Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Ξέρουν πού είναι θαμμένοι Ελληνες στρατιώτες στα Κατεχόμενα, αλλά αδρανούν.

Τουρκοκύπριοι έχουν υποδείξει σημείο με ομαδικό τάφο Ελλήνων της ΕΛΔΥΚ από την εισβολή στην Κύπρο, αλλά οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν αντιδράσει άμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου


Ξέρουν πού είναι θαμμένοι Ελληνες στρατιώτες στα Κατεχόμενα, αλλά αδρανούν
Ακυρώθηκε η σημερινή συνεδίαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Εποτροπής, η οποία επρόκειτο να εξετάσει το θέμα που προέκυψε μετά την αντιπαράθεση Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμέων (ΔΕΑ) και Ινστιτούτου Νευρολογίας Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) για το πρόγραμμα Ταυτοποίησης Λειψάνων Αγνοουμένων και Πεσόντων από την τουρκική εισβολή του 1974 Ελληνοκυπρίων, Ελλήνων και Τουρκοκυπρίων καθώς και από τις δικοινοτικές ταραχές του 1963-64.
Αρμόδιος κοινοβουλευτικός παράγοντας περιορίστηκε στην αναφορά ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής αναβλήθηκε, χωρίς, όπως είπε, να γνωρίζει τον λόγο.
Έγκυρες πηγές του ΑΜΠΕ αναφέρουν ότι η ΔΕΑ φέρεται να έχει από καιρό πληροφορίες από Τουρκοκύπριους για ομαδικό τάφο, στα κατεχόμενα, οπλιτών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), αλλά έως τώρα ουδέν έπραξε για να αρχίσει εκταφή στον χώρο. Άγνωστο παραμένει, αν τις ίδιες πληροφορίες γνώριζε και η Λευκωσία, δεδομένου ότι εκπροσωπείται στη ΔΕΑ, και κατά πόσο έχει ενημερώσει αρμοδίως την Αθήνα.

Βαθιά λύπη για το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατή η συνέχιση της συνεργασίας του με τη ΔΕΑ/UNDP (σσ. όπου UNDP, Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών) στο Πρόγραμμα Ταυτοποίησης Λειψάνων Αγνοουμένων και Πεσόντων, εκφράζει σε δελτίο Τύπου, που εξέδωσε, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ).
Το ΙΝΓΚ υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα γενετικής ταυτοποίησης των Αγνοουμένων είχε αναληφθεί από το Ινστιτούτο το 1996, με μοναδικό γνώμονα την προσφορά της εμπειρογνωμοσύνης και των υποδομών του, προς επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος που αφορά πολλούς Κυπρίου, αναφέροντας πως «όλα αυτά τα χρόνια, διεκπεραίωνε τις υποχρεώσεις του στο ακέραιο, με συνέπεια και υπευθυνότητα, χρησιμοποιώντας πάντα τις πλέον σύγχρονες και ορθές επιστημονικές πρακτικές».
Στο δελτίο του προστίθεται πως, ωστόσο, από τις αρχές του 2011, αφότου δηλαδή έληξε το τελευταίο συμβόλαιο, η ΔΕΑ/UNDP αποφάσισε να αλλάξει το καθεστώς συνεργασίας με το ΙΝΓΚ και να προτείνει νέο συμβόλαιο, νέες διαδικασίες ταυτοποιήσεων και νέα αρχιτεκτονική του προγράμματος.
Το Ινστιτούτο τονίζει ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε δημόσια αντιπαράθεση, ως προς τις αιτίες και τους υπαίτιους της διακοπής της συνεργασίας με τη ΔΕΑ/UNDP. Εκφράζει δε την ελπίδα ότι «η στάση αυτή δεν θα ερμηνευθεί» ως αδυναμία του να υπεραμυνθεί των αποφάσεων του, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, είναι πλήρως και λεπτομερώς τεκμηριωμένες και επιβεβαιώνονται από την επιτυχή υλοποίηση του Προγράμματος από το 1996 έως το 2011.

Από την πλευρά της, η ΔΕΑ σε αντίστοιχη ανακοίνωση αναφέρει ότι μαζί με το DEA/UNDP βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης συμβολαίου με τη Διεθνή Επιτροπή Αγνοούμενων σχετικά με το Πρόγραμμα Ταυτοποίησης Λειψάνων Αγνοουμένων και Πεσόντων.
Σημειώνει ότι το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, εκ μέρους της ΔΕΑ, έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών για εργαστήριο γενετικής, κατά την οποία αρκετά διακεκριμένα εργαστήρια γενετικής από ολόκληρο τον κόσμο συμμετείχαν στον διαγωνισμό για το συμβόλαιο, σύμφωνα με τους αυστηρούς όρους και κανονισμούς του UNDP. Επί του παρόντος, το UNDP βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης του συμβολαίου με τη Διεθνή Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ICMP).
Ταυτόχρονα, η ΔΕΑ ενημερώνει τις οικογένειες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων ότι «λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις για να διασφαλίσει ότι το έργο θα συνεχιστεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ποιότητας και χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις».
Η βάση δεδομένων δειγμάτων αναφοράς από οικογένειες Ελληνοκυπρίων αναφέρει πως «πρόκειται να είναι υπό την επίβλεψη της ηγεσίας της ελληνοκυπριακής κοινότητας και η βάση δεδομένων των δειγμάτων αναφοράς από οικογένειες Τουρκοκυπρίων υπό την επίβλεψη της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας αντίστοιχα». Τα λείψανα των αγνοούμενων θα συνεχίσουν να φυλάγονται στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ στη Λευκωσία, ενώ η Διεθνής Επιτροπή Αγνοούμενων θα λαμβάνει μόνο τα δείγματα τα οποία είναι αναγκαία για εξέταση DNA. Η ανακοίνωση καταλήγει ότι οι τελικές ταυτοποιήσεις θα γίνονται στην Κύπρο από ομάδα γενετιστών και από τις δυο κοινότητες.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου