Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Η πραγματική Ατλαντίδα; Ο απίστευτος διαδραστικός χάρτης αποκαλύπτει τις χαμένες βυθισμένες πόλεις σε όλο τον κόσμο - από μια "καταραμένη" πόλη στη Γερμανία μέχρι μια υποβρύχια πυραμίδα στην Ιαπωνία.

 Για περισσότερα από 2.000 χρόνια, η χαμένη πόλη της Ατλαντίδας έχει γοητεύσει τους κυνηγούς θησαυρών και τους εξερευνητές.Αλλά παρά τις αμέτρητες θεωρίες και τις δεκαετίες αναζήτησης, η χαμένη πόλη παρέμεινε πεισματικά χαμένη.

Ενώ η ίδια η Ατλαντίδα μπορεί να μην είναι παρά ένας μύθος, οι αρχαιολόγοι έχουν αποκαλύψει πραγματικές βυθισμένες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Από μια "καταραμένη" πόλη στη Γερμανία μέχρι μια μυστηριώδη υποβρύχια πυραμίδα στην Ιαπωνία, αυτοί οι πνιγμένοι κόσμοι μπορεί να είναι ακόμα πιο παράξενοι από κάθε μύθο.

Αν λοιπόν έχετε όρεξη να κυνηγήσετε κάποιους χαμένους πολιτισμούς, η MailOnline δημιούργησε αυτό το απίστευτο διαδραστικό, αποκαλύπτοντας τις χαμένες βυθισμένες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

The legend of Atlantis was mentioned in the writings of the Greek philosopher Plato around 360 BCE (artist's impression)

The legend of Atlantis was mentioned in the writings of the Greek philosopher Plato around 360 BCE (artist's impression)

Ο θρύλος της Ατλαντίδας αναφέρεται στα γραπτά του Έλληνα φιλοσόφου Πλάτωνα γύρω στο 360 π.Χ.

Στους διαλόγους του, ο Πλάτωνας αναφέρει ότι κάποτε υπήρχε ένας πανίσχυρος προηγμένος πολιτισμός που βυθίστηκε στους ωκεανούς αφού χτυπήθηκε από βίαιους σεισμούς και πλημμύρες.

Ωστόσο, δεν ήταν πραγματικά μέχρι τον 19ο αιώνα που κάποιοι άνθρωποι άρχισαν να εικάζουν ότι υπήρχε κάποια αλήθεια πίσω από αυτές τις ιστορίες.

Το 1882, ο Ignatius Donnelly, ένας Αμερικανός συγγραφέας και πολιτικός, δημοσίευσε το βιβλίο "Atlantis: The Antedeluvian World" (Ατλαντίδα: Ο κόσμος του Αντεντελούβιου), το οποίο πρότεινε ότι η Ατλαντίδα ήταν μια χαμένη ήπειρος που καταστράφηκε από μια βιβλική πλημμύρα.

Έκτοτε, μια σειρά από άγριες θεωρίες έχουν υποστηρίξει ότι η Ατλαντίδα βρίσκεται παντού, από την Ανταρκτική μέχρι το Τρίγωνο των Βερμούδων.

Χρησιμοποιώντας τον διαδραστικό μας χάρτη μπορείτε να εξερευνήσετε τον κόσμο των πραγματικών βυθισμένων πόλεων.

Απλώς κάντε κλικ και σύρετε για να πλοηγηθείτε στο χάρτη ή χρησιμοποιήστε τη βελόνα πυξίδας στην επάνω δεξιά γωνία για να περιστραφείτε.

Για να μεγεθύνετε ή να σμικρύνετε, χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα συν και μείον ή κάντε κύλιση με το ποντίκι σας ενώ κρατάτε πατημένο το πλήκτρο 'Ctrl' στο πληκτρολόγιό σας. 

Για να μάθετε περισσότερα για αυτές τις μυστηριώδεις χαμένες πόλεις, κάντε κλικ ή περάστε το ποντίκι πάνω από τις εικόνες για να εμφανιστούν επιπλέον πληροφορίες.

Thonis Heracleion, Αίγυπτος 

Κρυμμένα στα θολά νερά στα ανοικτά των ακτών της Αλεξάνδρειας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα απομεινάρια μιας κάποτε πανίσχυρης πόλης.

Το Θώνις Ηράκλειον ήταν κάποτε η πύλη της Αρχαίας Αιγύπτου προς τη Μεσόγειο, μια ακμάζουσα πόλη-λιμάνι χτισμένη πάνω σε μια αλληλένδετη έκταση νησιών και ελών. 

Σε μια εκπληκτική ομοιότητα με την Ατλαντίδα, αυτή η μεγάλη πόλη, που χτίστηκε πριν από 2.700 χρόνια, γλίστρησε κάτω από τα νερά, αφού χτυπήθηκε από σεισμό. 

Ωστόσο, παρά την κάποτε τεράστια παρουσία της, η πόλη αυτή σύντομα έσβησε στη λήθη και μνημονεύεται μόνο ως το μέρος όπου ο Ηρακλής έφτασε για πρώτη φορά στην Αφρική και όπου η Ελένη της Σπάρτης βρήκε κάποτε καταφύγιο στους ελληνικούς μύθους. 

Μόνο το 2000, όταν οι δύτες έπεσαν για πρώτη φορά πάνω σε βυθισμένα αντικείμενα, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι η πόλη ήταν κρυμμένη, απλά εκτός οπτικού πεδίου, για χιλιάδες χρόνια.

Rungholt, Γερμανία  

Μόλις φέτος οι ερευνητές ανακάλυψαν την πόλη που είναι γνωστή ως "Ατλαντίδα της Γερμανίας".

Η πόλη Rungholt ήταν κάποτε ένας πλούσιος εμπορικός κόμβος στη Βόρεια Θάλασσα και φιλοξενούσε περίπου 3.000 ανθρώπους.

Αλλά για αιώνες, οι ερευνητές αναρωτιόντουσαν αν το Rungholt δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια προειδοποιητική ιστορία. 

Σύμφωνα με τον μύθο, η πόλη καταράστηκε ως τιμωρία για τα μεθυσμένα γλέντια των κατοίκων της και καταστράφηκε από μια μεγάλη πλημμύρα.  

Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, μια ομάδα ντόπιων μέθυσε ακόμη και ένα γουρούνι προτού αναγκάσει έναν ιερέα να του δώσει την τελευταία ιεροτελεστία.


Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν τώρα ότι οι φήμες αυτές είναι πιο αληθινές από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Το 1362 μια τεράστια καταιγίδα κατέκλυσε τα αντιπλημμυρικά έργα της πόλης, πνίγοντας τον οικισμό και οδηγώντας στην εγκατάλειψή του.

Έκτοτε, η πόλη βρίσκεται θαμμένη στα 40 μέτρα κάτω από τη λάσπη της βόρειας ακτής της Γερμανίας για πάνω από 660 χρόνια.

Οι ειδικοί χρησιμοποιούν τώρα μαγνητικές τεχνικές για να χαρτογραφήσουν τη διάταξη της πόλης και έχουν βρει ακόμη και τα απομεινάρια της κύριας εκκλησίας της.


Atlit Yam, Ισραήλ 

Το Atlit Yam είναι ένας από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους βυθισμένους οικισμούς που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ.

Τα ερείπια που βρέθηκαν στη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ κοντά στη σημερινή πόλη Atlit χρονολογούνται από το 7000 π.Χ. και εκτείνονται σε 40.000 τετραγωνικά μέτρα.

Πιστεύεται ότι οι κάτοικοί του ζούσαν στην τότε ακτή, καλλιεργώντας τη γη και ψαρεύοντας στη θάλασσα για να συντηρηθούν.

Ωστόσο, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μόλυνε τα πηγάδια και σιγά σιγά βύθισε ολόκληρη την πόλη.

Όμως, παρά την απίστευτη ηλικία της, η πόλη είναι εντυπωσιακά καλά διατηρημένη.

Σκελετοί παραμένουν ανενόχλητοι στους τάφους τους και οι αρχαιολόγοι έχουν βρει ακόμη και τα υπολείμματα αρχαίων σκαθαριών στα βυθισμένα πλέον σιλό σιτηρών.

Το πιο περίεργο είναι ότι ένας μυστηριώδης πέτρινος κύκλος έχει βρεθεί βυθισμένος στην περιοχή.


Παυλοπέτρι, Ελλάδα.

Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι η ιστορία του Πλάτωνα για την Ατλαντίδα είναι ένας μύθος, ορισμένες θεωρίες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να είναι μια αναφορά στον πανίσχυρο Μινωικό πολιτισμό. 

Αυτός ο αρχαίος λαός κυβέρνησε μεγάλο μέρος της Ελλάδας από το 3000-1100 π.Χ. περίπου από το κέντρο εξουσίας του στο νησί της Κρήτης.

Το Παυλοπέτρι, μια βυθισμένη πόλη στη νότια Λακωνία, είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ίχνη αυτής της αυτοκρατορίας της Εποχής του Χαλκού.

Πιθανότατα εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν 5.000 χρόνια γύρω στο 2800 π.Χ., θα ήταν ένα θαύμα αρχαίας οργάνωσης και θα φιλοξενούσε περίπου 2.000 ανθρώπους.

Με ημι-μονοκατοικίες, κήπους και τακτοποιημένους δρόμους προσφέρει μια σπάνια ματιά στη δύναμη αυτού του προηγμένου πρώιμου πολιτισμού.


Μνημείο Yonaguni, Ιαπωνία. 

Το 1987, ο Kihachiro Aratake, ένας ντόπιος δύτης, ανακάλυψε έκπληκτος αυτό που φαινόταν να είναι μια τεράστια πυραμίδα στα ανοικτά των ακτών των νότιων νησιών Ryukyu της Ιαπωνίας.

Αυτό που βρήκε ο Aratake ήταν ένα οικοδόμημα 165 επί 65 πόδια (50 επί 20 μέτρα) από φαινομενικά σκαλισμένα πέτρινα σκαλοπάτια. 

Κάποτε πήρε το παρατσούκλι "η Ατλαντίδα της Ιαπωνίας", οι ειδικοί πιστεύουν ότι η στοιβαγμένη δομή που μοιάζει με πυραμίδα είναι ηλικίας άνω των 10.000 ετών.

Ενώ ορισμένες θεωρίες ενθουσιάζονται αρκετά υποδηλώνοντας ότι αυτό χτίστηκε από έναν αρχαίο υπερπολιτισμό, μπορεί να υπάρχει και μια πιο ψύχραιμη εξήγηση. 

Όπως και το Giant's Causeway στη Βόρεια Ιρλανδία, αυτό θα μπορούσε απλώς να είναι ένας φυσικός σχηματισμός βασάλτη που τείνει να σχηματίζει πολύ ευθείες ρωγμές.

Ωστόσο, για όποιον είναι αρκετά γενναίος για να βουτήξει σε αυτή την εκπληκτική δομή αυτοπροσώπως, αυτή η γνώση είναι απίθανο να την κάνει να φαίνεται λιγότερο απόκοσμη.


Port Royal, Τζαμάικα 

Όταν σκεφτόμαστε μια πόλη που βυθίζεται στα κύματα, τείνουμε να φανταζόμαστε ότι αυτό συνέβη κάπου στο αρχαίο παρελθόν.

Όμως το Πορτ Ρόγιαλ της Τζαμάικα βίωσε την κατακλυσμιαία στιγμή του λιγότερο από 400 χρόνια πριν. 

Σήμερα η τοποθεσία του σημερινού Port Royal, και ίσως πιο γνωστή για την έδρα του Διεθνούς Αεροδρομίου Norman Manley, αυτός ο οικισμός ήταν κάποτε ένα διαβόητο κέντρο πειρατών.

Η πόλη ήταν τόσο διαβόητη για τα ποτά, τις ερωτικές γυναίκες και τη βία της, που ονομάστηκε "η πιο κακή και αμαρτωλή πόλη του κόσμου". 

Ωστόσο, το 1692 ένας καταστροφικός σεισμός έπληξε την πόλη, βυθίζοντας 33 στρέμματα του οικισμού και σκοτώνοντας 2.000 ανθρώπους.

Πολλά από τα σπίτια παραμένουν ακόμη άθικτα και λίγο-πολύ αδιατάρακτα ακριβώς κάτω από τα ρηχά παράκτια νερά.


dailymail.co.uk

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου