Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Να δοθεί λύση για το εφάπαξ βοήθημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Να δοθεί λύση για το εφάπαξ  βοήθημα των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή του εφάπαξ βοηθήματος από το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) και για τη μείωση του κατά 30%, λόγω του ν.4093, κατέθεσε η Μίκα Ιατρίδη.

Στην ερώτησή της, η βουλευτής Δωδεκανήσου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό, να κάνει μια ρύθμιση, ώστε όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους για το εφάπαξ βοήθημα, μέχρι και την 31-12-2012 να λάβουν το βοήθημα αυτό, χωρίς να υποστούν τη μείωση του 30% που προβλέπεται στο ν. 4093 και να λάβει μέτρα, για την κάλυψη των αναγκών του ΤΑΠΙΤ σε προσωπικό, ώστε να διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις το συντομότερο δυνατόν.

Στην ερώτηση της κ. Ιατρίδη αναφέρονται τα εξής:
“Το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) είναι ο ασφαλιστικός οργανισμός ο οποίος καταβάλλει εφάπαξ βοήθημα σε αρκετές κατηγορίες ιδιωτικών υπαλλήλων. Μια από τις κατηγορίες αυτές είναι και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, των οποίων το βοήθημα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση της εικοσαετίας.

Λόγω των μεγάλων ελλείψεων του ΤΑΠΙΤ σε προσωπικό, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων, παρά την εσωτερική λύση που έδωσε το ΤΑΠΙΤ, με την αξιοποίηση όλων σχεδόν των υπαλλήλων του, κάθε Παρασκευή, στη διεκπεραίωση των αιτήσεων των ασφαλισμένων. Επιπλέον, οι καθυστερήσεις αυτές, δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, οι οποίοι, για λίγες ημέρες διαφορά στην κατάθεση των δικαιολογητικών τους, χάνουν, όπως και πολλοί εργαζόμενοι, το 30%, περίπου, του ποσού του εφάπαξ βοηθήματος, λόγω της ψήφισης του ν.4093.

Επειδή για τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων δεν ευθύνονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι οποίοι έχουν πληρώσει τις εισφορές τους, αλλά οι τραγικές ελλείψεις στο προσωπικό του ΤΑΠΙΤ. Επειδή το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος είναι σημαντικό, ειδικά εν μέσω της σφοδρής οικονομικής κρίσης, και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί έχουν σχεδιαστεί, με βάση και τη χορήγηση του βοηθήματος αυτού.

Επειδή, μέχρι τώρα, όσοι κατέθεταν τα δικαιολογητικά τους εντός της ίδιας χρονιάς υπάγονταν στο ίδιο καθεστώς, ενώ τώρα, με την ψήφιση του ν.4093, προκύπτουν εξαιρέσεις, για λίγες μόνο ημέρες εντός του ίδιου έτους και άρα ορισμένος αριθμός ξενοδοχοϋπαλλήλων αναμένεται να λάβει το εφάπαξ βοήθημα μειωμένο κατά 30%.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Μελετάται η περίπτωση να γίνει ρύθμιση, ώστε όλοι όσοι κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους για το εφάπαξ βοήθημα, μέχρι και την 31-12-2012 να λάβουν το βοήθημα, αυτό χωρίς να υποστούν τη μείωση του 30% που προβλέπεται στο ν.4093;

2. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στο προσωπικό του ΤΑΠΙΤ, όπως παραδέχεται και στις ανακοινώσεις του το Ταμείο, ώστε να διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις και να καταβάλλεται το βοήθημα το γρηγορότερο δυνατόν;
Η Ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου