Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Βίντεο: Τεράστιες βολίδες και ένας μικρός ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΗΣ φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό και χτυπούν το έδαφος σε όλο τον κόσμ

 


Πυροβολίδες μετεωριτών φωτίζουν τον ουρανό σε όλο τον κόσμο βίντεο. μέσω βίντεο Youtube

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν πέφτει ο ουρανός στα κεφάλια μας! Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί πολύ φωτεινοί μετεωρίτες (ακόμα και ένας μικρός αστεροειδής) καταγράφηκαν από κάμερες σε όλο τον κόσμο. Εδώ μια στρογγυλοποίηση:

Μετέωρη βολίδα πάνω από τη Νέα Αγγλία και τη Νέα Υόρκη στις 21 Ιανουαρίου

Η American Meteor Society έλαβε 10 αναφορές σχετικά με μια βολίδα που παρατηρήθηκε πάνω από CT, MA, Massachusetts, ME, NY, Rhode Island και RI την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024 γύρω στις 09:05 UT. Ένα πολύ μεγάλο!

Εκπληκτική βολίδα μετεωριτών πάνω από την Ισπανία και την Πορτογαλία στις 21 Ιανουαρίου

Αυτό το βίντεο δείχνει ένα εκπληκτικό bolide που καταγράφηκε στις 21 Ιανουαρίου, στις 21:03 τοπική ώρα (ισοδύναμο με 20:03 παγκόσμια ώρα). Ήταν πιο φωτεινό από την πανσέληνο. Η βολίδα παρατηρήθηκε από μεγάλο αριθμό περιστασιακών αυτόπτων μαρτύρων, οι οποίοι το ανέφεραν στα κοινωνικά δίκτυα.

Το συμβάν δημιουργήθηκε από ένα βράχο (ένας μετεωροειδής) από έναν κομήτη που χτύπησε την ατμόσφαιρα με περίπου 89.000 km/h. Η βολίδα ξεπέρασε τα νότια της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Ξεκίνησε σε υψόμετρο περίπου 101 km πάνω από τη Valencia del Mombuey (επαρχία Badajoz, Ισπανία), μετακινήθηκε νότια, συνέχισε στα νοτιοανατολικά της Πορτογαλίας και τελείωσε σε ύψος περίπου 40 km πάνω από το San Bartolomé de la Torre (επαρχία της Huelva). , Ισπανία).

Αυτός ο φωτεινός μετεωρίτης καταγράφηκε στο πλαίσιο του έργου SMART, που λειτουργεί από το Δίκτυο Μετεωριτών Νοτιοδυτικής Ευρώπης (SWEMN) από τους σταθμούς παρατήρησης μετεωριτών που βρίσκονται σε Huelva, La Hita (Toledo), Calar Alto, Sierra Nevada, La Sagra (Γρανάδα) , Σεβίλλη και El Aljarafe (Σεβίλλη). Το συμβάν αναλύθηκε από τον κύριο ερευνητή του έργου SMART: Δρ. Jose M. Madiedo, από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Ανδαλουσίας (IAA-CSIC).

Μικρός αστεροειδής χτυπά τη Γη πάνω από τη Γερμανία τη νύχτα στις 21 Ιανουαρίου

Τις βραδινές ώρες της 21ης ​​Ιανουαρίου 2024 – 90 λεπτά πριν από την πρόσκρουση στον ευρωπαϊκό ουρανό – η NASA είπε ότι ένας μικρός αστεροειδής θα χτυπούσε την ατμόσφαιρα της Γης. Και το χτύπησε το έκανε. Ο διαστημικός βράχος χτύπησε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα πάνω από μια περιοχή δυτικά του Βερολίνου, στη Γερμανία. Ο αστεροειδής είχε διάμετρο μόνο περίπου 1 μέτρο (3 πόδια). Δεν αποτελούσε κίνδυνο για τους ανθρώπους στο έδαφος. Ωστόσο, είναι πιθανό ο αστεροειδής να έχει απλώσει μικρούς μετεωρίτες πάνω από το τοπίο.

Τις ώρες από τότε, πλάνα από τη βολίδα στον ουρανό πάνω από τη Γερμανία έρχονται στα social media.

Ο κυνηγός αστεροειδών Krisztián Sárneczky από τη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, ανακάλυψε τον αστεροειδή μόνο λίγο πριν την πρόσκρουση. Ο Sárneczky έχει γίνει διάσημος για ανακαλύψεις της τελευταίας στιγμής όπως αυτή, συμπεριλαμβανομένων των ανακαλύψεων ενός αστεροειδούς που έπεσε πάνω από τη Γαλλία το 2023 και ενός άλλου που χτύπησε πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό το 2022.

Ο μικρός αστεροειδής έλαβε την προκαταρκτική ονομασία Sar2736. Στη συνέχεια, το Κέντρο Μικρών Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης του έδωσε μια επίσημη ετικέτα 2024 BX1.

Αν τραβήξατε φωτογραφίες του αστεροειδούς να καίγεται πάνω από την Ευρώπη, μοιραστείτε τις μαζί μας!

Βίντεο από την πρόσκρουση του αστεροειδούς

Καθώς φλεγόταν μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης, ο μικρός αστεροειδής εμφανίστηκε ως βολίδα, δηλαδή ένας πολύ φωτεινός μετεωρίτης ή πεφταστέρι.

Πυροβολίδα μετεωριτών πάνω από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία στις 18 Ιανουαρίου

Η American Meteor Society έλαβε 95 αναφορές σχετικά με μια βολίδα που εθεάθη πάνω από τη Βρετάνη, την κομητεία Κάβαν, την κομητεία Κορκ, την κομητεία Kildare, την κομητεία Offaly, την κομητεία Wicklow, Αγγλία, Νορμανδία, Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία και Ουαλία την Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024 γύρω στις 18:10 UT .

βολίδα μετεωριτών πάνω από το Οχάιο και άλλες πολιτείες στις 18 Ιανουαρίου

Η American Meteor Society έλαβε 56 αναφορές σχετικά με μια βολίδα που εμφανίστηκε πάνω από το IN, MI, Michigan, NY, OH, Ohio, Ontario, PA, VA και WI την Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2024 γύρω στις 00:30 UT.

Μετέωρη βολίδα πάνω από τη Γαλλία και την Ισπανία στις 16 Ιανουαρίου

Η American Meteor Society έλαβε 455 αναφορές σχετικά με μια βολίδα που παρατηρήθηκε πάνω από τις Auvergne-Rhône-Alpes, Nouvelle-Aquitaine, Occitanie, Okzitanien και Provence-Alpes-Côte d'Azur την Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2024 γύρω στις 06:46 UT.

Πυροβολίδα μετεωριτών πάνω από την Αλμπέρτα, τη Μοντάνα και το Σασκάτσουαν στις 15 Ιανουαρίου

Η American Meteor Society έλαβε 9 αναφορές σχετικά με μια βολίδα που παρατηρήθηκε πάνω από την Αλμπέρτα, το MT και το Σασκάτσουαν τη Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2024 γύρω στις 11:58 UT.

Είδατε ένα από αυτά; Ή μήπως κάποιο άλλο που δεν ανέφερα παραπάνω; Ο ουρανός παίρνει φωτιά αυτή τη στιγμή! Και αναρωτιέμαι γιατί…

strangesounds.org

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου