Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Kiyosaki: Γελάστε όσο θέλετε, αλλά έρχεται παγκόσμια τραπεζική κρίση και… το μεγαλύτερο κραχ στην Ιστορία.

 Πριν καταρρεύσει η Lehman Brothers το 2008 είχε κρούσει τον κώδωνα για αυτό το γεγονός…

Προειδοποίηση σχετικά με την αμερικανική όσο και την παγκόσμια αγορά μετοχών απηύθυνε προς την επενδυτική κοινότητα ο γνωστός οικονομολόγος και συγγραφέας Robert Kiyosaki.
Τι συνέβη: Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναμόχλευσε προηγούμενες προειδοποιήσεις του σχετικά με το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ:
Όπως σημείωσε, πριν καταρρεύσει η Lehman Brothers, το 2008, είχε κρούσει τον κώδωνα για αυτό το γεγονός… ενώ επεσήμανε πως σε εμφάνισή του στο Fox News προέβλεψε τον θάνατο του ελβετικού οικονομικού γίγαντα Credit Suisse.
«Γελάστε όσο θέλετε, έρχεται μια παγκόσμια τραπεζική κρίση» υποστήριξε.
Πράγματι, πέρα από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, σε βιβλίο του, το 1997, ο Ιαπωνοαμερικανός επιχειρηματίας είχε γράψει: «Οι αποταμιευτές είναι χαμένοι» και «το σπίτι σου δεν είναι περιουσιακό στοιχείο».
Αυτό έγινε πραγματικότητα το 2008.

Πιο αναλυτικά, απευθυνόμενος σε όσους τον χλευάζουν, είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω όσους γελούσαν μαζί μου, επειδή συνιστούσα στους ανθρώπους να αγοράσουν και να εξοικονομήσουν ασήμι από το 2010.
Δεν είναι εύκολο να λέμε στους ανθρώπους ότι οι κυβερνήσεις κλέβουν τον πλούτο μας.
Ωστόσο, γελάστε όσο θέλετε. Δεν είναι ακόμα πολύ αργά.
Το τραπεζικό μας σύστημα είναι χρεοκοπημένο.
Αγοράστε χρυσό, ασήμι, Bitcoin όσο ακόμα μπορείτε.
Αν μπορείτε, βρείτε με στο πρόγραμμα του Wolf Blitzer στο CNN.
Τότε, το 2008, έλεγα πως η Lehmann Brothers θα συντριβεί, προτού συντριβεί.
Ο Wolf γέλασε με αυτό.
Το 2023 βρέθηκα στην εκπομπή του Neil Cavuto στο Fox Business και υποστήριζα πως ο τραπεζικός γίγαντας Credit Suisse θα πτωχεύσει, όπως και έγινε.
Πιθανότατα, η UBS United Bank of Switzerland να καταρρεύσει στη συνέχεια.
Γελάστε όσο θέλετε, έρχεται παγκόσμια τραπεζική κρίση».

«FYI. Η τρραπεζική πίστωση μόλις ξεπουλήθηκε όπως το 2008.
Πάρτε μετρητά από τις τράπεζες, θα χρειάζεστε μετρητά.
Αυτή μπορεί να είναι η αρχή της μεγαλύτερης συντριβής στην ιστορία.
Ελπίζω να κάνω λάθος, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για ρωσική ρουλέτα με τη ζωή σου»

Υπενθυμίζεται πως η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η επακόλουθη ύφεση και το κραχ στις μετοχές οφείλονταν στην αγορά κατοικίας - για την ακρίβεια, στην αγορά ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου.
Οι τράπεζες έδιναν στεγαστικά δάνεια σε δανειολήπτες με αμφισβητούμενο πιστωτικό προφίλ.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βαρύνονταν με τα παράγωγα μέσα που βασίζονταν σε αυτά τα ενυπόθηκα δάνεια έγραψαν τεράστιες ζημίες.
Οι Bear Stearns και Lehman Brothers ήταν θύματα αυτής της εξέλιξης.

Σύμφωνα με τον Kiyosaki, η Μεγάλη Ύφεση διήρκεσε 25 χρόνια, από το 1929 έως το 1954, ενώ χρειάστηκαν ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και τόνοι πλαστών χρημάτων για να βγούμε από την τελευταία Ύφεση.
«Πόσος χρόνος θα σας πάρει για να βγείτε από τη Μεγάλη Ύφεση στην οποία εισήλθαμε το 2020, τη χρονιά που ο Biden έγινε Πρόεδρος και αμέσως έκοψε τον αγωγό Keystone, προκαλώντας τον πληθωρισμό να ξεπεράσει την οροφή.
Επίσης προσέλαβε αμέσως 87.000 εφοριακούς.
Είναι εύκολο να δεις ότι το σχέδιο του Biden είναι να κλέψει τον πλούτο σου μέσω του πληθωρισμού και της φορολογίας.
Το πόσο καιρό θα διαρκέσει η Νέα Μεγάλη Ύφεση θα εξαρτηθεί από εσάς.
Η επόμενη Μεγάλη Ύφεση θα μπορούσε να είναι το καλύτερο πράγμα που σας έχει συμβεί ποτέ εάν είστε έτοιμοι για αυτήν».

Επικείμενο κραχ στο χρηματιστήριο;

Όπως ειπώθηκε, ο Kiyosaki απηύθυνε νέα προειδοποίηση, και αυτή τη φορά αφορούσε το χρηματιστήριο.
«Προσέξτε την επόμενη προειδοποίησή μου», είπε, προσθέτοντας ότι «ο S&P είναι ο επόμενος, ο οποίος θα καύσει εκατομμύρια συνταξιούχους που έχουν λογαριασμούς 401k και IRA».
(401k, IRA: Οι δύο κύριες επιλογές για αποταμίευση για συνταξιοδότηση περιλαμβάνουν προγράμματα 401k και ατομικούς λογαριασμούς συνταξιοδότησης (IRA).
Όταν οι εργοδότες θέλουν να δώσουν στους υπαλλήλους τους ένα φορολογικό αβατάνζ σε ό,τι αφορά τον τρόπο αποταμίευσης για τη συνταξιοδότηση, προσφέρουν συμμετοχή σε πρόγραμμα καθορισμένων εισφορών, όπως το 401k.
Οι εργαζόμενοι συνήθως συνεισφέρουν ένα ποσοστό του μισθού τους στο 40k, ενώ ο εργοδότης μπορεί να προσφέρει αντίστοιχες εισφορές μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο.
Τα άτομα μπορούν να επιλέξουν να αποταμιεύσουν μόνα τους και να ανοίξουν ένα λογαριασμό IRA (ένα άτομο μπορεί να έχει και 401(k) και IRA).
Ωστόσο, οι IRA δεν παρέχουν αντίστοιχες εισφορές από έναν εργοδότη.
Διάφοροι τύποι IRA έχουν συγκεκριμένα όρια εισοδήματος και εισφορών, καθώς και τα δικά τους φορολογικά πλεονεκτήματα.
Τόσο οι παραδοσιακοί IRA όσο και οι 401(k) έχουν το πλεονέκτημα της αναβολής φόρου.
Οι φόροι αναβάλλονται μέχρι να αποσυρθούν τα κεφάλαια.
Οι περισσότεροι IRA και 401k δεν επιτρέπουν αναλήψεις πριν ο ιδιοκτήτης συμπληρώσει την ηλικία των 59½ ετών).
Μέχρι στιγμής φέτος, ο δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 19,92%, στο υψηλότερο επίπεδο (κλείσιμο) από τις 29 Μαρτίου 2022.
Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να γίνεται λιγότερο επιθετική, η αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί μείωση επιτοκίων κάποια στιγμή στο μέσα του 2024.
Η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πού θα κατευθυνθεί το επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed, το οποίο με τη σειρά του θα εξαρτηθεί από την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Τα περισσότερα δημόσια κεφάλαια επενδύουν σε αμοιβαία κεφάλαια που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο ακολουθώντας ευρύτερους δείκτες - αμυντική στρατηγική για να περιοριστούν οι ζημίες.
Τυχόν κατάρρευση του χρηματιστηρίου θα μπορούσε να καταστήσει τις επενδύσεις τους άχρηστες και να στερήσει από το κοινό χρήματα που διαθέτουν για τη συνταξιοδότησή τους.

bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου