Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024

Η χρονιά που πέρασε ήταν «στο χείλος». Θα μπορούσε το 2024 να είναι η χρονιά της καταστροφής;

 Ο αρθρογράφος του CNN Nick Paton Walsh περιέγραψε στο αναλυτικό του υλικό έναν κόσμο που βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου.

Ο δημοσιογράφος επισημαίνει μια σειρά από πιθανές κρίσεις που θα μπορούσαν να συμβούν το 2024.

Ανάμεσα τους:

  • Συνέχιση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, στις οποίες η Ρωσία φαίνεται να κερδίζει το πάνω χέρι.
  • Μια πιθανή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν που θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάδοση των πυρηνικών όπλων στην περιοχή.
  • Ο διχασμός στις Ηνωμένες Πολιτείες που προκλήθηκε από τις προεδρικές εκλογές.
  • Ενίσχυση αυταρχικών καθεστώτων στον κόσμο.

Ο συγγραφέας του άρθρου υποστηρίζει ότι αυτές οι κρίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφή εάν δεν αποτραπούν. Ωστόσο, ο Walsh επισημαίνει επίσης ότι τα χειρότερα δεν έχουν συμβεί ακόμη και ότι υπάρχει ελπίδα για ένα ειρηνικό μέλλον.

Ουκρανία

Η σύγκρουση στην Ουκρανία συνεχίζεται για περισσότερο από ένα χρόνο και είναι η μεγαλύτερη ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, γράφει ο δημοσιογράφος. Επί του παρόντος, η Ρωσία φαίνεται να κερδίζει το πάνω χέρι στο πεδίο της μάχης. Έχει σημειώσει σημαντικά κέρδη στη νότια και ανατολική Ουκρανία και οι ουκρανικές δυνάμεις αρχίζουν να υποχωρούν.

Εάν η Ρωσία μπορέσει να συνεχίσει τις επιτυχίες της, θα μπορούσε να καταλάβει πλήρως τη νότια και την ανατολική Ουκρανία. Αυτό θα οδηγήσει σε μια ανθρωπιστική καταστροφή και θα απειλήσει την ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης.

«Τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν από το ΝΑΤΟ για την καλοκαιρινή αντεπίθεση στην Ουκρανία δεν έφεραν τα τόσο απαραίτητα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση των πιθανών συνεπειών της εκλογικής αναταραχής των ΗΠΑ το 2024», τόνισε ο ειδικός .

Πυρηνική συμφωνία του Ιράν

Το Ιράν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες εδώ και αρκετά χρόνια για να αναβιώσει την πυρηνική συμφωνία. Εάν η συμφωνία πραγματοποιηθεί, θα επιτρέψει στο Ιράν να χαλαρώσει τους πυρηνικούς περιορισμούς του. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάδοση των πυρηνικών όπλων στην περιοχή και σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Διάσπαση στις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διανύουν μια περίοδο βαθύ διχασμού. Οι προεδρικές εκλογές του 2024 είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο αμφιλεγόμενες από τις εκλογές του 2020. Εάν οι εκλογές συνοδεύονται από βία ή ταραχές, θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ενίσχυση «αυταρχικών» καθεστώτων

Υπάρχει άνοδος των αυταρχικών καθεστώτων σε όλο τον κόσμο. Στη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες, οι ηγέτες επιδιώκουν να ενισχύσουν τη δύναμή τους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και νέες συγκρούσεις, γράφει ο Walsh.

Πιθανότητα καταστροφής

Η πιθανότητα μιας καταστροφής το 2024 εξαρτάται από το πώς εξελίσσονται οι κρίσεις που αναφέρονται παραπάνω. Εάν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία συνεχιστούν και η Ρωσία κατακτήσει τα νότια και τα ανατολικά της χώρας, αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ευρώπη. Εάν επιτευχθεί μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, θα μπορούσε να οδηγήσει στη διάδοση των πυρηνικών όπλων στην περιοχή. Εάν υπάρξει διάσπαση στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση της χώρας. Και αν τα αυταρχικά καθεστώτα συνεχίσουν να δυναμώνουν, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συνθήκες που μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή

Για να αποφευχθεί η καταστροφή, οι παραπάνω κρίσεις πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά είναι δυνατό.

Στην Ουκρανία, όλα μπορούν να σταματήσουν μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν μπορεί να επιτευχθεί εάν και οι δύο πλευρές είναι πρόθυμες να κάνουν παραχωρήσεις. Οι διχασμοί στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να ξεπεραστούν μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Και τα αυταρχικά καθεστώτα μπορούν να περιοριστούν μέσω της διεθνούς πίεσης και της υποστήριξης της δημοκρατίας.Ο κόσμος βρίσκεται στην άκρη μιας αβύσσου. Μια καταστροφή θα μπορούσε να συμβεί το 2024 εάν δεν αποτραπούν οι κρίσεις που αναφέρονται παραπάνω. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα για ένα ειρηνικό μέλλον. Εάν οι χώρες συνεργαστούν, μπορούν να λύσουν αυτές τις κρίσεις και να αποτρέψουν την καταστροφή.

"Η άφιξη του 2024 δεν σημαίνει ότι πρέπει να σκάψουμε καταφύγια ή να μετακινηθούμε στα νότια της Αργεντινής. Αλλά ο κόσμος είναι πράγματι πιο εύθραυστος από ό,τι έχουμε δει εδώ και δεκαετίες. Τα καλά νέα είναι ότι τα χειρότερα φέτος δεν έχουν γίνει συνέβη ακόμη, επομένως μπορεί να μην συμβεί τον επόμενο χρόνο ή και ποτέ», κατέληξε ο παρατηρητής.

pravda.ru
ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου