Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Το σύμπλεγμα των μετασεισμικών δονήσεων, νέοι κίνδυνοι.

               Συχνές και υψηλότερες κορυφές, γιατί τα περιοδικά είναι οι χάρτες των περιοχών sismiche.Il σεισμός συγκλονίζει και πίσω τρεις φορές την ημέρα με ένα επίπεδο υψηλότερο από ό, τι πέμπτη βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην καρδιά της κοιλάδας του Πάδου. Είχαν περάσει μόλις εννέα ημέρες μετά τον πρώτη σεισμό (5,9). Είναι φυσιολογικό ή υπάρχει κάτι λάθος; «Θα πρέπει να ενημερώσετε τον χάρτη του σεισμικού κινδύνου», λέει ο υπουργός περιβάλλοντος Corrado Clini. «Είναι ίσως αλήθεια," προσθέτει ο Stephen Gresta, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV).
                "Αλλά κυρίως - πρόσθετο - θα πρέπει να ενημερώσετε πώς να διαβάζουν τους χάρτες. Δεν υπάρχουν αρκετά για να εξετάσει μια αξία της χαμηλής περιοχής κινδύνου. Τι πρέπει να κάνετε, για να κατανοήσουν καλύτερα το πρόβλημα, είναι να συνδυάσετε δύο κάρτες που χρησιμοποιούνται σήμερα. Μια εκφράζει την πιθανότητα που μπορεί να υπάρχει ένας σεισμός, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του παρελθόντος, από το οποίο αναδύονται οι αξίες του κινδύνου και θεωρείται από τους μηχανικούς για την κατασκευή, η δεύτερη κάρτα παρακολουθεί την ένταση των μεγίστων. Από τον γάμο τους μπορούν να προκύψουν χρήσιμες πληροφορίες και πιο πλούσια συμπεράσματα από ό, τι σήμερα. "         

                   


                  Όμως, κατά την αξιολόγηση των κινδύνων στους οποίους είναι εκτεθειμένες οι περιοχές της Χερσονήσου, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να το καθιστά δύσκολο στις έρευνες. «Η κοιλάδα του Πάδου επανειλημμένα έχει πληγεί από το σεισμό - ο πρόεδρος συνέχισε INGV - έλλειψη επαρκών πληροφοριών σχετικά με την παραμόρφωση του εδάφους. Για να προσδιοριστεί με βεβαιότητα εάν η ακολουθία των κορυφών με ορισμένη ένταση, προέκυψε τους τελευταίους μήνες με κάποια συχνότητα, εκφράζει ένα ανώμαλο φαινόμενο ή εάν αποτελεί μέρος μιας φυσικής διαδικασίας θα απαιτούσε πιο ακριβή στοιχεία. Στην περιοχή μόνο από την αλλαγή της χιλιετίας είναι η έγκαιρη ανίχνευση της κατάστασης, συνεχώς ,και τώρα έχουμε ενταθεί μέσα τους, αλλά ο χρόνος που διατίθεται για τους φοιτητές είναι ακόμη πολύ μικρός για να προτείνουμε χρήσιμες οδηγίες. Χρειάζονται πολλά χρόνια για την κατασκευή των κατάλληλων στατιστικών στοιχείων. "
              Σήμερα, η εκτίμηση στην οποία προέβη το INGV των γεωφυσικών ερευνών,τείνει να δείτε τη χθεσινή εκδήλωση ως έκφραση του κανόνα. "Καμία έκπληξη - Marzocchi στις σημειώσεις του Warner -. Αυτός ο σεισμός θα μπορούσε να συμβεί γύρω από έξι βαθμούς μεγέθους, είχαν πει από την πρώτη μέρα. Έπεσε στις αποδόσεις δυνατό. " "Δεν είναι αδιανόητο ότι οι άλλοι θα τους επιτρέψουν να το αποδείξουν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες - προσθέτει ο Αντόνιο Piersanti -.Οι Σεισμοί είναι συγκεντρωμένοι, όπως τους αποκαλούμε. Η πρώτη εκδήλωση δημιουργεί διαταραχές στο έδαφος, από το οποίο μπορεί την άνοιξη να συμβούν άλλοι σεισμοί των οποίων η συχνότητα δεν είναι ούτε προβλέψιμοι ούτε πάντα η ίδια. " Τι συμβαίνει στο βάθος δεν είναι, δυστυχώς, εύκολα κατανοητό και είπε ότι οι νέες κρίσεις είναι πάντα μικρότερες από τις πρώτες. "Μπορεί να υπάρχουν ακόμα ισχυρότερες παραστάσεις - λέει ο Αλεσάντρο Αμάτο - και θα μπορούσα να της δώσω έναν μακρύ κατάλογο. Για παράδειγμα, στον σεισμό του Friuli το 1976 μετά τον σεισμό της πρώτης Μάη , ακολούθησε ένας άλλος το Σεπτέμβριο του 1984 στο Val Comino, στο Εθνικό Πάρκο Abruzzo, οι δύο σεισμοί, της 7ης Μαΐου και 11 συνδέθηκαν, και πάλι σε 1997 στην Umbria και Marche,που έχουν το σεισμό Colfiorito, όπως ήταν γνωστό, με την βασιλική της Ασίζης που επλήγησαν.
                   Η αιτία που τους προκαλεί είναι πάντα η ίδια, δηλαδή, η συμπίεση που ασκείται από την αφρικανική πλάκα στην βόρεια με την Ευρασιατική. Αυτό δημιουργεί μια περιοχή υψηλού κινδύνου στο Νότο, ειδικά στη Σικελία, και ο κίνδυνος αυξάνεται στη συνέχεια κατά μήκος της χερσονήσου,τα Απέννινα και οι κινήσεις μας θυμίζουν συχνά για τη σύγκρουσή τους με τις Άλπεις Η αφρικανική πλάκα, κατακερματισμένη, σέρνεται αυξάνοντας την επικίνδυνη ζώνη στην Αδριατική και στη Βόρεια Ανατολή. Ο σεισμός της Friuli ήταν στην πραγματικότητα συνδεδεμένος με αυτό.
            Η κοιλάδα του Πάδου, τότε, είναι το βορειότερο τμήμα της Αφρικανικής πλάκας και κατά συνέπεια δεν μπορεί να μείνει αλώβητη από αυτά τα φαινόμενα, αν και στατιστικά με λιγότερο έντονη. Η περιοχή επλήγη από τον σεισμό της 20 Μαΐου, έχει έρθει να αυξηθεί έως και κατά 15 εκατοστά,όπως έχουν ανακαλύψει οι δορυφόροι COSMOSkyMed της ιταλικής ASI Οργανισμό Διαστήματος. Η πεδιάδα, επίσης, έχει σχηματιστεί από τα θαλάσσια ιζήματα,και ενισχύει τα αποτελέσματα ενός σεισμού. Παραμένει ανοικτό σε αυτό το σημείο, η ερώτηση του Προέδρου Stephen INGV Gresta: υπάρχει κάτι ασυνήθιστο στην πραγματικότητα το περασμένο έτος;            http://www.corriere.it/cronache/12_maggio_30/scosse-a-grappolo-giovanni-caprara_11b16dfa-aa1a-11e1-8196-b3ccb09a7f99.shtml                 ΑΠΟΔΟΣΗ:Corfiatiko.blogspot.com. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου