Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Δεν υπάρχει τέλος; Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν κατηγορούν ο ένας τον άλλον για παραβιάσεις, λίγα λεπτά μετά από την έναρξη της εκεχειρίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

 Μια εκεχειρία που μεσολάβησε από τη Ρωσία έπρεπε να τερματίσει τις μάχες στην αμφισβητούμενη περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ το Σάββατο το μεσημέρι, αλλά η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν και οι δύο ανέφεραν γρήγορα συνεχείς επιθέσεις μεταξύ τους στις θέσεις τους.Δεν υπάρχει τέλος;  Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν κατηγορούν ο ένας τον άλλον για παραβιάσεις, λίγα λεπτά μετά από την έναρξη της εκεχειρίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Ερεβάν Σούσαν Στεφανιανάν είπε ότι το Μπακού ξεκίνησε μια επίθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πέντε λεπτά μετά την υποτιθέμενη έναρξη της εκεχειρίας. Πρόσθεσε αργότερα ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κτύπησαν την πόλη του Hadrut.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι «παρά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», η Αρμενία είχε ξεκινήσει επιθέσεις εναντίον αρκετών περιοχών του Αζερμπαϊτζάν. Ο Ερεβάν αρνήθηκε γρήγορα αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η εκεχειρία συμφωνήθηκε το βράδυ της Παρασκευής μετά από έντονες συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των Αρμενίων και του Αζερμπαϊτζάν στη Μόσχα.

Ο Πρόεδρος της Αρμενίας, Αρμέν Σαρκισιανή,ς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς και άλλους συμπροέδρους της ομάδας του ΟΑΣΕ σχετικά με τη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ - Γαλλία και ΗΠΑ - για τις προσπάθειες διαμεσολάβησης. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάπαυση του πυρός θα «ξεκινήσει τη διαδικασία της επιστροφής στην ειρήνη».

Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της ομάδας του ΟΑΣΕ. Το Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να καθίσει για συνομιλίες με τον Ερεβάν «ακόμη και αύριο» , είπε στο κανάλι RBK της Ρωσίας. «Το στρατιωτικό μέρος, ή το πρώτο μέρος, έχει φτάσει στο τέλος του», είπε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα για μια πολιτική διευθέτηση που θα επέτρεπε στο Μπακού να «πάρει αυτό που είναι δικό μας σωστά».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Jeyhun Bayramov δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν επί του παρόντος προϋποθέσεις» για την εφαρμογή της ανακωχής, αρκεί η Αρμενία να συνεχίσει να πυροβολεί το έδαφος της χώρας.

rt.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου