρυθμίσεων για τις οποίες η Μουσουλμανική Αδερφότητα πιέζει για χρόνια. Στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο, οι Αδελφοί ελπίζουν για μια πλειοψηφία των δύο τρίτων στις ελεύθερες εκλογές.                
Jordanian riot police
Jordanian riot police

          2. Θα μπορούσε να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων της Αδελφότητας και να διατάξει την ασφάλεια, την ευφυΐα και τις στρατιωτικές δυνάμεις του για την πάταξη της αντιπολίτευσης. Το μάθημα αυτό ενέχει τον κίνδυνο να βυθίσει την Ιορδανία στο μακελειό του εμφυλίου πολέμου μεταξύ των διαφόρων τμημάτων του πληθυσμού. Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι προέρχονται από τις φυλές των Βεδουίνων, των οποίων η παραδοσιακή πίστη στο θρόνο του Χασεμιτικού έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, και τους Παλαιστίνιους οι οποίοι αποτελούν το 60 τοις εκατό του πληθυσμού.
          3. Θα μπορούσε να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μια συμβιβαστική λύση μέσω διαφόρων μεσιτών. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι έχουν αρκετές προσπάθειες διαμεσολάβησης,που έχουν αποτολμήσει αργά, επειδή η Μουσουλμανική Αδελφότητα έστειλε τους πιο ριζοσπάστες ηγέτες της στο τραπέζι των συνομιλιών και άφησαν πολύ μικρό περιθώριο για συμβιβασμό.
           Σύμφωνα με πηγές στη βασιλική αυλή, ο Αμπντουλάχ πολύ σύντομα θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Μ.Α. για μια προσωπική έκκληση για ηρεμία μετά από χρόνια έντονων συζητήσεων.
              Πράγματι, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα που διέρρευσε στην Al-Hayat εφημερίδα, το ΔΣ έχει ήδη ορίσει μια ημερομηνία για μαζικές διαδηλώσεις κατά του βασιλιά,που θα ξεκινήσουν στις 10 Οκτωβρίου και διέταξε τα μέλη της να πάνε να εργαστούν ταυτόχρονα να κινητοποιήσουν τουλάχιστον 50.000 διαδηλωτές για τις καθημερινές διαδηλώσεις κατά του βασιλιά και τη βασιλική οικογένεια ,μέχρι που θα παραιτηθεί με τη θέλησή της.
            Το υπόμνημα αναφέρει τα εξής: «Κάθε μέλος πρέπει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την επικοινωνία με τους συγγενείς του, τους στενούς φίλους, γνωστούς, συναδέλφους και υπαλλήλους διαφόρων ισλαμικών ομάδων και πατριώτες ..." Απευθύνει έκκληση για το σχηματισμό της «εστίες να ... επικεντρωθεί σχετικά με τη συμμετοχή των ομάδων που συνδέονται με τα πανεπιστήμια , τα σχολεία και τις οργανώσεις των γυναικών. "Οι διαδηλωτές έχουν επίσης συμβουλές σχετικά με την τακτική για την αντιμετώπιση μιας καταστολής από την ασφάλεια.
           Η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Ιορδανίας ως εκ τούτου έχει προχωρήσει την προπαγάνδα της αντιπολίτευσης, τη συζήτηση και την πολιτική πίεση εναντίον του θρόνου.
Και τα δύο στρατόπεδα της Ιορδανίας με αγωνία θα δουν με ποιο τρόπο ο άνεμος φυσάει στο Λευκό Οίκο.
             Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει μια πράξη εξισορρόπησης για την επίλυση: Από τη μία πλευρά, ο βασιλιάς της Ιορδανίας είναι εδώ και καιρό ένθερμος Αμερικανός φίλος και σύμμαχος, στυλοβάτης του σε πολλές περιφερειακές κρίσεις. Από την άλλη, ο Ομπάμα βλέπει την Μουσουλμανική Αδελφότητα ως ακρογωνιαίο λίθο της εξωτερικής πολιτικής του,για προσέγγιση προς τον μουσουλμανικό κόσμο.         http://www.debka.com/article/22382/Jordan-on-the-brink-Muslim-Brothers-mobilize-for-King-Abdullah%E2%80%99s-overthrow   ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ DEBKAFILES:corfiatiko.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου