Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015

Παιχνίδια αποτροπής από τους Ιρανούς με βαλλιστικά καταφύγια.

Έναν κατά δήλωση νέο υπόγειο σταθμό εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων παρουσίασε προ ημερών η ιρανική τηλεόραση, προκαλώντας ανησυχίες στη Δύση. Οι Ιρανοί ήθελαν να δώσουν την εντύπωση ότι πρόκειται για μια μεγάλης έκτασης υπόγεια εγκατάσταση όπου υπάρχουν εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων.
Οι Ιρανοί περιέγραψαν τη βάση ως «υπόγεια πόλη», πέραν της φαντασίας κάθε εχθρού, σε μια προφανή προσπάθεια να ορθώσουν τείχος αποτροπής και να δημιουργήσουν την εικόνα εξασφαλισμένου καταστρεπτικού για τον αντίπαλο ανταποδοτικού πλήγματος σε περίπτωση επίθεσης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Jeremy Binnie, για το έγκυρο IHS Jane’s Defence Weekly, οι βαλλιστικοί πύραυλοι που εμφανίστηκαν στα στιγμιότυπα ήταν τύπου Shahab-3, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί… ειδικά, για να πλήξουν το Ισραήλ.


Ο ταξίαρχος Αμίρ Αλί Χατζιζαμπέχ, επικεφαλής των πυραυλικών δυνάμεων του Ιράν έχει μιλήσει για την ύπαρξη πολλών τέτοιων βάσεων στο Ιράν, σκαμμένων σε βάθος 500μ. από τις οποίες, με μια διαταγή του ανώτατου ηγέτη, μπορούν άμεσα να εκτοξευτούν οι πύραυλοι.
Η βάση που παρουσιάστηκε από την τηλεόραση μπορεί, πάντως, να μην είναι η μεγάλη «πόλη των πυραύλων» που οι Ιρανοί ήθελαν να επιδείξουν. Αν και οι στοές που παρουσιάστηκαν ήταν μεγάλες και υψηλές, δεν έδειχναν να διαθέτουν συστήματα εξαερισμού. Στις εικόνες τις ιρανικής τηλεόρασης εμφανίστηκαν οκτώ εκτοξευτές και 130 άνδρες.

Οι δε εκτοξευτές ήταν μεταφερόμενοι, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να εκτοξευτούν από το εσωτερικό της βάσης, αλλά πρέπει να μετακινηθούν. Ίσως τελικά οι στοές να χρησιμεύουν ως καταφύγια για τους εκτοξευτές, μετά την εκτόξευση των πυραύλων.       http://www.defence-point.gr/news/?p=139916

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου