Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Η αφρικανική λάβα ηφαιστείου αυξάνεται με ταχύ ρυθμό.«Το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο στον κόσμο!»

 ΕΜΠΕΙΡΟΙ έχουν δηλώσει ότι ένα αφρικανικό ηφαίστειο βλέπει αύξηση λάβας σε επικίνδυνα επίπεδα, καθιστώντας το «το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο στον κόσμο».


Το Nyiragongo, ένα ηφαίστειο στα σύνορα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό και της Ρουάντα, βλέπει τη λίμνη λάβας να γεμίζει με ανησυχητικό ρυθμό. Οι ηφαιστειολόγοι ήθελαν η αύξηση των επιπέδων λάβας να προκαλέσει καταστροφή για τις κοντινές κοινότητες. Το Nyiragongo ξέσπασε τελευταία το 2002, σκοτώνοντας 250 άτομα και εξαλείφοντας το 20% της γειτονικής πόλης Γκόμα. Έχει μια λίμνη λάβας πλάτους 250 μέτρων στον κρατήρα της, τη μεγαλύτερη στον κόσμο.Ο Dario Tedesco, ηφαιστειολόγος στο Πανεπιστήμιο Luigi Vanvitelli της Καμπανίας, ηγήθηκε μιας έρευνας για τον κρατήρα του Νιραγκονγκό νωρίτερα φέτος για τη μέτρηση της λάβας του ηφαιστείου.

Ωστόσο, η ομάδα του κ. Tedesco από το Παρατηρητήριο Ηφαιστείου Goma διαπίστωσε ότι η λάβα στο ηφαίστειο αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό και αυξάνει τους κινδύνους που θα μπορούσε να εκραγεί ξανά.

Η ανάλυση της ομάδας προβλέπει ότι η λάβα θα φτάσει τα μέγιστα επικίνδυνα επίπεδα μέσα σε τέσσερα χρόνια, αλλά επίσης προειδοποίησε ότι ένας σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφή νωρίτερα.

Ο κ. Tedesco, ζωγραφίζοντας μια ζοφερή εικόνα των κινδύνων που ενέχει ο Nyiragongo, είπε: «Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο στον κόσμο!»Ο κ. Tedesco άρχισε να παρακολουθεί το ηφαίστειο τη δεκαετία του 1990 όταν οι πρόσφυγες από τη Ρουάντα κατέφυγαν στη Γκόμα.

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν συμβουλές από τον ηφαιστειολόγο σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει για τον πληθυσμό το Nyiragongo.

Το 2002, ο κ. Tedesco παρατήρησε ότι ένας σεισμός άνοιξε ρωγμές στη νότια πλευρά του Nyiragongo, ανοίγοντας τη λίμνη λάβας του ηφαιστείου.Η λάβα αποστραγγίστηκε πλήρως από τη ρωγμή μέσα σε λίγες ώρες, ρέοντας στα 60 χιλιόμετρα την ώρα προς το Γκόμα.

Οι ρωγμές επουλώθηκαν μετά την καταστροφή, αλλά το 2016 η ομάδα παρατήρησε ένα δεύτερο σιντριβάνι εξαερισμού στον κρατήρα του ηφαιστείου.

Ο κ. Tedesco παρατήρησε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ότι η δεύτερη διέξοδος οδήγησε στη λίμνη λάβας να αυξάνεται ταχύτερα από ποτέ.

Ο δεύτερος αεραγωγός αναβλύζει περίπου 4 κυβικά μέτρα λάβα ανά δευτερόλεπτο, το οποίο η ομάδα προτείνει ότι αρκεί για να γεμίζει μια Ολυμπιακή πισίνα κάθε 10 λεπτά.

express.co.uk

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ EXPRESS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου