Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ο Ξι θα συναντήσει τον Ομπάμα για να χαράξει την μελλοντική πορεία στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.[Στο επίκεντρο και η παγκόσμια Κυβέρνηση]

ΠΕΚΙΝΟ 21 Μαΐου (Xinhua) - Ως Πρόεδρος της Κίνας,ο Xi Jinping και ο Αμερικανός ομόλογός του ,Μπαράκ Ομπάμα, είναι έτοιμοι να συνεδριάσουν για πρώτη φορά μετά τη μετάβαση της ηγεσίας στις δύο χώρες,λένε οι αναλυτές για τις 7-8 Ιουνίου σε σύνοδο κορυφής ,στην αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνια, θα χαράξει την πορεία της μελλοντικής ανάπτυξης στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ.

Πιστεύουν επίσης ότι η συνάντηση θα δείξει ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει μια πολιτική όλων των διαστάσεων στην διπλωματία,την  ειρηνική ανάπτυξη και την  συνεργασία.

ΚΟΙΝΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ και οι κοινές ευθύνες

Προς το παρόν, τόσο η Κίνα όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους, την προώθηση της απασχόλησης, τη βελτίωση της διαβίωσης των ανθρώπων και την προώθηση της οικονομικής αναδιάρθρωσης. Η επέκταση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς θα είναι προς όφελος των δύο λαών.

Έτσι, μια υγιή ανάπτυξη της  σχέσης της Κίνας  και των Η.Π.Α.. απαιτείται από τις δύο πλευρές.

Ο Chas Freeman, πρώην Αμερικανός Βοηθός Υπουργός Άμυνας,είπε στο  Xinhua ε σε πρόσφατη συνέντευξή του, ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οικονομικά αλληλένδετες και πολιτικά ενεργοί, αλλά υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη.

Στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι τα δύο έθνη έχουν ολοκληρώσει τις αντίστοιχες μεταβάσεις  στην ηγεσία τους, οι διμερείς σχέσεις έχουν δει μια καλή αρχή, όπως ο  Xi και ο Ομπάμα μίλησαν στο τηλέφωνο, και μια σειρά από ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ επισκέφθηκαν την Κίνα ο ένας μετά τον άλλο, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών, Jacob Lew, τον Γραμματέα του κράτους, Τζον Κέρι, και  τον Mάρτιν Dempsey, ο πρόεδρος της Μεικτής Αρχηγών του προσωπικού.

Ο Ruan Zongze, αναπληρωτής επικεφαλής του Κινέζικου Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών, ανέφερε ότι η επερχόμενη συνάντηση Ξι-Ομπάμα  θα μπορούσε να συμβάλει στη διαμόρφωση της ανάπτυξης της  σχέσης  Κίνας-ΗΠΑ.

"Οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σήμερα πολλές ευκαιρίες, καθώς και προβλήματα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να επιβαρυνθούμε από τα προβλήματα αυτά. Αντ 'αυτού, θα πρέπει να εξετάσουμε τη σχέση από μια μακροπρόθεσμη προοπτική», είπε.

Ο Ruan είπε επίσης ότι η συνάντηση θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για τους δύο ηγέτες να διαμορφώσουν τους μελλοντικούς διμερείς δεσμούς με τρόπους που είναι διαφορετικοί από τα προηγούμενα μοντέλα.

Σε όλο τον κόσμο, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού ,είναι που η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται τα πιο επικαλυπτόμενα συμφέροντα. Ως εκ τούτου, είναι κοινό καθήκον τους για να καταλάβουν πώς πρέπει να διατηρήσουν την ειρήνη και την προώθηση της συνεργασίας στην περιοχή.

Αυτή τη στιγμή, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού βλέπει την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο, και έχει μια σημαντική δύναμη για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Ωστόσο, η περιοχή αντιμετωπίζει, επίσης, μια σειρά από αβεβαιότητες, όπως η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, τις περιφερειακές εδαφικές διαφορές, καθώς και την πολιτική των ΗΠΑ  προς την Ασία.

Κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αντιπρόεδρος της Κίνας το Φεβρουάριο του περασμένου έτους, ο Ξι  είπε ότι η μεγάλη περιοχή του Ειρηνικού έχει αρκετό χώρο για την ανάπτυξη τόσο της Κίνας όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών, στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχουν  με θετικό τρόπο στην περιοχή.

Και αναμένεται ότι κατά την επερχόμενη συνάντηση, ο Ξι και ο Ομπάμα θα επικοινωνούν και να συντονιστούν μεταξύ τους πάνω από τα πολιτικά, τα οικονομικά και τα ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Σε όλο τον κόσμο, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά κοινών προκλήσεων, όπως η υποτονική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ο προστατευτισμός του εμπορίου,η  λανθασμένη νομισματική πολιτική, οι συνεχείς αναταραχές στη Δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική - τη συριακή σύγκρουση, ιδίως, το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα, και την κλιματική αλλαγή.

Ο Jin Canrong, Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Renmin του Πεκίνου, δήλωσε ότι κατά τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, η επιτάχυνση της εκβιομηχάνισης σε παγκόσμια κλίμακα έχει, από τη μία πλευρά,  μια τεράστια κοινωνικοοικονομική πρόοδο, ενώ από την άλλη  έχει δημιουργήσει πολλά παγκόσμια προβλήματα. Υπάρχει μια δυνατότερη έκκληση για παγκόσμια διακυβέρνηση.

Κανένα έθνος δεν μπορεί να χειριστεί αυτά τα προβλήματα μόνο του, είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να ενώσουν τα χέρια τους στις δράσεις.

"Ως εκ τούτου, η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι απαραίτητη μόνο για τα δύο έθνη, αλλά και για τον κόσμο γενικότερα. Και οι δύο χώρες πρέπει να μοιραστούν τις ευθύνες τους στο θέμα αυτό», είπε.

Ο Νικόλαος Ρ. Lardy, ανώτερος συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, είναι οι δύο κορυφαίες  μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, που θα πρέπει να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους και να ενισχύσουν το συντονισμό, ιδίως σε μια εποχή που η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ-  έχει επισκιάσει τις μελλοντικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κατά την ανάπτυξη της Κίνας και των Η.Π.Α..στις  σχέσεις, δεν υπάρχει μόνο πραγματιστική συνεργασία, αλλά και η στρατηγική επικοινωνίας. Σε κάποιο βαθμό, η στρατηγική επικοινωνία διαδραματίζει πιο σημαντικό ρόλο και στην πραγματικότητα καθορίζει το επίπεδο της ρεαλιστικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η στρατηγική επικοινωνίας θα αποτελέσει προτεραιότητα στην επερχόμενη συνάντηση μεταξύ Ξι και  Ομπάμα.

Ο Tao Wenzhao, ένας συνεργάτης του Ινστιτούτου Αμερικανικών Σπουδών της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, είπε ότι η σινο-ΗΠΑ είναι το υψηλότερο επίπεδο στρατηγικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότερες από 90 πλατφόρμες για την επικοινωνία και τη συνεργασία ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον σε διάφορα επίπεδα, οι πρόσωπο με πρόσωπο συναντήσεις μεταξύ των κορυφαίων ηγετών παραμένουν ο πιο σημαντικός μηχανισμός των διαλόγων, είπε ο Tao.

Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Kέρι, ο Ξι τόνισε τη σημασία του υψηλού επιπέδου επικοινωνίας, λέγοντας ότι θα ήθελε να διατηρήσει την επαφή με τον Πρόεδρο Ομπάμα.

Ο Ξι κάλεσε επίσης τις δύο χώρες να κάνουν το καλύτερο στους μηχανισμούς της Κίνας-ΗΠΑ ,του Στρατηγικού και Οικονομικού Διαλόγου και η Κίνα-ΗΠΑ διαβούλευση υψηλού επιπέδου.

Επί του παρόντος, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να καταβάλλουν κοινές προσπάθειες για την οικοδόμηση μιας εταιρικής σχέσης συνεργασίας και τη διερεύνηση τρόπων για την ανάπτυξη ενός νέου τύπου σχέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Αλλά οι δύο πλευρές πρέπει να ενισχύσουν τη στρατηγική της αμοιβαίας εμπιστοσύνης τους, η οποία παραμένει ένα πιεστικό καθήκον.

Κατά την συνάντηση ,με την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Lew το Μάρτιο, ο Πρόεδρος Ξι κάλεσε τις δύο χώρες να δουν τα αντικειμενικά στάδια ανάπτυξης του άλλου, να σέβονται τα συμφέροντα του άλλου για την περαιτέρω ανάπτυξη και θεωρούν την ευκαιρία της άλλης πλευράς και τις προκλήσεις, όπως τη δικιά τους.

Ο Τόμας Ντόνιλον, σύμβουλος στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ , απέρριψε την ιδέα της «αντιπαράθεσης» ή την «αυτοσυγκράτηση» που υπάρχει μεταξύ των δύο εξουσιών κατά τη διάρκεια μιας εξωτερικής πολιτικής ομιλίας στο Asia Society το Μάρτιο.

Από την αντίληψη ότι η άνοδος μιας νέας εξουσίας έχει οδηγήσει συχνά σε σύγκρουση με μια ήδη καθιερωμένη κατάσταση,ο Ντόνιλον είπε ότι αυτό το μοτίβο δεν ισχύει απαραιτήτως για τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον καλωσορίζει ένα ειρηνικό και ευημερούντα  Πεκίνο.

Ο Jin, από τη Σχολή Διεθνών Σπουδών στο Renmin University, δήλωσε ότι η μηδενικού αθροίσματος θεωρία των παιγνίων έχει οδηγήσει σε έντονες συγκρούσεις μεταξύ των καθιερωμένων εξουσιών και των αναδυόμενων χωρών, και ως εκ τούτου ο Πρόεδρος Ξι έχει προτείνει τη δημιουργία ενός νέου τύπου σχέσεων μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Η επικείμενη συνάντηση μεταξύ της κορυφής της  Κίνας και των ηγετών των ΗΠΑ μπορεί να παρέχει έναν οδικό χάρτη για τη δημιουργία μιας τέτοιας σχέσης, πρόσθεσε ο Jin.

Ο Ruan, από το Κινέζικο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών, τόνισε ότι τα δύο έθνη πρέπει να σέβονται τις διαφορές του άλλου, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει να σκιαγραφήσουν τις προοπτικές στους  Κίνα-ΗΠΑ δεσμούς, από μια νέα προοπτική.

ALL-ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ διπλωματία της Κίνας

Η συνάντηση μεταξύ του Ξι και του Ομπάμα τον επόμενο μήνα θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ως μια σημαντική κίνηση για τη νέα κινεζική ηγεσία για την προώθηση όλων των διαστάσεων στην διπλωματία σε μια νέα εποχή.

Πριν από τη συνάντηση, ο Ξι θα κάνει κρατικές επισκέψεις στο Τρινιντάντ και το Τομπάγκο, την Κόστα Ρίκα και το Μεξικό.

Τον Μάρτιο, ο Ξι επισκέφθηκε τη Ρωσία, την Τανζανία, τη Νότια Αφρική και τη Δημοκρατία του Κονγκό. Αυτό ήταν το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό ως νέος επικεφαλής της Κίνας .Ο Ξι συμμετείχε επίσης στην πέμπτη σύνοδο κορυφής BRICS στο Durban της Νότιας Αφρικής.

Τον Απρίλιο, ο Ξι παρακολούθησε το Boao Φόρουμ για την Ασία,στο Ετήσιο Συνέδριο του 2013 στην επαρχία Χαϊνάν της Νότιας Κίνας. Έκανε μια  ομιλία κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του φόρουμ και συνάντησε πολλούς ξένους ηγέτες στο περιθώριο του φόρουμ.

Επί του παρόντος, ο κινέζος  Πρωθυπουργός, Li Keqiang, επισκέπτεται την Ινδία, στο πρώτο σκέλος του πρώτου ξένου ταξιδιού του από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, το Μάρτιο. Θα επισκεφθεί, επίσης, το Πακιστάν, την Ελβετία και τη Γερμανία.

"Σε μια-δυο μήνες, οι Κινέζοι ηγέτες έχουν ήδη ταξιδέψει σε διάφορες ηπείρους του κόσμου. Η Κίνα διεξάγει μια ολικής-διαστάσεων διπλωματία σε μια νέα μόδα", δήλωσε ο Tao από το Ινστιτούτο Αμερικανικών Σπουδών της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.

Η Κινεζική Η.Π.Α.. σχέση είναι μία από τις πιο σημαντικές διμερείς στον κόσμο , των οποίων η παγκόσμια επιρροή έχει πάει πολύ πέρα ​​από τη συνηθισμένη κατάσταση στις σχέσεις κράτους-, είπε ο Ruan.

Πρόσθεσε ότι η Κινεζο- Η.Π.Α.. σχέση έχει καταλάβει μια ιδιαίτερη θέση σε όλες τις διαστάσεις στην διπλωματία της Κίνας, η οποία έχει επηρεάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις σχέσεις της Κίνας με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις, τις γειτονικές χώρες ή διεθνείς οργανισμούς.              http://english.cpc.people.com.cn/206972/206976/8257488.html     ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ CHINA PEOPLE:Corfiatiko.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου