Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Η κλιματική αλλαγή ενοχοποιείται για τα γιγάντια, επικίνδυνα κουνούπια.

Η κλιματική αλλαγή ενοχοποιείται για τα γιγάντια, επικίνδυνα κουνούπια
 1 Οκτωβρίου 2023 
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΜΠΡΟΝΞ— Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής , τα κουνούπια φαίνεται να ευδοκιμούν, θέτοντας έναν αυξανόμενο κίνδυνο για τους ανθρώπινους πληθυσμούς. Τα κουνούπια επωφελούνται από τον θερμότερο και υγρότερο καιρό που συνοδεύει την υπερθέρμανση του πλανήτη, δημιουργώντας ένα ιδανικό περιβάλλον για να ανθίσουν. Αυτό το φαινόμενο οδηγεί σε μεγαλύτερα κουνούπια με παρατεταμένη διάρκεια ζωής, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει την ικανότητά τους να μεταδίδουν θανατηφόρες ασθένειες.

Τα κουνούπια είναι κάτι περισσότερο από μια ενόχληση. είναι φορείς για διάφορες μολυσματικές ασθένειες, όπως ο δάγγειος πυρετός, ο ιός Ζίκα, ο κίτρινος πυρετός, ο ιός chikungunya, η ελονοσία και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Αυτές οι ασθένειες μεταδίδονται συχνά όταν ένα κουνούπι δαγκώνει ένα μολυσμένο άτομο και στη συνέχεια μεταδίδει το παθογόνο στο επόμενο άτομο που δαγκώνει.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα πιεστικό ζήτημα που προκαλεί υψηλότερες θερμοκρασίες σε περιοχές που προηγουμένως ήταν εύκρατες, πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και αυξημένες πλημμύρες. Αυτές οι συνθήκες είναι ιδανικές για την αναπαραγωγή μεγαλύτερων κουνουπιών που μπορούν να επιβιώσουν για μεγαλύτερες περιόδους. Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά περίπου 2 βαθμούς Φαρενάιτ, με το μεγαλύτερο μέρος της θέρμανσης να σημειώνεται τα τελευταία 50 χρόνια.

Ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει τους πληθυσμούς των κουνουπιών είναι η υγρασία. Καθώς τα αέρια του θερμοκηπίου παγιδεύουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται, οδηγώντας σε αυξημένη εξάτμιση από πηγές νερού που βασίζονται στην ξηρά, όπως λίμνες και ποτάμια. Ο ζεστός αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα υγρασίας. Αυτή η αύξηση της υγρασίας συμβάλλει σε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τυφώνες και ξαφνικές πλημμύρες.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιουργούν στάσιμες λίμνες νερού σε δοχεία όπως κάδοι σκουπιδιών και λακκούβες, παρέχοντας ιδανικές περιοχές αναπαραγωγής για τα κουνούπια. Τα θηλυκά κουνούπια, αυτά που ευθύνονται για τη μετάδοση ασθενειών, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής περίπου έξι εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούν να γεννήσουν περίπου 100 αυγά. Τα αρσενικά κουνούπια, από την άλλη πλευρά, ζουν συνήθως από επτά έως 14 ημέρες.


Μια ποικιλία κουνουπιών που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις Ηνωμένες πολιτείες  είναι το Aedes aegypti, γνωστό ότι μεταδίδει τον ιό του δάγκειου πυρετού, τον ιό του κίτρινου πυρετού, τον ιό chikungunya και τον ιό Ζίκα. 
Αυτά τα κουνούπια μπορούν να ζουν σε αστικές περιοχές και να γεννούν τα αυγά τους σε προσωρινές πηγές νερού, όπως παλιά ελαστικά. Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, τα κουνούπια Aedes μπορούν να ευδοκιμήσουν σε περιοχές με μεγάλους ανθρώπινους πληθυσμούς.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εστίες δάγγειου πυρετού έχουν εντοπιστεί σε διάφορα μέρη των ΗΠΑ. Ενώ ο δάγκειος πυρετός δεν είναι ενδημικός στις ΗΠΑ και συχνά συνδέεται με διεθνή ταξίδια, τα τοπικά επίκτητα κρούσματα είναι ανησυχητικά, υποδεικνύοντας ότι ο ιός μπορεί να εξαπλώνεται ενεργά σε περιβάλλοντα όπου δεν θα έπρεπε.

Οι επιπτώσεις του δάγγειου πυρετού μπορεί να είναι σοβαρές, με συμπτώματα που κυμαίνονται από πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς έως σοβαρή αιμορραγία και ανεπάρκεια οργάνων. Άλλες ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, όπως ο κίτρινος πυρετός, ο ιός chikungunya και ο ιός Zika, έχουν επίσης τη δυνατότητα να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα  υγείας.Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει τον κίνδυνο ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια, καθώς το μεταβαλλόμενο κλίμα επιτρέπει στα κουνούπια να επεκτείνουν το εύρος τους σε περιοχές όπου προηγουμένως δεν μπορούσαν να ευδοκιμήσουν. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι, σε ένα σενάριο χειρότερης περίπτωσης με ελάχιστη δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σχεδόν το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να κινδυνεύει από δάγγειο πυρετό έως το 2080.

Εκτός από τα κουνούπια Aedes, οι επιστήμονες ανησυχούν όλο και περισσότερο για το κουνούπι Anopheles, το οποίο μεταφέρει το παράσιτο της ελονοσίας. Αν και τα κρούσματα ελονοσίας στις ΗΠΑ είναι σπάνια και συχνά συνδέονται με διεθνή ταξίδια, αυτά τα κουνούπια που φέρουν ασθένειες επεκτείνουν ήδη το εύρος τους, εκμεταλλευόμενοι τις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες. Πρόσφατες αναφορές υποδηλώνουν ότι η κλιματική αλλαγή βοηθά τα κουνούπια Anopheles να επιβιώσουν σε παλαιότερα ψυχρότερα, μη κατοικήσιμα περιβάλλοντα.Ενώ η ελονοσία είναι απίθανο να γίνει τόσο διαδεδομένη στις ΗΠΑ όσο σε περιοχές όπως η Υποσαχάρια Αφρική και τμήματα της Ασίας, οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αναδιαμορφώνει την κατανομή και τη συμπεριφορά των κουνουπιών, καθιστώντας απαραίτητη τη λήψη προληπτικών μέτρων για τον μετριασμό των επιπτώσεων αυτών των φορέων ασθενειών  του μεταβαλλόμενου κλίματος.

Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν μερικούς  ανθρώπους περισσότερο από άλλους

Τα κουνούπια έχουν τη διαβόητη φήμη για τα φαγούρα και τα ενοχλητικά τσιμπήματα τους, αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μερικοί άνθρωποι φαίνεται να προσελκύουν αυτά τα αιμοδιψά έντομα περισσότερο από άλλους; Ενώ οι επιστήμονες εξακολουθούν να αποκαλύπτουν το πλήρες μυστήριο, αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στην ευαισθησία ενός ατόμου στα τσιμπήματα κουνουπιών.

1. Η ομάδα αίματος έχει σημασία: Η έρευνα έχει αποκαλύψει ότι ορισμένοι τύποι αίματος είναι πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια από άλλους. Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο, την πιο κοινή ομάδα αίματος, είναι πιο πιθανό να δαγκωθούν δύο φορές πιο συχνά από εκείνα με ομάδα αίματος Α. Όσοι έχουν αίμα τύπου Β πέφτουν κάπου στη μέση. Αν και ο ακριβής λόγος αυτής της προτίμησης παραμένει ασαφής, πιστεύεται ότι οι χημικές ουσίες και οι εκκρίσεις που σχετίζονται με τον τύπο αίματος παίζουν ρόλο στην προσέλκυση των κουνουπιών.

2. Άσκηση και μεταβολισμός: Η ενασχόληση με έντονη σωματική δραστηριότητα και ο ιδρώτας μπορεί να κάνει ένα άτομο πιο ευάλωτο στα τσιμπήματα των κουνουπιών. Η έντονη άσκηση οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και στην απελευθέρωση γαλακτικού οξέος, τα οποία εκπέμπουν σήματα που προσελκύουν τα κουνούπια. Έτσι, αν πηγαίνετε στο γυμναστήριο ή πηγαίνετε για τρέξιμο, να είστε προετοιμασμένοι για αυτά τα έντομα να σας βρουν πιο ελκυστικό.

3. Μπύρα και αλκοόλ: Η απόλαυση μιας κρύας μπύρας ή ενός αλκοολούχου ποτού μπορεί επίσης να σας κάνει πιο ελκυστικούς στα κουνούπια. Όταν καταναλώνετε αλκοόλ, το σώμα σας απελευθερώνει αιθανόλη, η οποία μπορεί να είναι δελεαστική για αυτά τα ενοχλητικά έντομα. Έτσι, όσοι απολαμβάνουν ένα ποτό κατά τη διάρκεια των υπαίθριων συγκεντρώσεων μπορεί να βρεθούν ως κύριοι στόχοι κουνουπιών.

4. Βακτήρια του δέρματος: Τα κουνούπια έλκονται από τα επίπεδα βακτηρίων που βρίσκονται στο ανθρώπινο δέρμα, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι βακτηριακές ομάδες είναι πιο άφθονες, όπως οι αστραγάλοι και τα πόδια. Παραδόξως, η ύπαρξη διαφορετικών τύπων βακτηρίων στο δέρμα σας μπορεί να αποτρέψει τα κουνούπια από το δάγκωμα. Αυτό υποδηλώνει ότι ορισμένες βακτηριακές κοινότητες μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικό απωθητικό ενάντια σε αυτά τα έντομα.

5. Ανίχνευση οσμών σώματος: Τα κουνούπια χρησιμοποιούν τους εξειδικευμένους αισθητήρες τους, που συνήθως σχετίζονται με την ανίχνευση της εκπνοής διοξειδίου του άνθρακα (CO2), για να μαζέψουν επίσης τις οσμές του σώματος. Εκτός από το CO2, μπορούν να ανιχνεύσουν διάφορες μυρωδιές που αναδύονται από το ανθρώπινο σώμα. Αυτό περιλαμβάνει τις πιο λεπτές μυρωδιές του σώματος, ακόμη και τη μυρωδιά των ποδιών, που τα κουνούπια βρίσκουν ιδιαίτερα ελκυστική.

Ενώ αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στις προτιμήσεις των κουνουπιών, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα κουνούπια είναι πλάσματα εξαιρετικά προσαρμοστικά με έντονη αισθητηριακή αντίληψη. Ένας συνδυασμός γενετικών, περιβαλλοντικών και ατομικών παραγόντων επηρεάζει γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στα τσιμπήματα κουνουπιών από άλλους. Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν αυτά τα έντομα, μπορεί να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις για το πώς να προστατευτούμε καλύτερα από τις συναντήσεις που προκαλούν φαγούρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου