Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

F-16 στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι έφθασε στην Ολλανδία – Σύμφωνία για παράδοση 42 μαχητικών.

 Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφθασε σήμερα στην Ολλανδία στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειάς του να ενισχύσει την αεράμυνα της χώρας του μερικές μέρες αφότου οι ΗΠΑ ενέκριναν την πιθανή παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από την Ολλανδία και την Δανία.

Ο Ζελένσκι θα έχει συνάντηση με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε σε στρατιωτική αεροπορική βάση στο Αϊντχόβεν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ρούτε χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Τον Μάιο ο Ρούτε είχε δηλώσει ότι η Ολλανδία σκεφτόταν σοβαρά να παραδώσει στην Ουκρανία F-16, αλλά δεν ήταν σαφές πόσα θα είχε διαθέσιμα και πότε.

Η Ολλανδία, μαζί με την Δανία, έχουν τους τελευταίους μήνες ηγηθεί των διεθνών προσπαθειών να εκπαιδευτούν Ουκρανοί πιλότοι στον χειρισμό F-16 και τελικώς να παραδοθούν στην χώρα τα μαχητικά αυτού του τύπου για να την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την υπεροχή της Ρωσίας σε αυτό τον τομέα. Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Το βασικό ζήτημα είναι τα F-16 για την Ουκρανία, για να προστατεύσουμε τον λαό μας από τον ρωσικό τρόμο. Γινόμαστε ισχυρότεροι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ζελένσκι.

Η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει ακόμη την Παγκόσμια Σύνοδο Ειρήνης και την παραπομπή της Ρωσίας στην δικαιοσύνη, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ολλανδία μπορεί να δώσει 42 F-16 στην Ουκρανία

Χθες Σάββατο, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ είπε ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στον χειρισμό αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 έχει ξεκινήσει, αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες και πιθανόν περισσότερος χρόνος.

Ο Ρέζνικοφ επισήμανε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι οι έξι μήνες εκπαίδευσης θεωρούνται το ελάχιστο για τους πιλότους, αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την εκπαίδευση των μηχανικών αεροσκαφών.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στην Δανία και στην Ρουμανία, όπως έχουν πει αξιωματούχοι από μια συμμαχία 11 χωρών.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία για τον αριθμό των F-16 που θα μεταφερθούν στην Ουκρανία μόλις οι πιλότοι και οι μηχανικοί μας ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους. 42 μαχητικά. Και αυτό είναι μόνο η αρχή», ανακοίνωσε ο Ζελένσκι.

Η Ουκρανία, η οποία αναμένει ότι πολλές δεκάδες πιλότοι της θα εκπαιδευτούν σε αυτό τον τύπο των μαχητικών, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν περιμένει πως θα μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει αυτό το φθινόπωρο ή τον χειμώνα.

Η Ολλανδία μπορεί να παραδώσει στην Ουκρανία F-16 καθώς οι ένοπλες δυνάμεις της θα χρησιμοποιούν τα νεότερης γενιάς F-35.

Σύμφωνα με στοιχεία του ολλανδικού υπουργείου Άμυνας, η Ολλανδία διαθέτει 24 λειτουργικά F-16 τα οποία σταδιακά θα καταργηθούν μέχρι τα μέσα του 2024.

Άλλα 18 από τα μαχητικά, κατασκευής της Lockheed Martin, είναι διαθέσιμα προς πώληση, από τα οποία 12 έχουν πωληθεί υπό όρους. Χθες ο Ζελένσκι βρισκόταν στην Σουηδία, όπου είχε συνομιλίες για την πιθανότητα να προμηθευτεί η χώρα του μαχητικά τύπου Gripen.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου