Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Παγκόσμια ανησυχία για νέα επισιτιστική κρίση.

 Φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση προκαλεί η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, έπειτα και από τις νέες επιθέσεις με drones σε ουκρανικά σιτηρά.


Αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων

Οι ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιήθηκαν σήμερα νωρίς το πρωί σε λιμάνι της Οδησσού, κατέστρεψαν σχεδόν 40.000 τόνους σιτηρών που προορίζονταν για χώρες της Αφρικής, αλλά και την Κίνα και το Ισραήλ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ολεξάντρ Κουμπρακόφ.

«Οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε αποθήκες και σιλό σιτηρών, σχεδόν 40 χιλιάδες τόνοι σιτηρών, τους οποίους ανέμεναν οι χώρες της Αφρικής, η Κίνα και το Ισραήλ, καταστράφηκαν», ανέφερε ο Κουμπρακόφ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter.

Μετά το συγκεκριμένο πλήγμα, οι τιμές των σιτηρών παρουσίασαν άνοδο: Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5% αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε η εν λόγω επίθεση, μια τάση που παρέμεινε ανοδική καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σημειώνεται πως η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο και πολλές χώρες εξαρτώνται από τις εξαγωγές αυτές για να διασφαλίσουν την επισιτιστική τους ασφάλεια.

Ρωσία: Θα επιστρέψουμε στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά, μόνο όταν εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά μας
Την ίδια ώρα, σήμερα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την επίσκεψη του κ. Πούτιν στην Τουρκία.

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον ομόλογό του για τα δύο αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη που απέστειλε η Ρωσία για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Τουρκία, ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ρώσων τουριστών για την Τουρκία και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι, μέσω συλλογικών προσπαθειών, θα καταρριφθεί ρεκόρ στον τουρισμό φέτος.

Τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας δεν πρέπει να γίνονται βήματα που μπορεί να κλιμακώσουν την ένταση, ο Ερντογάν υπογράμμισε τη σημασία της Πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα, την οποία θεωρεί “γέφυρα ειρήνης”.

Επισημαίνοντας ότι η μακροπρόθεσμη διακοπή της Πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα δεν θα είναι προς όφελος κανενός και ότι οι χώρες με χαμηλό εισόδημα που έχουν ανάγκη από σιτηρά θα υποφέρουν περισσότερο, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι τιμές των σιτηρών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 23% κατά την περίοδο εφαρμογής, αυξήθηκαν κατά 15% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Πιέσεις για επανέναρξη συνομιλιών
Στο μεταξύ, νωρίτερα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε αισιόδοξη για το ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν συνομιλίες, προκειμένου να επανέλθει σε ισχύ η συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

Ερωτηθείσα αν διαπιστώνει πως έχουν γίνει απτά βήματα για την επάνοδο της συμφωνίας σε ισχύ, μετά την απόφαση της Ρωσίας να την εγκαταλείψει στα μέσα Ιουλίου, η κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ απάντησε πως «δεν έχει δει κάποιο τεκμήριο για αυτό ακόμη».

«Όμως υποπτεύομαι ότι [οι Ρώσοι] ξέρουν πως αν θέλουν τα λιπάσματά τους να διατίθενται στην αγορά, αν θέλουν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να βρεθεί τρόπος να γίνονται οι πληρωμές που ζητούν, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν σε αυτή τη συμφωνία. Γι’ αυτό συνεχίζω να είμαι αισιόδοξη, παρότι δεν υπάρχουν και πολλά για να αισιοδοξεί κανείς».

Σε έναν χρόνο, εξήχθησαν σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία, γεγονός που συνέβαλε στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα και απέτρεψε τον κίνδυνο ελλείψεων και ξεσπάσματος λιμών.

directus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου