Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018

Ισραηλινός Υπουργός Άμυνας Λίμπερμαν : Προ-Ιρανικές δυνάμεις δημιουργούν «τρομοκρατικές υποδομές» στο Συριακό Γκολάν.

ΣΧΟΛΙΟ : Όπως όλα δείχνουν,η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν θα ξεκινήσει μέσα στη Συρία,πριν επεκταθεί στη χώρα του Ιράν,με βομβαρδισμούς στα πυρηνικά εργοστάσια του Ιράν.

Σε περιήγηση στα βόρεια σύνορα, ο υπουργός Άμυνας προειδοποιεί ότι τα στρατεύματα του καθεστώτος Aσσαντ που εισέρχονται στην αποστρατικοποιημένη ζώνη "θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους"Ο υπουργός Άμυνας Avigdor Liberman παρακολουθεί τα κιάλια σε μια κορυφή λόφου που βλέπει τα σύνορα με τη Συρία ως Brig.  Ο στρατηγός Amit Fisher του δίνει μια ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή στις 10 Ιουλίου 2018. (Ariel Hermoni / Υπουργείο Άμυνας)

Ο υπουργός Άμυνας Avigdor Liberman δήλωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ έχει εντοπίσει προσπάθειες από τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν για τη δημιουργία υποδομών στη νοτιοδυτική Συρία, υπό την κάλυψη της ανανεωμένης επίθεσης του δικτάτορα Μπασάρ Ασάντ κατά δύο επαρχιών που βρίσκονται στην περιοχή.
"Κατά την άποψή μας, αυτό είναι απαράδεκτο και θα ενεργήσουμε έντονα ενάντια σε όλες τις τρομοκρατικές υποδομές που βλέπουμε και εντοπίζουμε στην περιοχή", δήλωσε.
"Δεν θέλω να πάω σε περισσότερες λεπτομέρειες από ό, τι έχω πει. Βλέπουμε την προετοιμασία, μια προσπάθεια δυνάμεων που συνδέονται με τον άξονα υπό την ηγεσία [του Ιράν] να δημιουργήσουν τρομοκρατικές υποδομές και είμαστε αποφασισμένοι να μην το επιτρέψουμε. ", είπε. "Όλοι θα αναλάβουν την ευθύνη, όλοι θα πληρώσουν την τιμή, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος".
Σε σύντομη συνέντευξη τύπου μετά από περιήγηση στα σύνορα και συναντήσεις με περιφερειακούς διοικητές του IDF, ο υπουργός Άμυνας προειδοποίησε επίσης τις δυνάμεις του Assad να μην εισέλθουν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, υποδεικνύοντας ότι εκείνοι που το κάνουν θα επιτεθούν.
"Κατά την άποψή μας, η είσοδος των συριακών δυνάμεων στην ουδέτερη ζώνη - κάθε σύριος στρατιώτης που βρίσκεται στην προστατευτική ζώνη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του", ανέφερε.
Ο Λιμπερμάν πρόσθεσε ότι το Ισραήλ ήταν έτοιμο να αναλάβει δράση, όχι μόνο εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων, αλλά και του καθεστώτος του Ασαντ, το οποίο «είναι υπεύθυνο και θα φέρει αυτή την ευθύνη και θα πληρώσει ένα βαρύ τίμημα για τη συνεργασία με τα μέλη του άξονα».

Απομάκρυνση του Ιράν από τη Συρία

Το Ισραήλ έχει από καιρό δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να δημιουργήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Συρία και είναι έτοιμο να αναλάβει στρατιωτικές ενέργειες για να αποτρέψει μια τέτοια κατάσταση.
Ενώ η Ρωσία δεν φαίνεται να δέχτηκε την απαίτηση του Ισραήλ να εγκαταλειφθεί εντελώς το Ιράν από τη Συρία, συμφώνησε να αναγκάσει τις δυνάμεις και τους πληρεξούσιους της Ισλαμικής Δημοκρατίας να εγκαταλείψουν τις περιοχές που βρίσκονται πλησιέστερα στα σύνορα με το Ισραήλ. Σύμφωνα με ορισμένες εκθέσεις, οι υπέρ-ιρανικές δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν 40 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα. άλλοι δείχνουν ότι το εύρος θα είναι 80 χιλιόμετρα (50 μίλια).
Την Τρίτη, ο Liberman επανέλαβε την αντίθεση του Ισραήλ σε οποιαδήποτε ιρανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία.
"Το γεγονός της ιρανικής παρουσίας στη Συρία είναι, κατά την άποψή μας, παράλογο. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε την παρουσία του Ιράν σε οποιοδήποτε μέρος της Συρίας και, όπως είμαι βέβαιος ότι έχετε ακούσει πολλές φορές, θα ενεργήσουμε ενάντια στην ιρανική κατοχύρωση στη Συρία ", δήλωσε.
"Όσον αφορά την υποχώρηση σε 40 χιλιόμετρα ή 80 χιλιόμετρα, δεν έχει σημασία. Επομένως, τη στιγμή που βλέπουμε την παρουσία του Ιράν, αναλαμβάνουμε δράση και έτσι θα συνεχιστεί ", πρόσθεσε ο Liberman.
Τόσο το Ισραήλ όσο και η Ιορδανία έχουν δηλώσει ρητά ότι δεν θα επιτρέψουν πρόσφυγες στις χώρες τους.
Ο Liberman επανέλαβε τη θέση αυτή την Τρίτη, αλλά πρόσθεσε ότι το Ισραήλ ήταν "έτοιμο να δώσει κάθε δυνατή ανθρωπιστική βοήθεια".
Μέσα από ένα στρατιωτικό έργο γνωστό ως "Ο καλός γείτονας της επιχείρησης", το Ισραήλ παρέδωσε τόνους τροφής, παιδικού τύπου, ιατρικό εξοπλισμό, καύσιμα, ρούχα και σκηνές στη νότια Συρία από την έναρξη της επίθεσης του Assad.
Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι ελπίζει ότι αυτή η δουλειά θα συνεχιστεί ακόμα και αν ο Assad απομακρύνει τον έλεγχο της νοτιοδυτικής χώρας από τις δυνάμεις των ανταρτών, όπως αναμένεται να κάνει.

Πίεση στη Χαμάς

Στρέφοντας την προσοχή του προς το νότο, ο υπουργός Άμυνας συζήτησε επίσης την απόφαση τη Δευτέρα να κλείσει το πέρασμα του Kerem Shalom στη Λωρίδα της Γάζας, εκτός από τις αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, ως απάντηση σε μια σχεδόν σταθερή ροή εμπρηστικών και εκρηκτικών χαρταετών και μπαλονιών που έχουν πετάξει στο Ισραήλ από τον παράκτιο θύλακα τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες. Αυτές οι συσκευές εμπρησμού έχουν εκραγεί σε χιλιάδες στρέμματα γης στο νότιο Ισραήλ και έχουν προκαλέσει ζημιές σε εκατομμύρια σέκελ.
Όταν ανακοινώθηκε το μέτρο, ο Liberman δήλωσε ότι είχε σχεδιαστεί να πιέσει την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, που κυβερνούσε τη Γάζα, να αναγκάσει τους Παλαιστίνιους να σταματήσουν να πετούν τους χαρταετούς και τα μπαλόνια στο Ισραήλ. Όταν ρωτήθηκε αν το κλείσιμο δεν είχε ακόμα αποτελέσματα, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να το πω.
"Αυτή η απόφαση ελήφθη χθες και εφαρμόζεται μόνο σήμερα. Ελπίζω ότι το μήνυμα θα ληφθεί από τους ηγέτες της Χαμάς και ότι θα σταματήσουμε αμέσως τις προσπάθειες εμπρησμού, τα μπαλόνια και τις άλλες προκλήσεις που έχουμε δει όχι μόνο τους τρεις τελευταίους μήνες », είπε.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ TIMES OF ISRAEL : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου