Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Σκόπια: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την κατεδάφιση όλων των αγαλμάτων.


Σκόπια.
Η ανακοίνωση του Μίροσλαβ Γκάρτσεφ για την κατεδάφιση μιας σειράς μνημείων που σηματοδοτούν την (ψευδο) «μακεδονική» κουλτούρα, ιστορία και παράδοση έχει προκαλέσει στο κοινό χιονοστιβάδα κριτικής και αντίθεσης για  αυτές τις προθέσεις. 
Ο πρώην δήμαρχος και μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Γκάρτσεφ, είναι τώρα ο πρόεδρος της επιτροπής για την καταστροφή όλων των μνημείων που ανεγέρθησαν στο κέντρο της πρωτεύουσας.
«Ανακοίνωσαν την απόφαση να κατεδαφίσουν πολιτιστικά και ιστορικά μνημεία της πρωτεύουσας, των Σκοπίων, των οποίων  η κατεδάφιση μόνη της, θα κοστίσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ,  πλέον της ζημιάς που θα γίνει. Η κυβέρνηση θα κάνει μια συνειδητή καταστροφή της κρατικής περιουσίας, αξίας τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων ευρώ, μνημεία που θα καταστραφούν και θα διαγραφούν», σημειώνει το δημοσίευμα της σλαβικής εφημερίδας των Σκοπίων ‘ Βέτσερ’, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ανέφερε τη καταστροφή των αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου του Β΄, και άλλων.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για μνημεία που τονίζουν την εθνική ταυτότητα των (ψευδο)Μακεδόνων, για τα οποία αποφασίστηκε με χρήματα από τον προϋπολογισμό η ανέγερσή τους, μνημεία για οποία ο  Σοσιαλδημοκράτης πρώην δήμαρχος του Κέντρου των Σκοπίων, Μίροσλαβ Γκάρτσεφ αμφισβητεί το συμβολισμό τους.
Η ‘Βέτσερ’ επικρίνει την απόφαση αυτής της κυβέρνησης για την κατεδάφιση όλων των μνημείων από την πρωτεύουσα και θέτει θέμα γιατί δεν ξηλώνονται και όλα τα αγάλματα, όπως του Σκεντέρμπεη, που ανέγειραν οι Αλβανοί και η απόφαση προβλέπει μόνο εκείνα τα μνημεία των (ψευδο)μακεδόνων…
(Στοιχεία από vecer.mk)
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου