Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Έχει εντοπιστεί ένα μοναδικό, γιγαντιαίο ιπτάμενο σκάφος της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

 Έχει εντοπιστεί ένα μοναδικό, γιγαντιαίο ιπτάμενο σκάφος της  εποχής του Ψυχρού Πολέμου - και μαγνητοσκοπημένο από πάνω, από drone - σε μια αμμώδη παραλία στη δημοκρατία του Νταγκεστάν της Ρωσίας, όπου πρόκειται να χτιστεί ένα στρατιωτικό θεματικό πάρκο.

Πλάνα που καταγράφηκαν από το πρακτορείο βίντεο Ruptly δείχνουν το παράξενο ekranoplan που βρίσκεται στην ακτή της Κασπίας Θάλασσας κοντά στην πόλη Νταγκεστάν του Derbent. Το όχημα των 400 τόνων μοιάζει σχεδόν με ένα αεροσκάφος λόγω των φτερών και των στροβιλοκινητήρων του, αλλά στην πραγματικότητα ήταν ένα θαλάσσιο σκάφος οπλισμένο με υπερηχητικούς πυραύλους.

Το κύτος του πλοίου φαίνεται να είναι άθικτο, αλλά το χρώμα είναι λίγο ξεθωριασμένο και ορισμένα μεταλλικά μέρη επηρεάζονται από τη σκουριά.

Το ekranoplan είχε προηγουμένως ρυμουλκηθεί από τη βάση Kaspiysk του ρωσικού ναυτικού στο Ντέρμπεντ, όπου το στρατιωτικό πάρκο Patriot Park πρόκειται να κατασκευαστεί. Η κατάσταση του μοναδικού αλλά αχρησιμοποίητου οχήματος - και το σκηνικό μιας άψυχης παραλίας - προκάλεσε φήμες ότι είχε απλώς εγκαταλειφθεί.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο φαίνονται μερικοί εκσκαφείς και φορτηγά, υποδεικνύοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη ορισμένα κατασκευαστικά έργα.

Το ekranoplan - το οποίο χρησιμοποίησε τον ανελκυστήρα που δημιουργείται από το εφέ εδάφους των φτερών του για να πετάξει αρκετά μέτρα πάνω από το νερό - σχεδιάστηκε για να χτυπήσει επιφανειακούς στόχους. Ξεχώρισε λόγω της υψηλής ταχύτητας έως και 297 κόμβων (550kph) και της χαμηλής ορατότητας στα ραντάρ.

Το τεχνολογικό θαύμα υπηρέτησε σύντομα το Πολεμικό Ναυτικό στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά αποσύρθηκε και αποχώρησε μια δεκαετία αργότερα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Δεν ήταν πλέον σε θέση να πετάξει, το MD-160 παρέμεινε αποθηκευμένο στο Kaspiysk προτού ο ρωσικός στρατός αποφασίσει να το μοιραστεί με το κοινό στο Patriot Park.

Το MD-160 ήταν ο διάδοχος του οχήματος KM, το οποίο αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ως μέρος του σοβιετικού προγράμματος ekranoplan. Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών χαρακτήρισαν το πειραματικό πολεμικό πλοίο ως το «Κάστρο της Κασπίας Θάλασσας», ενώ το «KM» στην πραγματικότητα σημαίνει «korabl-maket» ή «πρωτότυπο πλοίο» στα ρωσικά.

rt.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου