Κυριακή, 9 Μαΐου 2021

Αγγλικός ο τετραγωνισμός του κύκλου./Φεύγουν lockdown και SMS, έρχεται το safe pass – Όσα θα ισχύουν από τη Δευτέρα./Ουρές πολιτών για ένα rapid test… πριν την εφαρμογή του safe pass (pics).

Στη νέα Γενεύη, που αναμένεται να συγκληθεί τους επόμενους δυο-τρεις μήνες, θα επιχειρηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να προωθηθεί ως «συμβιβασμός», μεταξύ των εκατέρωθεν θέσεων, η βρετανική φόρμουλα. Επιβεβαιώνοντας με αυτόν τον τρόπο εκείνο, το οποίο ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για «τετραγωνισμό του κύκλου». 
Αυτός ήταν και ο στόχος στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις 27-29 Απριλίου, γεγονός που φάνηκε μέσα από τις αρχικές παρεμβάσεις του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, αυτό δεν επιτεύχθηκε καθώς στις πρώτες συναντήσεις δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος, ούτε από την ελληνική πλευρά, ούτε από την τουρκική, για διαφορετικούς λόγους. Στη συνέχεια ο κ. Γκουτέρες άλλαξε τακτική, όχι όμως επί της ουσίας. Η αλλαγή του είχε να κάνει και με παρεμβάσεις που έγιναν από τρίτους. 


Υπενθυμίζεται συναφώς, ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες στις πρώτες χωριστές συναντήσεις με Αναστασιάδη και Τατάρ, την 27η Απριλίου, άνοιξε το θέμα της συζήτησης της κυριαρχίας, με στόχο να βρεθεί η «μέση οδός». Στη λογική, που επανέλαβε πολλές φορές, ως μεθοδολογία για την κατανομή της κυριαρχίας: «Από τη βάση (δύο κοινότητες) στην κορυφή (παραπέμπει σε συνομοσπονδία)». Στη λογική, δηλαδή, ότι το κράτος θα έχει κυριαρχία, που θα εκπηγάζει από κάθε κοινότητα χωριστά. Τούτο συνιστά «μετεξέλιξη» της κοινής δήλωσης Αναστασιάδη- Έρογλου της 11ης Φεβρουαρίου 2014( παράγραφος 3), που κάνει λόγο για κυριαρχία που εκπηγάζει από τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Η διαφορά, συνεπώς, της νέας προσέγγισης είναι πως η κυριαρχία θα εκπηγάζει από τις κοινότητες. 

Τι λένε οι Βρετανοί στη φόρμουλα τους; Ότι «τα κοινοτικά κυρίαρχα κρατίδια (Community States) θα ιδρύσουν την Κυπριακή Ομοσπονδιακή Δημοκρατία». Το ίδιο υποστηρίζουν εν πολλοίς και οι Τούρκοι, που θέλουν βασικά οι δυο κοινότητες, οντότητες, να δημιουργήσουν τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Θεωρούν πως το κατοχικό καθεστώς έχει κυριαρχία και πως θα πρέπει να αναγνωριστεί. 

Τα επόμενα βήματα.

Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη, σχετικά με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, εξετάζουν το ενδεχόμενο η φόρμουλα να παρουσιαστεί ως «γεφυρωτική πρόταση» του Γ.Γ. του Διεθνούς Οργανισμού. Επί τούτου θα πρέπει να επισημανθεί ότι πριν την άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης( 27-29 Απριλίου), υπήρξε συστηματική συνεργασία του ΟΗΕ με το Φόρεϊν Όφις με επίκεντρο τη βρετανική πρόταση. Συνεπώς, η ομάδα των Ηνωμένων Εθνών και ο ίδιος ο Γ.Γ. έχουν πλήρη εικόνα για όλες τις λεπτομέρειες της βρετανικής πρότασης και όπως φάνηκε αποφάσισαν να την προωθήσουν. 

Πώς θα γίνει αυτή η μεθόδευση από πλευράς του ΟΗΕ και παρασκηνιακά από τους Βρετανούς; Με πιέσεις και έμμεσους εκβιασμούς για απόδοση ευθυνών. Ένα δεδομένο που υπάρχει είναι πως η ελληνοκυπριακή πλευρά προσήλθε στην άτυπη Πενταμερή αποδεχόμενη το πλαίσιο του ΟΗΕ ενώ η τουρκική πλευρά πρόταξε τα δύο κράτη. Και ενώ με αυτό είναι ξεκάθαρο ποια πλευρά εμπόδισε την επίτευξη προόδου, ο Διεθνής Οργανισμός κρατά ίσες αποστάσεις. Κι αυτό επειδή ο κ. Γκουτέρες και η κ. Λουτ στέκουν, ως φαίνεται, στο γεγονός ότι και οι δυο πλευρές απέρριψαν την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για μια «συμβιβαστική» πρόταση στο θέμα της κυριαρχίας. Συνεπώς η εικόνα, που θέλουν να παρουσιάσουν είναι πως ευθύνονται και οι δύο πλευρές. Σημειώνεται συναφώς ότι οι Τούρκοι απέρριψαν τη «συμβιβαστική» πρόταση καθώς η γραμμή ήταν να επιμένουν μέχρι τέλους στα δύο κράτη, που θα συνεργάζονται μεταξύ τους, αφήνοντας προφανώς για τη συνέχεια τη συνομοσπονδία. 

Από τα όσα λέγονται παρασκηνιακά, οι Οηέδες φαίνεται να επιστρατεύσουν το εργαλείο της απόδοσης ευθυνών ακόμη και προς την ελληνική πλευρά, η οποία κινήθηκε εντός των πλαισίων του Διεθνούς Οργανισμού, όχι όμως τη φόρμουλα, που παρουσίασε ο κ. Γκουτέρες. Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας στις χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, την πρώτη ημέρα, είχε προειδοποιήσει πως θα κατέθετε την εντολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εάν δεν είχε αποτέλεσμα. 

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι στη νέα άτυπη σύναξη, τα Ηνωμένα Έθνη θα επιχειρήσουν, διά γεφυρωτικών προτάσεων, να προωθήσουν μια πρόταση, βρετανικής προέλευσης, με στόχο να ξεπεραστούν οι διαφορές στο θέμα της κυριαρχίας. Ένας «συμβιβασμός», σύμφωνα με τα όσα έχουν αναφέρει στο Φόρεϊν Όφις, ο οποίος μπορεί να χωρέσει στη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Άλλωστε, είναι προφανές πως η ονοματολογία δεν θα έχει καμία σημασία. Εκείνο που φαίνεται ότι προωθείται, ανεξαρτήτως τι θα ονομαστεί, είναι ένα μοντέλο συνομοσπονδίας, που θα μπορεί να λειτουργεί εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Όλα αυτά, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από τη στάση της Λευκωσίας. Μόνο εάν αποδεχθεί τις γεφυρωτικές προτάσεις θα συμφωνηθεί μιας μορφής συνομοσπονδία. 

ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ.

Στις παρασκηνιακές διεργασίες, το υπερδραστήριο Φόρεϊν Όφις, επιχειρεί να στηρίξει τις προτάσεις του με συμμαχίες. Το Λονδίνο επιχειρεί να πείσει την Ουάσινγκτον, η οποία μέχρι στιγμής παραμένει στις γνωστές διαχρονικές και επαναλαμβανόμενες θέσεις της στο Κυπριακό. Όπως τούτο επιβεβαιώθηκε και από το διάβημα προς τον Τούρκο πρέσβη, που έγινε μεσούσης της Πενταμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη. Το Λονδίνο προβάλλει, μεταξύ άλλων,  το επιχείρημα προς τους Αμερικανούς, πως θα πρέπει να έχουν από κοντά την Τουρκία, να δείχνουν κατανόηση στις ανησυχίες της, για να μην την σπρώξουν, τελείως, στην αγκαλιά της Μόσχας. 

Ο οξύθυμος Μεβλούτ και ο ντενκτασικός Τατάρ.

Οι συζητήσεις στη Γενεύη, στα πλαίσια των ολομελειών που συγκαλούσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών,  είχαν και στιγμές έντασης. Και το κλίμα γενικά δεν ήταν καλό. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια από τις συναντήσεις-ολομέλειες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φέρεται να σηκώθηκε από τη θέση του και με έντονο ύφος, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, άρχισε να φωνάζει λέγοντας ότι «δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη» και πως «άλλα λέγατε πριν και άλλα τώρα». Μάλιστα έκανε λόγο για έγγραφο που κατατέθηκε στις 3 Ιουλίου 2017 από την ελληνική πλευρά στο Κραν Μοντανά. Έγγραφο αυτής της ημερομηνίας δεν είχε υποβληθεί κι αυτό υποδείχθηκε από τον κ. Αναστασιάδη, γεγονός που οδήγησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να κοιτάξει προς την κατεύθυνση των συνεργατών του.  

Σε σχέση, πάντως, με την τακτική που ακολουθήθηκε από τουρκικής πλευράς, ήταν σαφές πως τις θέσεις -την πρόταση για τα δυο κράτη- τις διατύπωνε ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ακολουθούσε λέγοντας ότι συμφωνούσε και ότι η Τουρκία στήριζε την πολιτική αυτή. Ο Τατάρ, πάντως, πέρα από το έγγραφο που μοίρασε και παρουσίασε, μίλησε όπως ο πάλαι ποτέ κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς.  Μίλησε αρκετά για το παρελθόν, για τη δεκαετία του '60 και ανέπτυξε το γνωστό παραμύθι για τα τότε γεγονότα και το πόσο «υπέφεραν από τους Έλληνες οι Τουρκοκύπριοι». Η μακρά αναφορά του στο παρελθόν οδήγησε τον Γενικό Γραμματέα να ζητήσει όπως όλοι επικεντρωθούν στο μέλλον καθώς «για το παρελθόν δεν φαίνεται να συμφωνείτε».

philenews.com

Φεύγουν lockdown και SMS, έρχεται το safe pass – Όσα θα ισχύουν από τη Δευτέρα.

«Ξεκλειδώνει» η Κύπρος τα ξημερώματα της Δευτέρας (09/05), μετά το lockdown των δύο εβδομάδων. 
 
Τα SMS φεύγουν από τη ζωή μας, ωστόσο, σε αυτήν εισέρχεται το safe pass, το οποίο και θα απαιτείται σε χώρους συγχρωτισμού. 
 
Η επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών προκαλεί αισιοδοξία, καθώς σε μεγάλο αριθμό τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID19, τα κρούσματα είναι αισθητά μειωμένα. 
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες Σάββατο (09/05), από σύνολο 71,251 τεστ ανίχνευσης της νόσου, εντοπίστηκαν 397 νέα κρούσματα, ωστόσο, καταγράφηκαν άλλοι δύο θάνατοι. 
 
Με αυτή την εικόνα, η Κύπρος εισέρχεται αύριο σε μια νέα πραγματικότητα. 

 

Δείτε αναλυτικά τι θα ισχύει για το Safe pass.
 
 
1. Οι πολίτες μπορούν να παρουσιάζουν ένα εκ των πιο κάτω αποδεικτικών:
 
i) Πιστοποιητικό εμβολιασμού τουλάχιστον με μια δόση και αφού έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων. Οι πολίτες μπορούν να παρουσιάζουν την Κάρτα Εμβολιασμού που δίνεται στα Εμβολιαστικά Κέντρα, είτε
ii) Αποδεικτικό ότι ένα άτομο έχει νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες. Οι πολίτες μπορούν να παρουσιάζουν το γραπτό μήνυμα αποδέσμευσης ή το γραπτό μήνυμα ανάρρωσης που τους αποστέλλεται από το Υπουργείο Υγείας στο κινητό τους τηλέφωνο, είτε
iii) Εάν δεν ισχύει ένα από τα πιο πάνω, και ως προσωρινή λύση, δίνεται η επιλογή στους πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών. Για παράδειγμα, εάν το τεστ έγινε την Κυριακή στις 10 το πρωί θα έχει ισχύ μέχρι την Τετάρτη στις 10 το πρωί. Οι πολίτες μπορούν να παρουσιάζουν είτε το έντυπο που τους δίνεται από τα διάφορα σημεία δειγματοληψίας (βλ. πιο κάτω) είτε το γραπτό μήνυμα που αποστέλλεται στο κινητό τους τηλέφωνο με το αποτέλεσμα από την εξέταση. Διευκρινίζεται ότι πιστοποιητικά από τεστ αντισωμάτων ή self-test δεν θα γίνονται αποδεκτά.
 
2. Στην περίπτωση που ισχύει το σημείο 1 (ii) πιο πάνω, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:
 
• Κρούσμα κορωνοϊού θεωρείται άτομο το οποίο είχε διαγνωστεί θετικό στον ιό SARS-CoV-2 σε μοριακή εξέταση (PCR test) ή σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) από:
 κλινικό εργαστήρι που έχει επαληθεύσει τη διαδικασία διενέργειας της διαγνωστικής μεθοδολογίας που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού (RT-RCR), ή 
 κινητή μονάδα δειγματοληψίας rapid test μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας, ή 
 κλινικό εργαστήριο που πληροί τις προδιαγραφές του Υπουργείου Υγείας για διενέργεια rapid test αντιγόνου.
• Άτομο που έχει διαγνωστεί ως κρούσμα κορωνοϊού θα πρέπει να έχει δηλωθεί στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης (ΜΕΕ) του Υπουργείου Υγείας εντός εύλογου χρονικού διαστήματος από την ημέρα έκδοσης του αποτελέσματος. 
• Τα κρούσματα που δηλώνονται στη ΜΕΕ ινχηλατούνται και αποδεσμεύονται στη βάση πρωτοκόλλου είτε μετά από ενέργειες του Προσωπικού τους Ιατρού είτε από την Ομάδα Αποδέσμευσης της ΜΕΕ (εάν δεν υπάρχει Προσωπικός Ιατρός). 
• Τα άτομα που είναι καταχωρημένα στο αρχείο της ΜΕΕ και έχουν νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες, ανεξαρτήτως αν έχουν λάβει SMS αποδέσμευσης τον χρόνο της λήξης της καραντίνας τους, θα λάβουν εκ νέου SMS με αποδεικτικό ανάρρωσης μέχρι και αύριο, 9 Μαΐου, το βράδυ. Στο SMS ανάρρωσης θα αναφέρεται η περίοδος ισχύος του αποδεικτικού. Το γραπτό μήνυμα μπορεί να παρουσιάζεται σε περίπτωση ελέγχου. Για τα άτομα, όπως ανήλικοι ή ηλικιωμένοι που δεν έχουν προσωπικό κινητό τηλέφωνο, το SMS θα αποσταλεί στο κινητό τηλέφωνο του γονέα/κηδεμόνα ή του εκπροσώπου του ατόμου που είναι καταχωρημένο στο σύστημα.
• Όσα άτομα έχουν διαγνωστεί ως θετικά κρούσματα, έχουν αποδεσμευτεί αλλά δεν έχουν λάβει SMS ούτε κατά τον χρόνο λήξης της καραντίνας τους, αλλά ούτε και μέχρι αύριο το βράδυ, θα πρέπει να συμπληρώσουν την υπεύθυνη δήλωση που επισυνάπτεται και να την αποστείλουν το συντομότερο στο contacttracing2@moh.gov.cy. Το αίτημα θα εξεταστεί και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξει επικοινωνία από την Ομάδα Ιχνηλάτησης της ΜΕΕ για περαιτέρω οδηγίες. 
 
3. Υπενθυμίζεται ότι αποδεικτικό στοιχείο προσκομίζεται υποχρεωτικά στους ακόλουθους χώρους:
 
- Χώρους εστίασης (εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, σνακ μπαρ, κοκ)
- Χώρους θρησκευτικής λατρείας
- Υπαίθρια και κλειστά θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες παραστατικών τεχνών ή θεαμάτων
- Εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα λιανικού εμπορίου
- Κοινωνικές εκδηλώσεις όπως γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες
- Γυμναστήρια, σχολές χορού και σχολές άλλων αθλημάτων, σε όσους γυμνάζονται σε κλειστούς χώρους
- Οίκους ευγηρίας, κέντρα φιλοξενίας ηλικιωμένων, δομές φιλοξενίας χρόνιων πασχόντων και άλλες κλειστές δομές
- Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα
- Προεκλογικές συγκεντρώσεις σε θέατρα/αμφιθέατρα, χώρους εστίασης οικίες
- Συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις
- Καζίνο
 
4. Η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου δεν είναι υποχρεωτική για μετάβαση στους πιο κάτω χώρους:
 
- Κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής
- Τράπεζες
- Τμήματα/Υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού του ιδιωτικού, δημόσιο και ευρύτερου δημόσιο τομέα
- Επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων
- Λαϊκές αγορές, υπεραγορές, φούρνους, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φρουταρίες, μίνι-μάρκετ, περίπτερα, φαρμακεία
- Παραλίες
- Εξωτερικούς εκδρομικούς χώρους, φράγματα και ζωολογικοί κήποι.
 
5. Τη ευθύνη για τον έλεγχο κατοχής αποδεικτικού στοιχείου έχουν μόνο οι Λειτουργοί της Αστυνομίας ή των αρμόδιων Υπουργείων/Τμημάτων ανάλογα με τις επιχειρήσεις που εμπίπτουν στου τομείς της αρμοδιότητάς τους. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων/υποστατικών δεν έχουν ευθύνη για τον έλεγχο του αποδεικτικού στοιχείου και οι πολίτες δεν υποχρεούνται να παρουσιάσουν το αποδεικτικό στοιχείο που έχουν στην κατοχή τους σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.
 
Τι αλλάζει 
 
Α. Μετακινήσεις:
 
1. Ποιες ώρες ισχύει η απαγόρευση μετακινήσεων;
Η απαγόρευση μετακινήσεων ισχύει από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας.
 
2. Για ποιους λόγους επιτρέπεται η μετακίνηση κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας (11 το βράδυ με 5 το πρωί της επόμενης μέρας); 
Η μετακίνηση προσώπων κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας συνεχίζει να επιτρέπεται για τους ακόλουθους λόγους:
για σκοπούς εργασίας από και προς τους χώρους εργασίας με την παρουσίαση του Εντύπου Α, συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο από τον εργοδότη και το οποίο πιστοποιεί την αναγκαιότητα μετακίνησης τις πιο πάνω ώρες.
για σκοπούς αδήριτης και επείγουσας ανάγκης, δηλαδή για μετάβαση σε ιατρικό κέντρο ή νοσηλευτήριο ή φαρμακείο ή κτηνίατρο για επείγοντα ιατρικά περιστατικά και για μετάβαση για παροχή επείγουσας βοήθειας σε άτομα που αδυνατούν να αυτό-εξυπηρετηθούν ή που οφείλουν να αυτό-προστατευθούν.
 
3. Πόσες φορές ανά ημέρα θα επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση;
Η εφαρμογή αποστολής γραπτού μηνύματος στο 8998 για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση καταργείται από τις 10 Μαΐου και δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των μετακινήσεων που επιτρέπονται ανά άτομο την ημέρα.
 
Β. Κοινωνικές συναθροίσεις / εκδηλώσεις:
 
1. Σε ποιους χώρους επιτρέπονται οι συναθροίσεις;
Οι συναθροίσεις επιτρέπονται σε δημόσιους χώρους, όπως είναι τα πάρκα, οι πλατείες, τα φράγματα, οι εκδρομικοί χώροι, οι παραλίες, οι πεζόδρομοι, οι μαρίνες, οι ζωολογικοί κήποι, κτλ, νοουμένου ότι δεν υπερβαίνουν τα 10 άτομα ανά ομάδα, συμπεριλαμβανομένων και των ανήλικων.
 
Δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου.
 
2. Επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε οικίες;
 
Οι συναθροίσεις σε οικίες επιτρέπονται με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα, περιλαμβανομένων των ανήλικων.
 
3. Επιτρέπεται η διεξαγωγή γευμάτων / δείπνων για γάμους και βαφτίσεις;
Μέχρι τις 16 Μαΐου, επιτρέπεται η διεξαγωγή γευμάτων / δείπνων και οποιονδήποτε άλλων εκδηλώσεων για γάμους και βαφτίσεις με μέγιστο αριθμό 10 προσώπων, περιλαμβανομένων των ανηλίκων.
 
Από 17 Μαΐου 2021, επιτρέπεται η διεξαγωγή γευμάτων / δείπνων ΜΟΝΟ σε εξωτερικούς χώρους οργανωμένων υποστατικών εστίασης, αιθουσών διοργάνωσης εκδήλωσης και ξενοδοχείων, νοουμένου ότι οι παρευρισκόμενοι είναι καθήμενοι και με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 200 άτομα. Απαγορεύονται τα κοκτέιλ.
 
Από 1η Ιουνίου 2021, επιτρέπεται η διεξαγωγή γευμάτων / δείπνων και σε εσωτερικούς χώρους οργανωμένων υποστατικών εστίασης, αιθουσών διοργάνωσης εκδήλωσης και ξενοδοχείων, στη βάση του χρονοδιαγράμματος που έχει συμφωνηθεί.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου.
 
4. Επιτρέπονται οι προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών;
Επιτρέπονται οι προεκλογικές συγκεντρώσεις νοουμένου ότι τηρείται η πληρότητα  του χώρου που θα λάβει χώρα η εκδήλωση και οι παρευρισκόμενοι θα είναι καθήμενοι. Απαγορεύονται τα κοκτέιλ. Για παράδειγμα:
 
Σε ανοικτό θέατρο/αμφιθέατρο μέχρι 50% πληρότητα,
Σε κλειστό θέατρο/αμφιθέατρο μέχρι 30% πληρότητα, 
Σε σωματεία/ χώρους εστίασης σε εξωτερικό χώρο καθήμενοι, και
Σε οικίες ανώτατος αριθμός 10 άτομα συμπεριλαμβανομένων και των μονιμά διαμενόντων. 
 
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου.
 
Γ. Εκκλησιασμός
 
Από τις 10 μέχρι τις 16 Μαΐου, ο εκκλησιασμός και οι άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε χώρους θρησκευτικής λατρείας τελούνται με ανώτατο αριθμό ατόμων τα 50 άτομα.
 
Από τις 17 Μαΐου, επιτρέπεται η παρουσία πιστών με ανώτατο όριο φυσικής παρουσίας στο 30% της χωρητικότητας του χώρου θρησκευτικής λατρείας.
 
Από την 1η Ιουνίου, επιτρέπεται η παρουσία πιστών με ανώτατο όριο τη φυσική παρουσία στο 50% της χωρητικότητας του χώρου θρησκευτικής λατρείας.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση για την φυσική παρουσία πιστών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου.
 
Μέχρι τις 16 Μαΐου επιτρέπονται οι θρησκευτικές τελετές (βαφτίσεις, γάμοι, κηδείες) με μέγιστο αριθμό τα 10 πρόσωπα.
 
Από τις 17 Μαΐου, ο μέγιστος αριθμός ατόμων σε γάμους, βαφτίσεις και κηδείες εντός των χώρων θρησκευτικής λατρείας ορίζεται στο 30% της πληρότητας του χώρου.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου όπως περιγράφεται την ερώτηση 3.
 
Δ. Επαναλειτουργία επιχειρήσεων/χώρων:
 
Επιτρέπεται η λειτουργία όλων των εξωτερικών χώρων των πιο κάτω κατηγοριών των υποστατικών εστίασης, στη βάση του σχετικού πρωτοκόλλου:
- εστιατόρια, 
- ταβέρνες, 
- καφετέριες, 
- μπυραρίες, 
- σνακ-μπαρ και μπαρ, 
- καφενεία 
- χώρoι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων, κυλικείων ή/και αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κλπ.
 
Από την 1η Ιουνίου επιτρέπεται η επαναλειτουργία και των εσωτερικών χώρων των επιχειρήσεων εστίασης, στη βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου.
 

Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων λιανικού εμπορίου.
 
Παράλληλα, επιτρέπεται η λειτουργία του υπόλοιπου λιανικού εμπορίου, περιλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων, και των μεγάλων καταστημάτων, με τήρηση του μέτρου 1 ατόμου προς 10 τ.μ. ωφέλιμου χώρου.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου.
 
Επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής.
 
Επιτρέπεται η λειτουργία των κομμωτηρίων και των ινστιτούτων αισθητικής στη βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. 
 
Δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου.
 
Επιτρέπεται η λειτουργία γυμναστηρίων, σχολών χορού και σχολών άλλων αθλημάτων
 
Επαναλειτουργούν στη βάση των όσων ίσχυαν μέχρι τις 25 Απριλίου. 
 
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου για εκγύμναση στους εσωτερικούς χώρους.
 
4. Πώς λειτουργούν οι επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων;
 
Η λειτουργία επιχειρήσεων τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων επιτρέπεται τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων και  υπό τις προϋποθέσεις ότι τηρείται το μέτρο του 1 προσώπου ανά 10 τ.μ., χωρίς καθήμενους σε εσωτερικούς χώρους. Επιτρέπονται τα τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους.
 
Δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου.
 
5. Πώς θα επαναρχίσουν τη λειτουργία τους τα καζίνο;
 
Μέχρι τις 16 Μαΐου, η λειτουργία των καζίνο αναστέλλεται.
 
Από τις 17 Μαΐου, επιτρέπεται η λειτουργία των καζίνο με πληρότητα στο 30% της χωρητικότητάς τους και στη βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.
 
Από την 1η Ιουνίου, αυξάνεται το ποσοστό της πληρότητας στο 50% της χωρητικότητας.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου.
 
Επιτρέπεται η πρόσβαση σε κολυμβητήρια για σκοπούς άθλησης.
 
Επιτρέπεται η λειτουργία των κολυμβητηρίων για σκοπούς άθλησης στη βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου και των κατευθυντήριων οδηγιών του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού.
 
Επιτρέπεται η πρόσβαση στις παραλίες.
 
Στη βάση του πρωτοκόλλου που είχε εφαρμοστεί το καλοκαίρι του 2020.
 
Δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου.
 
Επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων, λούνα παρκ και θεματικών πάρκων;
 
Παραμένει η αναστολή λειτουργίας παιδότοπων, λούνα παρκ και θεματικών πάρκων μέχρι και τις 16 Μαΐου 2021. 
 
Από 17 Μαΐου 2021 επιτρέπεται η λειτουργία παιδότοπων, λουναπαρκ και θεματικών πάρκων στη βάση πρωτοκόλλου και μόνο εξωτερικοί χώροι, χωρίς τη διενέργεια κοινωνικών εκδηλώσεων.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου.
 
Επιτρέπεται η διεξαγωγή συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων;
 
Μέχρι τις 16 Μαΐου, δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων. 
 
Από τις 17 Μαΐου 2021, επιτρέπεται η διεξαγωγή των πιο πάνω, νοουμένου ότι τηρείται το μέτρο του 30% πληρότητας του εσωτερικού χώρου διεξαγωγής του συνέδριου, με απαγόρευση κοκτέιλ. 
 
Από την 1η Ιουνίου 2021 η πληρότητα ανέρχεται στο 50% της πληρότητας.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου.
 
Επιτρέπεται η λειτουργία κατασκηνωτικών χώρων;
 
Όχι, η λειτουργία των κατασκηνωτικών χώρων δεν επιτρέπεται.
 
Επιτρέπεται η διαμονή μόνιμα διαμενόντων στη Δημοκρατία σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα;
 
Από τις 10 Μαΐου επιτρέπεται η διαμονή μόνιμα διαμενόντων στη Δημοκρατία σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, με απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου όπως περιγράφεται την ερώτηση 3.
 
Ε. Πολιτισμός:
 
12. Ποιοι κλάδοι του πολιτισμού;
Μέχρι και τις 16 Μαΐου, επιτρέπεται η λειτουργία υπαίθριων και κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών παραστατικών τεχνών και θεαμάτων με μέγιστο αριθμό τα 50 άτομα.
 
Από τις 17 Μαΐου 2021, επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών θεάτρων, αμφιθεάτρων, κινηματογράφων, και αιθουσών παραστατικών τεχνών και θεαμάτων με πληρότητα μέχρι 30%. Στους υπαίθριους χώρους επιτρέπεται η λειτουργία με πληρότητα μέχρι 50% της χωρητικότητας. 
 
Από την 1η Ιουνίου, η πληρότητα και στους κλειστούς και στους υπαίθριους χώρους καθορίζεται στο 50% της χωρητικότητας και τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
 
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση αποδεικτικού στοιχείου.
 
Στ. Εκπαίδευση / Αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών:
 
13. Πώς θα γίνει η επαναλειτουργία με φυσική παρουσία των μαθητών των σχολικών μονάδων;
Όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης επαναρχίζουν από τις 10 Μαΐου με τη φυσική παρουσία των μαθητών. Τόσο το προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων όσο και οι μαθητές των Γυμνασίων, των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών, υποβάλλονται σε υποχρεωτικό εβδομαδιαίο rapid test. Οι μαθητές του β’ κύκλου των Δημοτικών Σχολείων υποβάλλονται προαιρετικά σε εβδομαδιαίο rapid test.
 
Οι μαθητές των Γυμνασίων, των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών και το προσωπικό των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ πριν την επιστροφή τους στις 10 Μαΐου και να προσκομίσουν αρνητικό αποτέλεσμα με ισχύ 72 ωρών.
 
14. Πώς λειτουργούν τα ομαδικά φροντιστήρια και οι αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για τα παιδιά 18 ετών και κάτω;
Επιτρέπονται όλα τα ομαδικά φροντιστήρια, καθώς και αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες για παιδιά κάτω των 18 ετών στη βάση του πρωτοκόλλου που ίσχυε μέχρι τις 25 Απρίλιου, ήτοι με μέγιστο αριθμό ατόμων τα 7 πρόσωπα , περιλαμβανομένου και του εκπαιδευτή (6+1). 
 
Για εξωσχολικές δραστηριότητες κλειστών χώρων με test 72 ωρών ενώ ανοικτών χωρών παραμένει ως έχει η υποχρέωση δηλ. υποχρεωτικό τεστ σε εβδομαδιαία βάση.  

Ουρές πολιτών για ένα rapid test… πριν την εφαρμογή του safe pass (pics).Ουρές πολιτών για ένα rapid test λόγω της αυριανής εφαρμογής του Safe pass – Φωτογραφίες από διάφορα σημεία δειγματοληψίας στην Πάφο.

Ενόψει των αυριανών χαλαρώσεων και την εισαγωγή της Κύπρου σε μια νέα πραγματικότητα με την εφαρμογή του Safe pass, χιλιάδες πολίτες σπεύδουν σήμερα στα σημεία δειγματοληψίας που λειτουργούν σε όλες τις Επαρχίες για να υποβληθούν σε rapid test και να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο αρνητικό αποτέλεσμα που θα τους δώσει το «πράσινο φως» για την ελεύθερη διακίνηση τους.


Δεδομένου ότι το safe pass θα εφαρμοστεί αύριο και το αρνητικό αποτέλεσμα rapid test είναι διάρκειας 72ωρών, για ελεύθερη διακίνηση σε χώρους εστίασης, γυμναστήρια κτλ, αρκετοί πολίτες επέλεξαν να σπεύσουν σήμερα στα σημεία δειγματοληψίας για να υποβληθούν σε εξέταση κορωνοϊού.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε αρκετά σημεία δειγματοληψίας να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές από κόσμο που περιμένουν για να υποβληθούν σε εξέταση με τη μέθοδο του rapid test.


Ενδεικτικές είναι οι πιο κάτω εικόνες που κατέγραψε από διάφορα σημεία δειγματοληψίας σε Λεμεσό και Πάφο.

cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου